Direcţia de Sănătate Publică a sancţionat Serviciul de Ambulanţă Judeţean şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, cu 5.000 de lei, pentru „neconformităţi legate de întocmirea unor documente medicale" ale femeii care a decedat recent în unitatea medicală, unde a fost internată la o săptămână după ce a născut un copil în Clinica Polisano.

Spital din RomâniaFoto: Inquam Photos / Cornel Putan
  • „Ca urmare a decesului pacientei B.A.B., internată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, s-a efectuat control în sănătate publică la cele trei unităţi medicale implicate în acest caz, respectiv: Clinica Polisano, Serviciul de Ambulanţă Sibiu şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. (...)
  • Nu au fost identificate erori în ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale în cazul pacientei B.A.B., fiind respectate recomandările din ghidul clinic şi procedura operaţională. Menţionăm faptul că Ministerul Sănătăţii nu intervine în aprobarea procedurilor şi protocoalelor din unităţile sanitare.
  • Au fost constatate însă neconformităţi legate de întocmirea unor documente medicale. S-au aplicat două sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare totală de 5.000 lei, pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sibiu, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu", a transmis DSP Sibiu printr-un comunicat de presă citat de Agerpres.

DSP Sibiu a sesizat şi Colegiul Medicilor din România şi a informat Inspectoratul de Poliţie cu privire la cele constatate.

„Ca urmare, a fost sesizat Colegiului Medicilor din România şi, de asemenea, am transmis constatările noastre către IPJ Sibiu, care, de altfel, s-a autosesizat în acest caz", mai precizează DSP Sibiu.

Serviciul Judeţean de Medicină legală Sibiu urmează să întocmească raportul de autopsie, care însă, la acest moment, nu este finalizat, potrivit DSP.

Reprezentanţii spitalului au anunţat, într-un comunicat de presă, că se va întruni Comisia de etică pentru a analiza decesul femeii de 32 de ani, în urma unei operaţii, la 24 de ore după ce fusese externată din unitatea spitalicească.

Femeia a decedat în noaptea de 5 aprilie, după ce s-a internat seara „în stare extrem de gravă". Aceasta mai fusese internată şi joi, 4 aprilie, în SCJU Sibiu, însă i s-a dat drumul acasă.

  • „În legătură cu pacienta lăuză, în vârstă de 32 de ani, care a decedat în noaptea de 5 spre 6 aprilie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, transmitem următoarele: Pacienta în vârstă de 32 de ani, lăuză care a născut în urmă cu o săptămână la altă unitate sanitară, s-a prezentat joi, 4 aprilie, în jurul orei 18:50, la serviciul de urgenţă al Secţiei Obstetrică-Ginecologie.
  • Era în stare bună, nu prezenta febră sau semne care să ridice suspiciuni, având sânii angorjaţi. I s-a prescris o reţetă cu antibiotic, cu indicaţii de reevaluare, dacă i se schimba starea de sănătate. Pacienta s-a prezentat la SCJU Sibiu încă o dată, vineri, 5 aprilie, în jurul orei 19:00, în stare extrem de gravă - cu fenomene clinice de şoc toxico-septic şi insuficienţă multiplă de organe şi sisteme.
  • I s-au făcut investigaţii şi s-a procedat la acordarea tratamentului de specialitate, intervenindu-se şi chirurgical. Pe cursul nopţii, evoluţia a fost nefavorabilă cu accentuarea progresivă a stării de şoc şi a insuficienţei multiple de organe şi sisteme prezentă la internare.
  • Pacienta a făcut trei stopuri cardio-respiratorii, al treilea dintre ele nemaiputând fi resuscitat. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor medicilor, a fost declarat decesul", se arată în comunicatul de presă al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Potrivit presei locale, tânăra a născut prin cezariană la un spital privat pe data de 30 martie. Femeia s-a întors după șase zile la unitatea medicală privată pentru a fi ajutată în procesul de lactație. Situația ei nu s-a îmbunătățit și a mers la spitalul de stat.

„Nu se poate să te ducă cu ambulanța la spital și după să te trimită acasă. Nu a primit nici o explicație. Te duci la spital și te apucă frica. Fata a născut cu cezariană la un spital, copila a fost bine, însă nici la clinica privată și nici la Spitalul Județean nu au ajutat-o să alăpteze, iar tânăra a făcut mastită”, a declarat o rudă a tinerei care a murit la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu, citată de Ora de Sibiu.