​Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a clarificat, joi, declarațiile sale din urmă cu o zi, potrivit cărora, de la data de 1 iulie, persoanele care nu plătesc asigurare de sănătate „vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali”. Valeria Herdea afirmă, joi, că este vorba strict despre pacienții neasigurați care sunt suspecți de o afecțiune oncologică și care vor avea acces gratuit la analize de diagnostic pentru cancer, în conformitate cu prevederile Planului National de Combatere si Control al Cancerului.

Sediul CNASFoto: AGERPRES

Odată diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți intră automat și sunt tratați gratuit în cadrul Programului Național de Oncologie, lucru care se întâmplă și acum.

Modificarea pregătită de CNAS de la 1 iulie vizează însă analizele pentru diagnostic, pe care, până acum, neasigurații le plăteau și care, de la 1 iulie, ar urma să fie gratuite.

„Începând cu 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii de tip preventiv și la cele de diagnostic precoce pentru afecțiunile oncologice, în conformitate cu prevederile Planului Național de Combatere și Control al Cancerului. Aceste servicii vor fi decontate din bugetul de stat”, arată joi Valeria Herdea, președintele CNAS.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, declarase, miercuri, la Târgu Mureș, că se doreşte semnarea unui nou contract-cadru începând cu data de 1 iulie, care va avea o serie de modificări, dar „nu spectaculoase”. Ea mai preciza că prin noul contract, din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate şi că există promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, potrivit Agerpres:

„Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, declara miercuri Valeria Herdea, citată de Agerpres.

Citește și: