America Latină a devenit epicentrul global al pandemiei cauzate de COVID-19 dar un grup pare să reziste coronavirusului mai bine decât restul: populația Anzilor, relatează MSN.

Oameni AnziFoto: Chris Cheadle / All Canada Photos / Profimedia

Munții Anzii se întind 7.000 de kilometri din Venezuela și Columbia până în Patagonia în sud, fiind cel mai lung lanț montan din lume, cu o altitudine medie de 4.000 de metri. Cu o înălțime de 6.960 de metri, Muntele Aconcagua din Argentina este simultan cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică și emisfera vestică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei.

În Peru, țara cu al doilea cel mai mare număr de infecții cu noul coronavirus, după Brazilia, doar 10% din cazurile raportate au fost depistate în zone aflate la o altitudine mai mare de 3.000 de metri, cum e și cazul fostei capitale incașe, Cuzco.

„Am înregistrat cazuri în orașe precum Cuzco, Haraz, Halamarca, Cerro de Pasco, Abancay, Huancavelica și într-adevăr sunt mai puține”, a declarat pentru AFP Augusto Tarazona, directorul comisiei de sănătate publică a Colegiului medicilor din Peru.

„În acele orașe aflate la o altitudine ridicată există un număr minimal de cazuri și o mortalitate apropiată de zero. Acest lucru ne-a atras atenția”, a adăugat acesta.

Același lucru poate fi zis și despre Bolivia învecinată unde infecțiile au fost concentrate în zonele joase din estul țării, precum regiunea tropicală Santa Cruz și zonele din Amazon de la granița cu Brazilia.

„Rata infecțiilor este substanțial mai scăzută în regiunile situate la altitudini înalte, precum la Paz, comparativ cu ce am înregistrat în zonele joase ca Santa Cruz”, a declarat și Virgilio Prieto, șeful departamentului de epidemiologie din cadrul Ministerului sănătății bolivian.

Datele oficiale din ambele țări întăresc declarațiile reprezentanților responsabili de sănătatea publică.

În departamentul Loreto, aflat într-o regiune de junglă din Peru, au fost înregistrate 8.000 de infecții și 321 de decese în timp ce în regiunea montană Cuzco, care are o populație cu aproape 50% mai mare, doar 1.500 de infecții COVID-19 și 13 decese. Rata fatalităților în Loreto este de 4%, comparativ cu 0,87% în Cuzco.

În Bolivia, Santa Cruz a raportat aproape 13.000 de cazuri în timp ce în La Paz, care are aproape același număr de locuitori, mai puțin de 1.400.

Lipsa de oxigen și raze ultraviolete

Pentru moment nu există nicio explicație științifică pentru imunitatea aparent mai ridicată a locuitorilor Anzilor în fața coronavirusului dar unii experți susțin că sistemul respirator al celor care locuiesc la altitudini înalte mai sărace în oxigen ar fi cheia.

„Teorii au fost formulate despre aceste aspecte și studiile aprofundate de abia încep”, a declarat Tarazona.

Persoanele care sunt deprivate de oxigen ar putea avea un număr mai scăzut de enzime de conversie a angiotensinei (ACE), care sunt folosite de virus pentru a pătrunde în celule, a declarat pentru AFP Eduardo Gottuzo, un specialist în boli infecțioase peruan, speculând că în cazul persoanelor care trăiesc în zone mai sărace în oxigen virusul ar putea avea „mai puține puncte de intrare și produce mai puține infecții”.

Tarazona afirmă la rândul său că oamenii care trăiesc la altitudinile ridicate din Anzi ar putea avea receptori ACE diferiți datorită nivelului de oxigen permanent scăzut.

„Acest lucru înseamnă că au un sistem respirator adaptat la mai puțin oxigen și într-un fel asta influențează fiziopatologia virusului înăuntrul corpului uman”, a declarat acesta.

O altă teorie pornește de la studiile care au sugerat că razele ultraviolete ar putea fi un sterilizator natural, virusul fiind distrus mai repede dacă este expus la razele solare.

„Nivelul de radiație ultravioletă este cert mai ridicat la altitudini înalte și asta înseamnă că virusul supraviețuiește mai puțin sau există cantități mai mici ale sale în zonele expuse”, afirmă Carlos Iberico, un medic pneumolog de la spitalul Sabogal din Lima.

Însă nu toată lumea este convinsă.

Prieto, epidemiologul de la ministerul Sănătății bolivian, se teme că prezumțiile privind beneficiile razelor ultraviolete vor contribui la răspândirea virusului.

„A creat un sentiment fals de siguranță în rândul populației”, avertizează acesta.

Citește și: