Oamenii de știință au descoperit ritmul agresiv în care noul coronavirus se poate răspândi în birourile de tip open space, pe baza datelor de la un focar dintr-un call center din coreea de Sud, relatează Yahoo News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul, realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Coreea de Sud s-a axat pe un focar depistat la începutul lunii martie într-un complex de 19 etaje din Seul, capitala sud-coreeană.

Focarul a apărut într-o clădire în care birourile comerciale erau situate la primele 11 etaje iar restul erau ocupate de apartamente rezidențiale.

Din cele 1.143 de persoane testate pentru COVID-19 în clădire, 97 au fost diagnosticate pozitiv iar dintre acestea 94 lucrau la al 11-lea etaj, pentru un call center cu 216 angajați, indicând o rată a infecției de 43,5%, afirmă cercetătorii într-un studiu publicat în jurnalul medical al CDC.

„Acest focar ne arată rata alarmantă cu care coronavirusul se poate răspândi în condiții excepționale, cum ar fi un birou aglomerat dintr-un call center”, au concluzionat cercetătorii.

„Magnitudinea focarului ilustrează cum un mediu de muncă în care oamenii lucrează aproape unii de ceilalți poate deveni o locație de mare risc pentru răspândirea COVID-19 și potențială sursă pentru transmiterea ulterioară a virusului”, notează oamenii de știință.

Cu toate acestea, în pofida interacțiunii considerabile între angajații ce lucrau la etaje diferite, răspândirea coronavirusului „a fost limitată aproape exclusiv la etajul 11, ceea ce sugerează că durata interacțiunii a fost cel mai probabil principalul catalizator al infectării”, potrivit studiului.