Aproape 2.200 de zile. Atât i-a luat Asociației „Dăruiește Viață” să construiască de la zero o unitate sanitară dotată la cele mai înalte standarde. În acest timp, la Ministerul Sănătății au trecut 12 miniștri.

Spitalul Dăruiește Viață și-a primit primii paciențiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Pe 10 aprilie 2024, clădirea de nouă etaje, amplasată pe terenul Spitalului Marie Curie din Capitală, a început să-i primească pe micuții pacienți, după săptămâni de contre între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și fondatoarele „Dăruiește Viață”, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.

Deși spitalul a fost finalizat încă din toamna anului trecut, bâlbele birocratice și lipsa de reacție a autorităților au făcut ca și procesul de mutare a secțiilor dintr-o clădire în alta să întârzie. Transferul s-a împiedicat în miile de documente care au trebuit predate de ONG și preluate de către stat. Tocmai teancurile de hârtii au fost folosite ca scuză pentru nepreluarea de către stat a spitalului pe care l-a primit la cheie.

Primele zile de funcționare au fost un moment emoționant nu doar pentru Uscatu, Gheorghiu și personalul de la spital. Imaginile cu micii pacienți aduși acolo au fost redistribuite masiv pe Facebook. Pentru mulți români, ele reprezintă dovada că putem spera, că putem face lucruri mari împreună, lucruri pe care statul ar trebui să le facă, dar pe care, iată, nu le face.

Citește articolul integral pe Panorama.