Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, vrea să transforme tramvaiul 21 în metrou ușor, adică să-l ducă sub pământ, și să extindă linia până în Voluntari, a explicat edilul pentru HotNews.ro. Deocamdată este vorba despre o idee, iar pentru realizarea proiectului vor fi accesați bani europeni, prin Green deal - PNRR. Problema este că transportul public nu este în competența Primăriei de sector, ci la Primăria Capitalei, deci trebuie acordul instituției, iar pentru extinderea în Voluntari, trebuie să fie de acord și primarul Florentin Pandele.
”Pe linia tramvaiului 21 ar trebui să se facă magistrala de metrou M7, dar durează foarte mult până vor începe lucrările deoarece sunt prioritizate alte proiecte, și atunci vreau să accesez niște bani din PNRR, care sunt green, ca să bag tramvaiul pe sub pământ, să-l transform în metrou ușor. De ce? Pentru că va merge mult mai repede, iar costurile nu sunt așa de mari ca la metrou, fiindcă nu trebuie să treci pe sub clădiri, nu trebuie să faci exproprieri, practic va merge pe sub actuala linie a tramvaiului 21. Mi se pare o idee bună și este relativ ieftin fiindcă nu trebuie să merg la adâncime mare, poți să acoperi la suprafață ca să amenajezi altceva acolo. Pe zona Moșilor vechi nu facem nimic, acolo este zonă protejată”, a declarat Radu Mihaiu pentru HotNews.ro.
Acesta spune că actuala bandă unică, făcută de administrația Firea, nu este foarte eficientă din cauza conflictelor de trafic din intersecții, iar miza este ca tot mai mulți oameni să renunțe la mașina personală și să folosească transportul public.
”Actuala bandă unică nu este foarte eficientă, iar miza este de fapt să extind linia până în Ilfov, în Voluntari, ca să reduc o parte din traficul generat de cei care fac zilnic naveta. Dacă vor putea ajunge în 20 de minute din Ilfov în centrul Bucureștiului cu tramvaiul, nu cred că vor mai folosi mașina. Eu cred că și primarul de acolo va vrea fiindcă proiectul aduce beneficii mari comunității. Și Nicușor Dan cred că va vrea să facem asta dacă eu vin cu proiectul, cu banii și pot să asigur cofinanțare”, a mai explicat primarul.
Deocamdată acesta nu a dat cifre nici cât costă, nici până unde va ajunge linia în Voluntari, aceste lucruri fiind oricum stabilite în urma unui studiu de fezabilitate.
”Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire să discutăm despre costuri și de principiu până unde va merge în Ilfov. Dacă totul merge bine, cred că lucrările de construire ar putea începe până la finalul acestui mandat”, a mai spus Radu Mihaiu.
Primăria Capitalei a montat gardurile de pe linia tramvaiului 21 între complexul Europa și Calea Moșilor intersecție cu bd. Carol I la finalul anului 2017, investiția fiind de circa 1,5 milioane lei. După implementarea soluției timpul de parcurgere a traseului a scăzut aproape la jumătate, fiind una dintre cele mai performante linii de tramvai din București, alături de 41. Problema este că pe segmentul de pe Moșii Vechi, tramvaiul nu are bandă unică sau prioritate și pierde foarte mult timp blocat în trafic pe porțiunea de câteva sute de metri. Pe zona respectivă, în Planul Integrat de Dezvoltare Durabilă se prevedea scoaterea traficului, prioritizarea transportului public și a pietonilor, însă Primăria Capitalei pare că a renunțat la proiect.
alta intrebari prosteasti:
- sub tramvaiul ala nu e nimic, sau e gol ca in capul primarului? asa relocari de infastructura de fauct sau nu.
- daca tot ingroapa tramvaiul mai facem si metrou?
- "costurile nu sunt așa de mari ca la metrou" - de unde stii domn primar? are vreun pret pentru noua idee creata sau le viseaza noaptea si le zice a doua zi.
(aveam mai multe asteptari de la un primar usr)
Incepe proiectul din Voluntari, unde oricum nu ajunge nici azi tramvaiul, se face mai intai terminalul, apoi se lucreaza pe segmente scurte, se termina o statie, se da in folosinta. Asa ai tot timpul doua linii functionale si doar o statie intre ele intrerupta, care poate fi deservita temporar de o linie de autobuz.
Mai complicat este la Bucur Obor, unde nu este posibil sa mai bagi nimic pe sub pamant ca avem deja pasaj/metrou/parcare.
Nu voi uita niciodata hoardele de tigani care se suiau la Obor, faceau galagie, distrageau atentia si furau portofelul batranelor care veneau de la cumparaturi din piata Obor.
Pe acestia cand ii puneti la punct, domnule primar Mihaiu? cand se va ocupa politia locala de hotii , cersetorii si mitocanii din tramvaie??
Ce face cu rețelele de canalizare, curent, gaze, ca doar linia lui 21 nu este deasupra unui camp. Cum realizează stațiile? Îngroapă și refugiile actuale și pune niște scări la capete de o sa arate ca tranșeele primului război mondial (acoperite). Lumea va intra și își prin niște guri de canal.
Are Radu Mihaiu vreun exemplu de asemenea tramvai băgat sub sosea, undeva în lume?
Citat:
"vreau să accesez niște bani din PNRR, care sunt green, ca să bag tramvaiul pe sub pământ, să-l transform în metrou ușor. De ce? Pentru că va merge mult mai repede, iar costurile nu sunt așa de mari ca la metrou, fiindcă nu trebuie să treci pe sub clădiri, nu trebuie să faci exproprieri, practic va merge pe sub actuala linie a tramvaiului 21. Mi se pare o idee bună și este relativ ieftin fiindcă nu trebuie să merg la adâncime mare, poți să acoperi la suprafață ca să amenajezi altceva acolo. Pe zona Moșilor vechi nu facem nimic, acolo este zonă protejată”, a declarat Radu Mihaiu pentru HotNews.ro."
Chiar saptama trecuta ma gandeam ca ar fi necesare subtraversari pietonale ale unor artere intens circulate.
Sau, unde este tramvai pe mijlocul strazii, refugiile sa fie legate de trotuar pe dedesubt, ca la Crangasi.
Doar ca pt asta este necesar SPATIU, care nu prea exista la noi!
Ar fi o solutie asta: calatorii sa urce si coboare pe scari de lemn verticale, asa cum soldatii din primul razboi ieseau din transee cand porneau la atac!
astfel la suprafață în zona centrală, orașul este degrevat de tramvaie, care ies din tunel spre periferie
Pare simplu sa faci un metrou imediat sub nivelul strazii (asa se facea acum 100 de ani), dar trebuie sa te gandesti ca la acest nivel exista deja infrastructura de utilitati, care va trebui mutata (la Piata Sudului a durat ani de zile). In plus e nevoie de sistem de evacuare a apei, altfel metroul se transforma in canal colector la prima ploaie. Iar constructia se face exclusiv la suprafata, cu oprirea completa a traficului. Costurile n-ar fi prea departe de cele ale unei linii de metrou obisnuite, si ar avea si o serie de dezavantaje (de exemplu vibratii si zgomot).
E deocamdata la stadiul de idee, nu de proiect, sigur ca observatiile dvs sunt corecte dar asta nu inseamna ca orice solutie tehnica pe directia respectiva este imposibila.
As mai face observatia ca odata ce depasesti limita Bucurestiului acea infrastructura de utilitati este mult mai putin densa. Comparatia cu Pta Sudului nu e cea mai potrivita!
Recunosc, nu merg pe acolo la ore de varf.
sa scoata traficul auto, il lasa doar pe cel te transport in comun, pietonal si velo.
cel auto poate sa o ia pe Carol sau Calarasi
Realitatea este ca multi nu vor renunta la masina, chiar daca stau zeci de minute blocati in trafic, decat atunci cand nu vor avea de ales. Asa ca primariile trebuie sa faca primul pas.
Altfel, între metrou și tramvai îngropat (cu ieșire la suprafață fix în centru) clar e de preferat metroul
1. Prima intrebare: De ce ?
Raspunsuri posibile, in afara de sifonarea banilor:
- fiindca poate (spirit PSD-ist, dar nu mai e la putere);
- d-aia, sa faca ceva (infantil);
2. A doua intrebare: Cui foloseste?
Raspunsuri posibile:
- nu conteaza;
- nimanui;
- jumatate din Colentina nu va mai avea transport in comun (statiile de metrou sunt mai rare si mai indepartate);
- nu va avea clienti, deci garniturile vor fi foarte rare; adica nu numai inutil, dar si total contraindicat!;
- In apartamente se va simti un mic cutremur la fiecare garnitura de "metrou" (blocurile in Colentina sunt apropiate, deci va subrezi fundatiile lor;
- va fi pana la Sf Vineri? Deci va traversa sub/supra metroul la Bucur Obor;
- va costa atat de mult, ca va fi mai ieftin sa construiesti de la zero alt Sector 2.
3 A treia intrebare: Dar, totusi cine va beneficia?;
- numitul primar Mihaiu, care va avea o publicitate gratuita (se va vorbi de el, nu conteaza daca va fi injurat, sau laudat, dar va fi permanent in atentie (Goebels)), incat va ajunge Presedintele Romaniei;
- sifonarii banului public, Cu Primarele Mihaiu in frunte; Firea va fi o biata amatoare cu cele 60 milioane spaga la autobusele turcesti;
4. Consecinte:
-Numarul sinuciderilor se va dubla, iar al divorturilor se va tripla, iar al abandonului scolar se va incinci, pe traseul "metroului usor".
- Chiar daca se va construi, prin absurd asa grozavenie, cine va intra in hruba, ca sa mearga de la Sos Fundeni la Bucur Obor?! Ati vazut pasajul subteran de la Bucur Obor, din statia de tramvai 21, dar ati vazut pe cineva sa intre in hruba??? Toti traverseaza Colentina pe interzis, fara trecere de pietoni, fara nimic. E ca potecile animalelor salbatice, degeaba faci pasaje subterane sa traverseze o autostrada, ca salbaticiunile banuitoare, din instinct nu le vor folosi, vor traversa tot pe unde stiu ele.
- Investitie inutila!
Miza e sa se produca aglomeratie in STB si sa vina fratii, verisorii si toata familia lui Covidut =)) La catde nespalati si certati sunty bucurestenii cu apa si sapunul Covidut isi va chema toata familia in Bucuresti =))