​Preţul acţiunilor WeWork s-a apropiat miercuri de zero, după avertismentul companiei că ar putea întra în faliment, într-o inversare uluitoare a averii pentru o companie care a fost odinioară evaluată în mod privat la 47 de miliarde de dolari, transmit Reuters și News.ro.

Biroul WeWork din Palo Alto, CaliforniaFoto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia Images

Compania susţinută de SoftBank a fost în frământări încă de când planurile sale de a se lista la bursă în 2019 au eşuat, după ce investitorii au reacţionat la pierderile sale considerabile, la deficienţele de guvernanţă corporativă şi la stilul de management al CEO-ul de atunci, Adam Neumann, care a fost și fondatorul companiei.

Necazurile WeWork nu s-au atenuat în anii următori.

Compania a reuşit să se listeze la bursă în 2021 la o evaluare mult redusă, dar nu a obţinut niciodată profit.

Principalul său susţinător, conglomeratul japonez SoftBank, a alocat zeci de miliarde de dolari pentru a susţine startupul, dar compania a continuat să piardă bani.

„WeWork a fost, probabil, cel mai exagerat startup din ultimii ani”, a declarat Steve Clayton, director pentru investiţii în acţiuni la Hargreaves Lansdown.

Prăbușirea spectaculoasă a WeWork este reflectată în prețul acțiunilor sale

De la listarea companiei, în octombrie 2021, acţiunile WeWork şi-au pierdut aproape toată valoarea iar miercuri au fost tranzacţionate la 13 cenţi pe unitate, pentru o capitalizare totală pe bursă de aproximativ 260 de milioane de dolari.

Numeroşi directori au plecat, inclusiv CEO-ul Sandeep Mathrani în luna mai şi trei membri ai consiliului de administraţie în această săptămână.

Căutarea unui nou CEO este în curs, a declarat marţi WeWork.

Modelul de afaceri al companiei presupune luarea de contracte de închiriere pe termen lung şi închirierea de spaţii pe termen scurt. Compania s-a extins rapid de-a lungul anilor, dar pandemia globală de coronavirus a făcut ca spaţiul de birouri comun să fie mai puțin atrăgător.