​Declic strânge semnături pentru demiterea ministrului Sănătății, în urma investigației HotNews privind sponsorizările de la industria farma pentru evenimentele organizate de Societatea Română de Microbiologie, condusă de Alexandru Rafila. Declic a lansat o petiție online intitulată „Ciolacu, Rafila trebuie sa plece”, adresată premierului.

Alexandru RafilaFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem demiterea de urgență a ministrului Sănătății. Este scandalos și absolut inacceptabil faptul că Alexandru Rafila încă ocupă funcția de ministru, având în vedere recent descoperitul său conflict de interese. În timp ce activitatea sa ca ministru a fost subjugată interesului unei părți a industriei farmaceutice, România a ajuns pe locul 1 în UE la decesul pacienților din cauze prevenibile și tratabile”, arată inițiatorii petiției online „Ciolacu, Rafila trebuie sa plece”.

Reprezentanții Declic afirmă, de asemenea, în petiție că „ministrul Rafila a demonstrat, în mod repetat, un dispreț total față de nevoile pacienților. Deja de un an, el amână fără nicio scuză plauzibilă normele pentru Planul național de combatere a cancerului, așteptat de mii de bolnavi”.

„Cu un cinism revoltător, a sabotat deschiderea spitalului pentru copiii cu cancer, construit din donații private, de Dăruiește Viață. Mai mult, a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR, destinați construirii de noi spitale și a încercat să slăbească legislația pentru îngrijirea marilor arși”, se mai arată în petiție.

„Mai nou, investigațiile Hotnews au expus cum Rafila primește fonduri de la companii farmaceutice prin intermediul ONG-ului pe care îl conduce, în timp ce este și ministru al Sănătății. [1] [2] Aceste companii beneficiază, în schimbul sponsorizărilor de zeci și sute de mii de euro, de aprobările necesare pentru comercializarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, printr-o instituție publică, subordonată direct ministrului.”

Inițiatorii petiției consideră că „acest conflict de interese este profund incompatibil cu funcția de ministru al Sănătății. Un ministru care are legături atât de strânse cu industria farmaceutică prezintă un risc major pentru integritatea deciziilor care afectează sănătatea publică și trebuie îndepărtat din funcție”.

„Este esențial ca prim-ministrul să intervină acum și să-l demită pe Rafila. Avem nevoie de un ministru care să garanteze o administrare imparțială și eficientă a investițiilor majore ce ar trebui făcute în Sănătate, în viitorul imediat. Demiterea lui Rafila nu este doar necesară, este obligatorie pentru sănătatea publică”, adaugă aceștia.

„Ne aflăm la un moment de răscruce: fie continuăm cu un șef la Sănătate indolent, ineficient și cu probleme de integritate, fie alegem să ne implicăm și să cerem, insistent, să fie înlocuit. Este nevoie de acțiune imediată și de o mobilizare publică fără precedent pentru a aduce această schimbare”, încheie inițiatorii petiției.

Citește și: