SANATATE
[P] Pandemia nu ține cancerul în loc/ Farmaciile Alphega încurajează femeile să se protejeze de două ori mai bine și să meargă la un control preventiv Începând cu luna martie, comunitatea de farmacii independente Alphega derulează campania de educare și informare: Protejează-te de două ori mai bine! Cancerul poate fi prevenit. Până la finalul lunii mai, doamnele sunt așteptate în farmacii cu materiale informative create pentru o înțelegere mai bună a cancerului de sân și a cancerului de col uterin, pentru educarea privind prevenția și detectarea timpurie, precum și cu un voucher de reducere la analize specifice într-un centru specializat.
Arafat: Nu putem lua toate paturile de ATI pentru COVID, vom avea probleme cu celelalte urgenţe Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că autorităţile caută în continuare soluţii pentru suplimentarea paturilor de ATI pentru bolnavii COVID, dar a explicat că dintr-un număr total de aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensivă la nivel naţional sunt folosite doar aproape 1.600, întrucât nu pot fi lăsate deoparte celelalte urgenţe medicale.
Spitalul Victor Babeș spune că avaria la Unitatea mobilă ATI a apărut în jurul orei 17:00 / „Personalul unității acordă întregul lor sprijin pentru aflarea adevărului” Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeş” din Capitală informează luni seară într-un comunicat, în legătură cu tragedia în urma căreia trei pacienți Covid-19 au murit după o defecțiune la TIR-ul ATI din curtea spitalului, că problemele la Unitatea mobilă de terapie intensivă au apărut în jurul orei 17:00. Reprezentanții unității medicale precizează că la fața locului se desfășoară în prezent ancheta organelor abilitate și că „personalul medical și cel auxiliar acordă întregul lor sprijin pentru aflarea adevărului”.
Care este povestea TIR-urilor transformate în unități mobile de Terapie Intensivă care au ajuns în curțile mai multor spitale COVID din țară? Trei din cei 8 pacienți COVID-19 care erau internați în unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București, pusă în funcțiune sâmbătă, de fapt un TIR dotat cu aparatură ATI, au murit luni seară. Cum au ajuns însă aceste TIR-uri în curțile mai multor spitale COVID din țară, unde practic nu mai erau alte paturi libere? TIR-urile au fost donate vara trecută Inspectoratului pentru Situații de Urgență în urma unei campanii umanitare derulate de Fundațiile SMURD și Mereu Aproape. Pentru dotarea lor s-au alocat și bani de la Guvern. Unele dintre ele au avut nevoie de reparații la scurt timp după ce au fost achiziționate.
Tragedia de la Spitalul Babeș: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat să intre în tir-ul ATI, apoi a plecat Personalul medical de la Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă de la Spitalul Victor Babeș din Capitală, unde trei pacienți au murit luni după ce s-a oprit oxigenul, a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor din container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului , a refuzat intrarea în unitate, iar în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).
VIDEO Arafat, noi explicații în scandalul Foișor: Un pacient care urma să fie transferat la acest spital a decedat înainte de a fi preluat de ambulanţă. Alte două paciente au murit după transferul la ATI Un pacient care urma să fie transferat de la Spitalul Universitar la Spitalul Foişor a murit în urma unui stop cardio-respirator înainte de a fi preluat de ambulanţă, iar alte două paciente au decedat după transfer, în secţia ATI a unităţii medicale, a anunţat luni şeful DSU, Raed Arafat.
Pot dona plasmă după ce m-am vaccinat împotriva COVID-19? Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România - Pfizer/ BioNTech, AstraZeneca și Moderna - pot dona plasmă. De asemenea, după vaccinare pot dona și sânge sau trombocite.
Incidența bolii Parkinson explodează, iar o substanță chimică obișnuită poate fi de vină Lumea se află în pargul unei epidemii de Parkinson, tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere, susțin medicii. Ray Dorsey, neurolog la Centrul Medical al Universității din Rochester, crede că numărul persoanelor afectate se va dubla în următorii 25 de ani, în condițiile în care în SUA, în ultimul deceniu, creșterea a fost de 35%.
Ministerul Sănătății califică drept "regretabil" modul în care a decurs evacuarea pacienților de la Spitalul Foișor și explică graba deciziei: De o săptămână, în București sunt zero locuri ATI COVID disponibile Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică, iar de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri de Terapie Intensivă Covid disponibile în anumite momente ale zilei - așa explică Ministerul Sănătății graba deciziei ca Spitalul de ortopedie Foișor să fie transformat în spital Covid, iar pacienții non-Covid internați acolo să fie evacuați în această seară, la ore târzii. "Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate", arată Ministerul Sănătății, precizând că Spitalul Foișor a fost anunțat vineri la ora 11:00, iar la ora 19:00 managerul încă nu întocmise actele necesare. De asemenea, evacuarea și transferul pacienților s-au aflat în sarcina DSU, explică Ministerul Sănătății.
Reacția Ministerului Sănătății după ce Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul: Accesul în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, care pot fi accesate de orice persoană Cu plângere la Parchet făcută de Corpul de Control al premierului, Ministerul Sănătății susține că informațiile ”pe care le putea accesa din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) nu erau secretizate, iar consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu avea dreptul să le acceseze fără vreo formalitate suplimentară.
DOCUMENT Românii decedați din cauza unor boli infecțioase cu risc înalt erau înmormântați în condiții draconice cu mult înaintea pandemiei: fără haine, fără cosmetizare, în sicriu sigilat Românii decedați în urma unor boli infecțioase cu risc înalt - precum variolă, hepatite, infecție HIV, Ebola, febră galbenă, tifos, pestă (ciumă), antrax sau rabie - erau înmormântați în condiții speciale cu mult înaintea pandemiei de COVID-19 - îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, pieptănarea sau cosmetizarea trupului neînsuflețit fiind interzise din cauza riscului mare de transmitere a acestor boli, în urma contactului cu cadavrul. Peste acesta se pulveriza dezinfectant, era introdus în saci și în sicriu care era imediat sigilat. Ministerul Sănătății a adoptat în urmă cu un an un Ordin ce prevede condiții similare și pentru înmormântarea decedaților de COVID-19. Regulile de înmormântare pentru aceste persoane urmează acum să fie relaxate, la presiunea reprezentanților cultelor și a unei părți a presei.
Beatrice Mahler: Lipsa poftei de mâncare, somnolenţa şi presiunea la nivelul toracelui, trei simptome care trebuie monitorizate Lipsa poftei de mâncare, somnolenţa excesivă şi presiunea care apare la nivelul toracelui sunt trei simptome care trebuie atent monitorizate la persoanele cu comorbidităţi sau persoanele vârstnice în treilea val al pandemiei şi care ar putea indica o posibilă evoluţie spre agravare şi impun consultul medical, a declarat joi, pentru Agerpres, managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler.
Valeriu Gheorghiță: Experții anticipează că dacă nu au apărut tromboze la prima doză după vaccinarea cu AstraZeneca, nu apar la cea de-a doua doză Experţii anticipează că dacă nu au apărut tromboze la prima doză după vaccinarea cu AstraZeneca, nu apar nici la cea de-a doua doză, cu atât mai mult cu cât frecvenţa reacţiilor adverse după prima doză este mai mare decât frecvenţa reacţiilor adverse înregistrate după cea de-a doua doză, afirmă medicul militar Valeriu Gheorghiță, care îi îndeamnă pe cei care și-au făcut prima doză de vaccin să continue cu rapelul. El a vorbit și despre "semnalele de alarmă" care trebuie să îi determine pe oameni să meargă la doctor: dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflături ale mâinilor, dureri abdominale, dureri persistente de cap, apărute în primele 14 zile de la vaccin.
Ar putea fi obligatorie în România vaccinarea anti-COVID, după decizia CEDO? / Ce spune coordonatorul campaniei de vaccinare Autoritățile din România nu iau în calcul ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie obligatorie. Este răspunsul coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, întrebat despre decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) potrivit căreia vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice.
Mesajul lui Vlad Voiculescu de Ziua Mondială a Sănătății: Fiecare efort, în această perioadă, ne aduce mai aproape de revenirea la normalitate Încă ne aflăm într-un moment foarte greu al pandemiei, iar fiecare efort, în special în această perioadă, ne aduce mai aproape de revenirea la normalitate, arată ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în mesajul său de Ziua Mondială a Sănătății. "Astăzi, la fel ca în fiecare zi, suntem recunoscători celor care au grijă de sănătatea noastră. Persoanele care au ales să intre în sistemul medical pentru a ajuta, însănătoși și salva vieți", spune Vlad Voiculescu.
Nivelul minim al alocației de hrană din spitale va fi de 16 lei pe zi. Vlad Voiculescu anunță eliminarea plafonului maximal pentru norma de hrană Nivelul minim al alocației de hrană pentru un pacient internat într-un spital din România va fi de 16 lei pe zi, în timp ce plafonul maximal va fi eliminat, a anunțat astăzi ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern care stabilește valoarea alocației de hrană din spitale.
Pacient transferat de la spitalul din Roman la cel din Iaşi, fără degetul amputat. Asistenta de pe ambulanţă a uitat să ia recipientul Un pacient în vârstă de 54 ani a fost transferat de la Spital Municipal Roman la Spitalul "Sfântul Spiridon" Iaşi fără degetul amputat, pentru că asistenta de pe ambulanţă a uitat să ia şi recipientul cu gheaţă în care se afla degetul retezat în urma unui accident de muncă.
Un tânăr din Iași accidentat grav la coloană a reuşit să meargă a doua zi după o operaţie făcută cu robotul Mazor X, considerat cel mai performant din lume Un tânăr în vârstă de 25 de ani, victimă a unui accident rutier în urma căruia risca să rămână paralizat, a reuşit să meargă a doua zi după ce a fost operat cu ajutorul robotului Mazor X, considerat cel mai performant robot din lume. Intervenția chirurgicală a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.
Reprezentant INSP: Testele care utilizează ca probă saliva mai au nevoie de studii Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a declarat marţi că testele care utilizează ca probă exudatul nazo-faringian şi saliva mai au nevoie de studii pentru a vedea dacă îndeplinesc criteriile de introducere în lista testelor acceptate, transmite Agerpres.
Linie telefonică de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie O linie telefonică de sprijin psihologic pentru românii afectați de pandemie, inclusiv pentru cadrele medicale, va fi disponibilă începând de marți, de la ora 12.00.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by