Primii 50 de copii au început să fie tratați în spitalul construit din donații de Asociația Dăruiește Viață, care și-a deschis porțile pentru micii pacienți după ce a primit toate avizele de funcționare. Cei 50 de copii au fost mutați în noua clădire din spitalul Marie Curie. „Un vis al celor peste 350.000 de oameni care s-au alăturat acestei nebunii, al celor peste 8.000 de companii. Este o bucurie pentru copii - la 7:00 dimineața erau în camera de joacă. Știu povestea unui copil care, pe secția veche, stătea nemișcat în pat și care s-a ridicat pentru prima dată și a venit în camera de joacă. Mai este povestea unui copil care nu vorbea și a scos primele cuvinte în dimineața aceasta”, a povestit marți Carmen Uscatu, președintele și fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Primii pacienți în Spitalul Dăruiește ViațăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Spitalul construit la „Marie Curie” de asociația Dăruiește Viață, cu sprijinul a peste 350.000 de donatori și 8.000 de companii, a început să funcționeze și a preluat copiii internați până acum în secțiile de oncologie, neurochirurgie, chirurgie și ATI din clădirea veche a spitalului.

Andreea, în vârstă de 2 ani și jumătate, a fost prima pacientă care a intrat în noul spital

Transferul a fost făcut de-a lungul mai multor zile, începând de miercuri, 10 aprilie și până în această dimineață, pentru a le oferi copiilor toate condițiile de siguranță și confort.

Primul copil mutat a fost Andreea, în vârstă de doi ani și jumătate, iar al doilea a fost Darius, în vârstă de trei luni și jumătate. Andreea fusese internată până acum câteva zile în vechea secție de neurochirurgie a Spitalului „Marie Curie” – o secție cât un apartament cu două camere. Fetița a fost însoțită de trei asistente și a avut monitor pentru funcțiile vitale. În ciuda emoțiilor provocate de schimbare, la puțin timp după ce a ajuns în noul său salon, se juca deja cu o altă pacientă, Eva, care a fost transferată după ea.

Primii pacienți în noul spital / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Camera de joacă este pe etajul cu secția de Neurochirurgie, unde sunt internate cele două fetițe. Este un etaj cu 13 saloane, loc de joacă, săli de tratament, cabinete pentru medici și cameră de raport. Mama Andreei îi povestea la telefon soțului că, după două zile de stat în pat, cea mică s-a ridicat, se joacă și se cațără pe tobogane ca și când problema medicală care îi afectează mersul nici nu ar exista.

„În vechea secție de neurochirurgie aveau 30 de cm între pat și perete ca să se ridice. Aici, când îi văd alergând pe holuri, mi se pare incredibil. Parcă nu mai lucrăm într-un spital, ci într-o grădiniță. E foarte important și pentru copii și pentru părinți să nu mai fie constrânși de spațiu”, a spus Mihaela Negrescu, asistentă șefă la Neurochirurgie.

Secția de oncologie s-a mutat acum pe un etaj întreg, fiecare salon având baie proprie, cu maxim doi pacienți în cameră. Au fost transferați din vechea secție 10 copii, cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani.

George este internat la oncologie din ianuarie, cu leucemie limfoblastică. De atunci, el și bunica lui și-au petrecut aproape tot timpul în spital. „Ce ne-a plăcut foarte mult este faptul că avem duș și televizor. Faptul că toaleta nu mai este la comun e incredibil”, ne-a spus bunica lui, în timp ce George ne-a spus fără a clipi că preferata lui e camera de joacă.

„Ziua de azi a fost mult mai ușoară decât ne-am imaginat. Ne-am simțit ca acasă de la început. Ca într-o casă nouă, mai încurci ușile, nu știi unde să pui vaza cea nouă și dacă ai luat totul din frigider”, ne-a mărturisit dr. Ruxandra Vidlescu, șefa secției de Oncologie.

Noul spital este „Este despre speranța acestor părinți, de la care în decursul anilor, am primit telefoane, iar întrebarea pe care o primeam era: Unde să merg să îmi tratez copilul? Copilul meu a fost diagnosticat cu cancer”, spune Carmen Uscatu.

Primii pacienți în noul spital / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Primul spital din România unde copiii bolnavi de cancer pot fi tratați multidisciplinar, fără a mai trebui mutați dintr-un spital în altul

Noul spital este „un vis împlinit”, spune Carmen Uscatu, pentru că, pentru prima dată, în România, „vom avea un loc unde acești copii vor putea fi tratați multidisciplinar”.

Ce înseamnă acest lucru? „Există în România 12 centre oncologice pediatrice. Niciunul nu are la dispoziție toate specialitățile la un loc. Copiii sunt mutați dintr-un spital în altul pentru diferite proceduri. Este primul spital în care copiii vor putea fi tratați în același loc de echipe multidisciplinare. Este primul spital care are deschise parteneriate cu cele mai mari clinici de oncologie pediatrică din lume”, explică președintele Asociației Dăruiește Viață. „Acest loc este un loc al speranței. Sperăm ca părinții români să nu își mai dorească să își trateze copiii în străinătate, ci să vină aici. Sperăm să putem crește rata de supraviețuire în cancer de la 70%, cât este acum în România, la media europeană de 81%. Am fost de nenumărate ori întrebate cât de greu ne este. Ne este greu, ne-a fost greu și probabil ne va mai fi, pentru că ceea ce urmează nu e ușor. Însă ceea ce ne-a mobilizat întotdeauna a fost întrebarea: „Unde mi-aș trata copilul, dacă s-ar îmbolnăvi?”, încheie fondatoarea asociației care a construit de la zero un spital din donații și sponsorizări.

„Mutarea pacienților în spitalul construit de Dăruiește Viață cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor marchează încheierea unei etape foarte complexe din proiectul nostru. Este o victorie care dă sens fiecărui gest, fiecărei lupte, fiecărei secunde de muncă și fiecărui leu donat de oameni. Este victoria vieții, a speranței, a solidarității și a profesionalismului în fața bolii și a sistemului. De acum, șansele copiilor de a se însănătoși vor crește, iar impactul emoțional al bolii va fi mai scăzut”, spune și Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

„Acest spital s-a născut din eșecul statului român de a construi”

„Acest spital s-a născut din eșecul statului român de a construi”, spune Tudor Chirilă, unul dintre ambasadorii proiectului Noi facem un spital.

„Asta trebuie să ne fie clar tuturor. E ceva ce nu trebuie să uităm în niciun moment. Eșecul statului român este ceva constant. Oamenii care sunt angajații statului român nu își fac treaba și din acest motiv nu avem spitale”, a subliniat Tudor Chirilă.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Dăruiește Viață va construi o a doua clădire de spital, în care se va muta integral Spitalul Marie Curie

După ce primii copii s-au mutat în noua clădire de spital, Asociația Dăruiește Viață începe acum un nou capitol: va construi de la zero o a doua clădire de spital, în care urmează să fie mutat integral Spitalul de Copii Marie Curie.

„Dăruiește Viață va continua proiectul cu a doua clădire pentru a crea un adevărat campus medical, cu aceleași condiții de tratament pentru toți copiii, indiferent de afecțiune, precum și spații de cercetare, de training, locuri de cazare pentru părinți etc. De asemenea, Dăruiește Viață va asigura mentenanța noii clădiri și va oferi sprijin pentru trainingul personalului și pentru activitățile de entertainment din spital.”