În cea de-a 41-a zi de conflict Israel-Hamas, tensiunile escaladează. Armata israeliană a intrat în spitalul al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, unde mii de oameni se adăpostesc. Un pacient dintr-un spital din Gaza spune că membri Hamas se ascund printre bolnavi. Administrația Biden susține că dețin la rândul lor informații că Hamas folosește spitalele în scopuri militare, dar că Statele Unite ar dori să vadă o evacuare a pacienților din spitalele din Gaza și că vor sprijini eventuale evacuări.

O explozie în urma unui atac aerian în partea de nord a Fâșiei Gaza, văzută din Sderot, sudul IsraeluluiFoto: Andy Stenning / MirrorPix / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Consiliul de Securitate al ONU cere o pauză în luptele din Gaza pentru ajutor. Consiliul, format din 15 membri, a depășit un impas în care luna trecută au avut loc patru încercări nereușite de a lua măsuri, pentru a adopta o rezoluție care solicită, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas.
  • Efortul umanitar în nordul Fâșiei Gaza, puțin probabil în timp ce luptele continuă - înalt oficial israelian
  • De ce este spitalul al Shifa în centrul conflictului din Gaza? Cum a devenit spitalul un câmp de luptă cheie
  • O navă de război americană a deschis focul asupra unei drone care se îndrepta spre ea dinspre Yemen, a anunțat miercuri un oficial al Pentagonului, citat de AFP.
  • O ostatică a Hamas a născut în Gaza, potrivit biroului premierului israelian. O femeie răpită de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului a născut în Gaza, potrivit soției premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-o scrisoare publicată miercuri de biroul premierului, informeaă AFP.
  • Premierul Benjamin Netanyahu a reacționat la declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan - care a calificat Israelul drept un „stat terorist” - spunând că Israelul nu va accepta „predica” acestuia, conform The Times of Israel.
  • Franța se declară „îngrijorată foarte serios” cu privire la „operațiunea țintită” a Israelului în interiorul spitalului al-Shifa din orașul Gaza

Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 41-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

01:07Campania „Adoptă o comunitate din Israel”

Ministerul Afacerilor Externe israelian face o campanie de sensibilizare cu privire la programul său „Adoptă o comunitate din Israel”, care permite persoanelor și comunităților din străinătate să se conecteze și să sprijine unul dintre zecile de orașe care au fost devastate de masacrul din 7 octombrie comis de Hamas.

Câteva „adopții” au avut deja loc: Zurich a adoptat Consiliul Regional Eshkol, comunitatea evreiască din Singapore a adoptat Sderot și o companie de tehnologie din Tbilisi a adoptat Netivot, potrivit Times of Israel.

Deși există și alte inițiative de adoptare a unei comunități, acest nou proiect al Ministerului de Externe nu necesită ca participanții să facă parte dintr-o comunitate evreiască, iar orice persoană sau grup poate lua parte pentru a ajuta la vindecarea și reconstruirea comunităților afectate.

Efortul umanitar în nordul Fâșiei Gaza, puțin probabil în timp ce luptele continuă

00:50Armata israeliană ar fi desfășurat buldozere la spitalul al-Chifa, susține Ministerul Sănătății al Hamas.

Cel mai mare spital din Gaza, al Shifa, a devenit cel mai recent punct fierbinte în conflictul dintre Israel și gruparea militantă Hamas, care controlează enclava palestiniană.

Israelul susține că Hamas desfășoară operațiuni militare de la spital - care a fost sprijinit marți de SUA - dar Hamas neagă acuzațiile.

00:19 Pacienții bolnavi de cancer evacuați din Gaza ajung în Turcia

Peste douăzeci de pacienți bolnavi de cancer care au reușit să părăsească Gaza via Egipt au ajuns miercuri seară în Turcia pentru tratament, a anunțat agenția oficială turcă Anadolu.

Potrivit ministrului sănătății, Fahrettin Koca, „un total de patruzeci de persoane, douăzeci și șapte de pacienți și treisprezece însoțitori, au fost transportate cu avionul în Turcia”.

23:50 Israelul ar fi vizat posturi siriene ca răspuns la bombardamentele anterioare

Presa siriană de opoziție afirmă că Israelul a vizat posturi ale armatei siriene și poziții ale milițiilor pro-iraniene în zona Quneitra din sudul Siriei.

Acest lucru ar fi un răspuns la bombardamentele către Înălțimile Golan din urmă cu câteva ore. Raportul nu este confirmat de către Armata israeliană, potrivit Times of Israel.

23:21 Efortul umanitar în nordul Fâșiei Gaza, puțin probabil în timp ce luptele continuă - înalt oficial israelian

Consilierul principal al prim-ministrului israelian a declarat pentru Sky News că un efort substanțial pentru a oferi ajutor umanitar în nordul Gaza bombardat este puțin probabil până când luptele nu se vor opri.

În timp ce zeci de mii de civili au fugit în sudul Gaza, mulți au rămas în nord, unde luptele sunt cele mai intense.

Consiliul de Securitate al ONU cere o pauză în luptele din Gaza pentru ajutor

22:58Impas depășit. Consiliul de Securitate al ONU cere o pauză în luptele din Gaza pentru ajutor

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a cerut miercuri pauze umanitare urgente și prelungite în luptele dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza pentru un "număr suficient de zile" pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare, potrivit Reuters.

Consiliul, format din 15 membri, a depășit un impas în care luna trecută au avut loc patru încercări nereușite de a lua măsuri, pentru a adopta o rezoluție care solicită, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas.

22:33 O navă americană a doborât o dronă lansată din Yemen

O navă de război americană a deschis focul asupra unei drone care se îndrepta spre ea dinspre Yemen, a anunțat miercuri un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

Oficialul nu a precizat cine a tras. Însă rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacuri cu drone și rachete de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie.

22:14 Poliția canadiană dispersează un protest palestinian la restaurantul unde a luat masa Trudeau

Aproape 100 de polițiști au fost chemați să se ocupe de 250 de protestatari pro-palestinieni care au înconjurat marți seară un restaurant din Vancouver unde a luat masa premierul canadian Justin Trudeau, a anunțat miercuri seara poliția., potrivit Reuters.

Trudeau se află sub presiunea susținătorilor palestinienilor pentru a face presiuni în favoarea unei încetări a focului în războiul dintre Israel și Hamas.

De ce este spitalul al Shifa în centrul conflictului din Gaza?

21:58 Qatar a cerut miercuri o "anchetă internațională" asupra operațiunilor militare israeliene împotriva spitalelor din Fâșia Gaza, denunțând raidul de astăzi asupra spitalului al-Shifa drept o "crimă de război", potrivit AFP.

Într-o declarație, Ministerul Afacerilor Externe a "condamnat în termenii cei mai fermi" raidul asupra spitalului al-Shifa din Gaza, denunțându-l drept "o crimă de război și o încălcare flagrantă a legilor și acordurilor internaționale".

21:36De ce este spitalul al Shifa în centrul conflictului din Gaza? Cum a devenit spitalul un câmp de luptă cheie

Cel mai mare spital din Gaza, al Shifa, a devenit cel mai recent punct fierbinte în conflictul dintre Israel și gruparea militantă Hamas, care controlează enclava palestiniană.

Israelul susține că Hamas desfășoară operațiuni militare de la spital - care a fost sprijinit marți de SUA - dar Hamas neagă acuzațiile.

Potrivit analistului militar Michael Clarke de la Sky News, Hamas a luptat „cu mai multă ardoare pentru al Shifa decât pentru orice altă parte din Gaza”, ceea ce sugerează că militanții par să creadă că există „ceva ce trebuie să apere acolo”.

21:15 Guvernul Hamas a anunțat miercuri că 11.500 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza de la începutul războiului, la 7 octombrie.

Printre cei uciși până în prezent se numără 4.710 copii și 3.160 de femei, a precizat guvernul palestinian Hamas. În plus, 29.800 de persoane au fost rănite.

La rândul său, Ministerul Sănătății din Hamas susține că zeci de cadavre sunt împrăștiate pe străzile din nordul Fâșiei Gaza și că este imposibil de numărat, deoarece armata israeliană vizează ambulanțele și personalul medical care încearcă să se apropie de ele.

20:57Deputații britanici vor vota pentru o pauză umanitară în Gaza

În această seară va avea loc un vot în Camera Comunelor, după ce laburiștii au depus un amendament prin care cer pauze umanitare în conflict pentru a permite intrarea mai multor ajutoare, criticând în același timp modul în care Israelul conduce războiul, potrivit presei britanice.

O ostatică a Hamas a născut în Gaza

20:30 Organismul ONU va încerca pentru a cincea oară să adopte o rezoluție asupra conflictului

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va încerca pentru a cincea oară să ajungă la un acord asupra unei rezoluții privind războiul dintre Israel și Hamas, votul urmând să aibă loc în cursul zilei de astăzi.

Proiectul de rezoluție, dacă va fi adoptat, va solicita pauze și coridoare umanitare urgente și prelungite în întreaga Gaza pentru un număr suficient de zile.

Deși consiliul format din 15 membri, care are responsabilitatea de a menține pacea și securitatea internațională, a fost paralizat de diviziunile interne de la începutul conflictului, unii diplomați au declarat pentru agenția de știri Reuters că se așteaptă ca rezoluția să fie adoptată.

20:14O ostatică a Hamas a născut în Gaza, potrivit biroului premierului israelian

O femeie răpită de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului a născut în Gaza, potrivit soției premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-o scrisoare publicată miercuri de biroul premierului, informeaă AFP.

„Una dintre femeile răpite de Hamas era însărcinată. Ea a născut în captivitate”, scrie Sara Netanyahu într-o scrisoare în limba engleză adresată primei doamne a SUA, Jill Biden.

20:01Premierul Benjamin Netanyahu a reacționat la declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan - care a calificat Israelul drept un „stat terorist” - spunând că Israelul nu va accepta „predica” acestuia, conform The Times of Israel.

„El numește Israelul un stat terorist, dar în acțiunile sale el sprijină statul terorist Hamas. El însuși a bombardat satele turcești din granițele Turciei. Nu vom accepta predica lui”, a transmis Netanyahu. Premierul israelian s-a referit probabil la acțiunea militară a Turciei împotriva zonelor kurde.

Armata israeliană s-ar fi retras din spitalul Al-Shifa - AFP

19:48Franța se declară „îngrijorată foarte serios” cu privire la „operațiunea țintită” a Israelului în interiorul spitalului al-Shifa din orașul Gaza, scrie AFP.

„Populația palestiniană nu trebuie să plătească pentru crimele comise de Hamas, cu atât mai puțin cei vulnerabili, răniți sau bolnavi și lucrătorii umanitari care își continuă cu curaj munca în condiții extrem de periculoase”, a transmis Ministerul francez de Externe într-un comunicat.

Franța „își exprimă îngrijorarea foarte serioasă cu privire la operațiunile militare israeliene din spitalul al-Shifa”, a adăugat ministerul, subliniind că Franța a recunoscut „necesitatea absolută ca Israelul să respecte Dreptul internațional umanitar, care prevede în special protecția infrastructurii spitalicești”.

19:12Corespondenți ai AFP și ai agenției palestiniene de știri WAFA au transmis miercuri seară că soldații s-au retras din spitalul Al-Shifa din Gaza, iar trupele israeliene s-au repoziţionat în jurul imensului complex spitalicesc, pe care Israelul susține că Hamas îl folosește drept bază militară.

Agenţia palestiniană spune că, potrivit corespondentului său, armata israeliană a amplasat camere de recunoaştere facială în curtea spitalului, iar IDF a arestat mai multe persoane care se regugiaseră în Al-Shifa.

18:30 Guvernul Hamas a transmis miercuri, printr-un comunicat, că cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, se află sub controlul forțelor israeliene, iar „ocupația israeliană este pe deplin responsabilă pentru viața și siguranța personalului medical, a răniților, a bolnavilor, a copiilor prematuri și a persoanelor strămutate”, conform CNN.

Netanyahu: „Nu există niciun loc în Gaza în care să nu ajungem”

17:41Israelul este „indignat” că oficialii ONU se întâlnesc la Geneva cu ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, și discută despre viitorul Gazei, a scris pe platforma X ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Meirav Eilon Shahar, conform The Guardian.

17:26 Premierul Benjamin Netanyahu, care a mers miercuri la baza de antrenament Zikim de lângă Gaza, a spus din nou că forțele israeliene „vor ajunge la fiecare agent Hamas din fiecare colț al Fâșiei Gaza”.

  • „Vă amintiți când au spus că nu vom invada Gaza? Am invadat. Au spus că nu vom ajunge la periferia orașului Gaza, am făcut-o.
  • Au spus că nu vom intra în Shifa (spitalul), am intrat. Nu există niciun loc în Gaza în care să nu ajungem. Nu există ascunzătoare, nici adăpost, nici refugiu pentru ucigașii Hamas.
  • Vom ajunge acolo, vom elimina Hamas și ne vom aduce acasă ostaticii”, a spus Netanyahu, conform unor imagini video publicate de biroul său.

Netanyahu a mai spus că marți seară a vorbit din nou cu președintele american Joe Biden: „Nu renunțăm, vom distruge Hamas și vom obține o victorie completă”.

17:21Munir al-Boursh, un înalt oficial al Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, spune că forțele israeliene încă operează în spitalul Shifa, unde subsolul și alte clădiri, inclusiv cele care în care se află secțiile de urgență și de chirurgie au fost „devastate” de către soldații israelieni, conform The Times of Israel.

„Ei sunt încă aici... Pacienții, femeile și copiii sunt îngroziți”, a afirmat Munir al-Boursh.

El a spus că un oficial israelian l-a contactat telefonic în această dimineață și i-a cerut să însoțească forțele israeliene care au descins la spital, dar a refuzat.

Israelul spune că sub spital se află cel mai mare centru de comandă al Hamas, descoperins arme în subsolul spitalului.

Directorul spitalului al-Shifa: „Armata de ocupație îi împușcă pe toți cei care se mișcă”

16:50Muhammad Abu Salmiya, directorul spitalului al-Shifa, a declarat pentru Al Jazeera că aprovizionarea cu apă, electricitate și oxigen medical este complet întreruptă în cadrul unității și că nu poate comunica cu medicii.

„Armata de ocupație se află în clădirea de dializă fără a se deranja să aducă combustibil pentru a ajuta pacienții. Nu putem ajunge la farmacie pentru a trata pacienții deoarece ocupația îi împușcă pe toți cei care se mișcă. Rănile pacienților au început să se agraveze semnificativ după ce toate serviciile din spital au încetat. Mirosul morții se răspândește peste tot”, a susținut directorul spitalului al-Shifa.

16:30După ce trupele israeliene s-au fotografiat în clădirea parlamentului Hamas din orașul Gaza în urmă cu câteva zile, Armata Israelului a distrus clădirea, scrie The Times of Israel.

Un videoclip care circulă pe rețelele de socializare pare să arate momentul exploziei, conform sursei citate.

15:01Mediatorii din Qatar încearcă miercuri să negocieze un acord între Hamas și Israel care să includă eliberarea a aproximativ 50 de ostatici civili din Gaza în schimbul unei încetări a focului pentru trei zile, a declarat pentru Reuters un oficial informat despre negocieri.

Acordul ar implica, de asemenea, ca Israelul să elibereze unele femei și copii palestinieni din închisorile israeliene și să crească cantitatea de ajutor umanitar permisă în Gaza.

Până în prezent, Hamas a eliberat patru dintre cei aproximativ 240 de ostatici capturați în timpul atacului sângeros comis asupra Israelului în 7 octombrie.

Oficialii au declarat pentru Reuters că acordul a fost coordonat cu SUA, iar Hamas ar fi fost de acord cu schema generală, însă Israelul nu.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus în mai multe rânduri că nu poate exista încetare a focului până când nu vor fi eliberați toți ostaticii.

14:26 BBC își cere scuze după ce un prezentator a susținut că Israelul vizează personalul medical și vorbitorii de limbă arabă în timpul operațiunii sale de la Spitalul Al-Shifa din Gaza.

„Acest lucru a fost incorect și a citat greșit un raport Reuters. (...) Ne cerem scuze pentru această eroare care a scăzut sub standardele noastre editoriale. Versiunea corectă a evenimentelor a fost difuzată câteva minute mai târziu”, a transmis BBC.

Erdogan: Israelul e un stat terorist

14:20Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susținut miercuri că Israelul este un „stat terorist” care comite crime de război şi încalcă Dreptul internaţional în Gaza şi că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, „e pe ducă”, scrie Reuters.

„O spun deschis că Israelul este un stat terorist. Alţii spun că Hamas este o organizaţie teroristă. Hamas a participat la alegeri şi le-a câştigat în Palestina. Israel şi Statele Unite le-au furat apoi drepturile”, a susţinut Erdogan, într-un discurs în faţa grupului parlamentar al partidului său, islamistul AKP.

Şeful statului turc a apreciat totodată că sfârşitul lui Netanyahu este aproape şi că atacurile israeliene în Gaza reprezintă un genocid.

Totodată, Erdogan i-a cerut lui Netanyahu să anunţe dacă Israelul are sau nu arme nucleare.

13:47Un înalt oficial militar spune că Forțele de Apărare ale Israelului au „dovezi concrete” că Hamas folosește Spitalul al-Shifa ca unitate militară.

„În ultima oră, am văzut dovezi concrete că teroriştii Hamas au folosit spitalul Shifa ca sediu terorist”, a susținut oficialul IDF, vorbind sub condiţia anonimatului și fără a da detalii, conform The Times of Israel.

El a mai spus că în complexul medical au fost amplasate arme și alte „infrastructuri teroriste”.

Editoral pe prima pagină a unui ziar iodanian: „Ce va fi după Israel?”

13:30 Versiunea tipărită a ziarului iordanian Al-Ghad are pe prima pagină un editorial în limba ebraică intitulat „Ce va fi după Israel?”, scrie The Times of Israel.

Autorul articolulului, scris în ebraică non-nativă, dar inteligibilă, urmat de o traducere în arabă, spune că „întreaga lume este ocupată să discute despre ce va fi după Hamas” în Gaza, dar „nimeni nu se uită de cealaltă parte”. El se întreabă: „ce va fi după „Israel”?”.

El susține că Israelul „se va prăbuși sub presiunea problemelor sale politice, economice, sociale și militare”.

Citând în mare parte date economice și militare incorecte și vorbind despre erodarea sprijinului internațional pentru Israel, combinat cu presiunea internă din partea familiilor ostaticilor, editorul salută ceea ce spune că va fi „victoria iminentă în Gaza a Hamas”, conform The Times of Israel.

Mai mult, el susține că „prăbușirea Israelului va aduce sfârșitul influenței SUA în Orientul Mijlociu” și „o nouă ordine mondială”.

12:26Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, a acuzat, miercuri, la o zi după vizita sa în Gaza, „încălcări grave”, vorbind despre uciderea copiilor, mutilarea acestora, răpirile, atacurile asupra școli și spitale și refuzul accesului ajutorului umanitar, conform CNN.

Russell a adăugat că, pe lângă miile de copii uciși și răniți, mulți sunt dispăruți și se crede că sunt prinși sub dărâmăturile clădirilor distruse, ceea ce ea a numit „rezultatul tragic al folosirii armelor explozive în zonele populate”.

„Mulți oameni, inclusiv personalul nostru și familiile lor, trăiesc acum în adăposturi supraaglomerate, cu foarte puțină apă, hrană sau servicii sanitare decente, condiții care ar putea duce la izbucnirea bolilor”, a spus directorul UNICEF, cerând o încetare imediată a focului pentru a permite mai mult ajutor umanitar în Gaza.

Conform UNICEF, peste 700.000 de copii au fost strămutați de la începutul războiului din Gaza. Din cei 11.255 de palestinieni uciși în urma atacurilor israeliene, 4.630 erau copii, potrivit cifrelor transmise de Ministerul Sănătății condus de Hamas.

12:17Armata Israelului a publicat un videoclip care arată soldați ce duc ajutor umanitar la Spitalul Shifa:

„Trupele IDF continuă operațiunea precisă și țintită împotriva Hamas într-o anumită zonă din Spitalul Shifa, în care se caută infrastructura teroristă și armele Hamas. Trupele au livrat ajutor umanitar la intrarea în spital”.

Primul camion cu combustibil de la începutul războiului a intrat azi în Gaza

12:06 Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, s-a întâlnit cu coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, căruia i-a transmis că Israelul nu își va încheia campania în Gaza până când gruparea teroristă Hamas nu va fi anihilată, iar ostaticii ținuți în Fâșie nu vor fi aduși acasă, scrie The Times of Israel, citând un comunicat al Ministerului Apărării.

Conform sursei citate, Gallant „a discutat pe larg cu oficialul american despre situația ostaticilor”.

McGurk se află în Israel, făcând un turneu al țărilor din regiune, în încercarea de a ajunge la un acord intermediat de SUA care să asigure eliberarea multora dintre cele aproximativ 240 de persoane ținute ostatice în Gaza de către teroriștii Hamas. Oficialul american urmează să meargă și în Iordania, Arabia Saudită, Qatar și Bahrain.

11:40Oficialii israelieni din apărare vor permite intrarea în Gaza a aproximativ 24.000 de litri de combustibil pentru eforturile umanitare, scrie Associated Press.

Cogat, organismul Ministerului israelian al Apărării care supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene, a anunțat că miercuri va permite camioanelor ONU să se reîncarce la punctul de trecere Rafah de la granița cu Egiptul. Acesta a spus că decizia a fost luată ca răspuns la o solicitare din partea SUA.

Primul camion care va livra combustibil Fâşiei Gaza de la impunerea de către Israel a unui asediu total asupra enclavei, pe fondul războiului său cu Hamas a traversat miercuri punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre enclava palestiniană şi Egipt, a scris și Reuters, citând două surse de securitate egiptene. Conform acestora, alte două camioane erau staţionate de partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah, aşteptând să intre în Gaza.

Livrări limitate de ajutor umanitar au trecut graniţa dintre Egipt şi Gaza începând din 21 octombrie, dar Israelul a refuzat să permită intrarea de combustibil.

În ultimele zile, Naţiunile Unite au avertizat că vor fi nevoie să-şi înceteze operaţiunile umanitare, inclusiv distribuirea de ajutoare în interiorul Gazei, pe măsură ce rezervele lor de combustibil se împuţinau.

Până acum, Israelul a respins în mod repetat să permită introducerea combustibilului în Gaza, spunând că acesta va fi folosit de către teroriștii Hamas.

10:44 Sute de oameni, în special membri ai familiilor celor peste 240 de persoane luate ostatice de Hamas, însă continuă miercuri marșul de la Tel Aviv la Ierusalim, început cu o zi în urmă, și le cer oamenilor să li se alăture, scrie The Times of Israel.

Grupul a pornit marți după-amiază în marșul de protest, în ciuda ploilor torenţiale și ar urma să ajungă la Ierusalim sâmbătă, ei cerând Guvernului Netanyahu să facă eforturi pentru eliberarea ostaticilor.

Netanyahu îl critică pe Trudeau, care a cerut „oprirea uciderii femeilor şi copiilor în Gaza”

10:18Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a criticat miercuri pe omologul său canadian, Justin Trudeau, pentru apelul său de a se opri uciderea femeilor şi copiilor în Fâşia Gaza, şi a cerut din nou sprijin pentru lupta ţării sale împotriva grupării islamiste Hamas, relatează dpa.

„Nu Israelul vizează în mod deliberat civilii, ci Hamas, care a decapitat, ars şi masacrat civili în cele mai mari orori comise împotriva evreilor de la Holocaust. Forţele civilizaţiei trebuie să sprijine Israelul în înfrângerea barbariei Hamas”, i-a scris miercuri dimineaţă Netanyahu lui Trudeau într-o postare pe reţeaua X (fostă Twitter).

Anterior, Trudeau a îndemnat guvernul israelian „să dea dovadă de maximă reţinere” în lupta sa din Fâşia Gaza şi să acorde o pauza umanitară.

„Preţul dreptăţii nu poate fi suferinţa continuă a tuturor civililor palestinieni. Toate războaiele au reguli. Toate vieţile nevinovate au o valoare egală, israeliene şi palestiniene. Lumea priveşte. Auzim mărturii ale medicilor, membrilor familiilor, supravieţuitorilor, copiilor care şi-au pierdut părinţii. Lumea este martoră la asta. Uciderea femeilor, a copiilor, a bebeluşilor. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Trudeau într-o conferinţă de presă.

10:00Mai Alkaila, ministrul sănătății al Autorității Palestiniene, care are sediul în Cisiordania ocupată și care nu controlează spitalele din Fâșia Gaza, a transmis o declarație despre operațiunea pe care Israelul spune că armata sa o desfășoară în spitalul al-Shifa, scrie Reuters.

„Israelul comite o nouă crimă împotriva umanității, a personalului medical și a pacienților prin asediul cel mai mare spital din Gaza. Forțele de ocupație sunt pe deplin responsabile pentru viața personalului medical, a pacienților și a persoanelor strămutate din al-Shifa”, a spus Alkaila.

Armata israeliană a descins în cel mai mare spital din Gaza

09:56Tancurile și vehiculele militare israeliene se află „în curtea spitalului Al-Shifa”, a declarat pentru CNN Khader Al Za’anoun, reporter pentru agenția de presă palestiniană Wafa.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), Peter Lerner, a declarat miercuri pentru CNN că operațiunea de la spital este „în desfășurare”.

Întrebat dacă forțele israeliene au informat oficialii din Gaza înainte de raid, Lerner a spus: „Lucrăm pe baza Dreptului internațional umanitar și a legilor conflictelor armate. Și atunci când ne-am apropiat de spital, am informat într-adevăr administratorii pentru a ne asigura că pacienții și civilii din interiorul complexului sunt ținuți departe de ferestre și se adăpostesc. Încercăm și am încercat să evacuăm cât mai mulți oameni din spital și din spatele spitalului, pentru a putea să ne confruntăm cu Hamas și să ne continuăm obiectivele acestui război”.

09:50Armata Israelului (IDF) spun că trupele sale au atacat marți o bază de antrenament Hamas, localizând un tunel și zeci de arme.

De asemenea, IDF susține că în cursul nopții a lansat atacuri cu drone împotriva a doi agenți Hamas care au ieșit dintr-o clădire folosită ca loc de lansare a rachetelor antitanc și care au plasat „saci explozivi” pe un drum folosit de trupele israeliene.

09:40Forțele de Apărare ale Israelului spun că trupele au găsit arme și bunuri Hamas în interiorul Spitalului Shifa, ceea ce indică prezența grupării teroriste, scrie The Times of Israel. Nu există însă niciun indiciu că la acest moment ar fi ținuți ostatici în Shifa, dar există o operaține în curs în cel mai mare spital din Gaza.

Armata afirmă că nu a existat niciun „conflict” între soldați și pacienți și personalul medical de la Spitalul Shifa, în timpul operațiunii în curs.

Cel puțin cinci oameni înarmați ai Hamas au fost uciși de trupele israeliene în timpul unei lupte în fața spitalului.

08:37Rezumatul orei:

  • Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat miercuri dimineața că „desfășoară o operațiune precisă și țintită” împotriva Hamas în spitalul al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza.
  • Ministerul Sănătății din Gaza spune că „zeci de soldați” au intrat în clădirea departamentului de urgență al-Shifa și că tancurile au intrat în complex. Un martor din al-Shifa a declarat pentru BBC că au văzut șase tancuri și peste 100 de soldați în interiorul complexului spitalicesc, în zona din jurul departamentului de urgență. The Guardian nu a putut verifica afirmațiile.
  • Câți oameni sunt în spital? Cifrele variază foarte mult. Duminică, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vorbea de aproximativ 1.500 de persoane strămutate, până la 650 de pacienți internați și 200 - 500 de lucrători din domeniul sănătății.
  • Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care nu a dorit să fie identificat a declarat: „Nu susținem atacul unui spital și nu vrem să vedem un incendiu într-un spital în care oameni nevinovați, neajutorați, bolnavi care încearcă să obțină îngrijiri medicale sunt prinși în foc încrucișat.
  • Oficialii israelieni din apărare spun că au fost de acord să permită transporturile de combustibil în Fâșia Gaza pentru operațiuni umanitare, relatează Associated Press. Este prima dată când Israelul permite să intre combustibil pe teritoriu de la sângeroasa invazie transfrontalieră a grupării militante Hamas din 7 octombrie.
  • Consiliul de Securitate al ONU negociază o nouă rezoluție care cere „pauze umanitare extinse imediate” în toată Fâșia Gaza, dar nu menționează o încetare a focului, a raportat Associated Press.
  • Anunțul IDF cu privire la operațiunea sa a venit la o oră de când oficialii palestinieni din domeniul sănătății din Gaza au spus că IDF le-a spus că vor ataca spitalul „în câteva minute”.

08:04 Un oficial de securitate israelian spune că operațiunea de la Spitalul Al-Shifa poate fi extinsă dacă este necesar și a sugerat că armata știe exact ce va găsi acolo.

„Operațiunea se va extinde după caz”, a spus oficialul Radio Armatei. „Intrarea trupelor în Al-Shifa este mai mult o provocare pentru mass-media decât o operațiune.”

„Decizia a fost să intrăm în Al-Shifa doar dacă știm exact ce este acolo și unde se află, așa cum am făcut la Spitalul Rantisi, care a fost [perchezitionat] doar când știam exact ce era în subsolul său”, spune oficialul. .

07:16 Anunțul armatei israeliene despre intrarea în spitalul al-Shifa:

„Actualizare operațională: Forțele IDF desfășoară o operațiune precisă și țintită împotriva Hamas într-o zonă specifică din Spitalul Shifa, pe baza serviciilor de informații și a unei necesități operaționale. IDF desfășoară o operațiune la sol în Gaza pentru a învinge Hamas și pentru a ne salva ostaticii. Israelul este în război cu Hamas, nu cu civilii din Gaza.

Forțele IDF includ echipe medicale și vorbitori de arabă, care au urmat un antrenament specific pentru a se pregăti pentru acest mediu complex și sensibil, cu intenția ca civilii folosiți de Hamas ca scuturi umane să nu pățească niciun rău.

În ultimele săptămâni, IDF a avertizat public în repetate rânduri că utilizarea militară de către Hamas a spitalului Shifa pune în pericol statutul său protejat în temeiul dreptului internațional și a dat timp suficient pentru a opri acest abuz ilegal asupra spitalului.

Ieri, IDF a transmis din nou autorităților relevante din Gaza că toate activitățile militare din spital trebuie să înceteze în 12 ore. Din păcate, nu au făcut-o.

IDF a facilitat, de asemenea, evacuări din spital și a menținut un dialog regulat cu autoritățile spitalului. Facem apel la toți teroriștii Hamas prezenți în spital să se predea.

07:06 Youssef Abul Reesh, un oficial de la Ministerul Sănătății condus de Hamas, care se află în interiorul spitalului, a declarat pentru AFP că poate vedea tancuri în complexul al-Shifa și „zeci de soldați și comandouri în interiorul clădirilor de urgență și de primire”.

06:43 Oficialii israelieni din apărare au fost de acord să permită transporturile de combustibil în Fâșia Gaza pentru operațiuni umanitare, relatează Associated Press.

Este prima dată când Israelul permite să intre combustibil pe teritoriu de la atacurile Hamas din 7 octombrie. Israelul a declarat război și a interzis transporturile de combustibil după atac, spunând că Hamas va devia proviziile pentru uz militar. Dar combustibilul este cheia operațiunilor din spitalele din Gaza, care funcționează cu generatoare, iar penuria a împiedicat Națiunile Unite să livreze ajutor umanitar.

06:34 Autoritatea Palestiniană: Raidul asupra Al-Shifa este „o crimă împotriva umanității”. Ministrul Sănătății al Autorității Palestiniene (AP), Mai al-Kaila, a acuzat Israelul că a comis o „nouă crimă împotriva umanității, a personalului medical și a pacienților” prin efectuarea unei operațiuni militare în interiorul spitalului. „Forțele de ocupație sunt pe deplin responsabile pentru viața personalului medical, a pacienților și a persoanelor strămutate din Al-Shifa”, a spus ea miercuri într-un comunicat publicat de agenția de presă palestiniană Wafa.

Armata este acum în subsol și percheziționează subsolul. Forțele israeliene au intrat mai întâi la departamentele de chirurgie și de urgență

06:21 Dr. Munir al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătăţii din Gaza, a declarat pentru televiziunea Al Jazeera că forţele israeliene au atacat partea de vest a complexului medical.

„Sunt explozii mari și mult praf. Credem că a avut loc o explozie în interiorul spitalului”, a spus Bursh. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qidra, către Al Jazeera: „Armata de ocupație este acum în subsol și percheziționează subsolul. Sunt în interiorul complexului, auzim împușcături și bombardamente”.

Forțele israeliene au atacat mai întâi departamentele de chirurgie și de urgență, a declarat Mohammed Zaqout, directorul de spitale al Ministerului Sănătății din Gaza, pentru Al Jazeera.

06:14Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, la Al Jazeera: IDF caută membri Hamas în subsolul spitalului Al Shifa.

06:01 Associated Press relatează că, după patru încercări eșuate, Consiliul de Securitate al ONU încearcă miercuri pentru a cincea oară să vină cu o rezoluție privind războiul Israel-Hamas , dar rămâne de văzut dacă diviziunile serioase dintre membri pot fi depășite pentru a ajunge la un consens asupra textului.

Actualul proiect ar cere „pauze umanitare extinse imediate” în toată Fâșia Gaza pentru a oferi civililor ajutorul de care au nevoie cu disperare. De asemenea, ar cere ca „toate părțile” să respecte dreptul internațional umanitar care necesită protecția civililor, protecție specială pentru copii și interzice luarea de ostatici.

Dar proiectul, propus de membrul consiliului Malta și obținut marți de Associated Press, nu menționează nicio încetare a focului. De asemenea, nu se referă la atacul surpriză al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane și a luat ostatici alte 240.

05:47 Mişcarea palestiniană Hamas l-a acuzat miercuri pe preşedintele american Joe Biden că este "în întregime responsabil" pentru operaţiunea israeliană în desfăşurare la spitalul Al-Shifa din Gaza, transmite AFP.

"Considerăm ocupaţia (israeliană) şi pe preşedintele Biden pe deplin responsabili pentru atacul asupra complexului medical Al-Shifa" de către armata israeliană, a declarat Hamas într-un comunicat în limba arabă.

05:39 Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat miercuri dimineața că „desfășoară o operațiune precisă și țintită” împotriva Hamas într-o zonă specifică a spitalul Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza. Ministerul Sănătății din Gaza a fost citat de agenția de presă palestiniană Shebab că a spus că „zeci de soldați” au intrat în clădirea departamentului de urgență Al-Shifa și că mai multe tancuri au intrat în complex. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat: „Nu sprijinim atacul unui spital și nu vrem să vedem un incendiu într-un spital în care oameni nevinovați, neajutorați, bolnavi sunt prinși în focul încrucișat.

Ahmed Mokhallalati, medic la Al-Shifa, a declarat pentru Al Jazeera că sunt 650 de pacienți la spital, dintre care 100 sunt în stare critică.

El a spus că între 2.000 și 3.000 de persoane se adăposteau la spital și că 700 de medici și asistenți erau acolo.

04:00Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății condus de Hamas din Gaza spune că Israelul i-a informat că „va ataca complexul spitalicesc Al-Shifa în „câteva minute”, potrivit rețelei de știri Al Jazeera.

Israelul a confirmat că efectuează o operațiune la spital, unde spune că Hamas are cartierul general - acuzații pe care grupul le neagă. Informațiile spun că situația la spital se deteriorează rapid, iar 200 de cadavre au fost îngropate într-o groapă comună acolo.

01:18Israelul a aprobat ca 24.000 de litri de motorină să fie folosiți de camioanele destinate operațiunilor Națiunilor Unite în Fâșia Gaza, a declarat marți o sursă umanitară pentru Reuters.

Agențiile umanitare din enclavă spun că o lipsă cronică de combustibil a îngreunat eforturile de a livra alimente, apă și medicamente palestinienilor din Gaza, aflați sub asediu în timp ce Israelul poartă război împotriva militanților Hamas.

Combustibilul este destinat doar pentru camioanele ONU, nu și pentru spitale, a precizat sursa. Statele Unite au făcut presiuni asupra ONU pentru a accepta combustibilul, a adăugat sursa.

00:56Hamas a respins marți acuzațiile Statelor Unite potrivit cărora ar folosi spitalele din Gaza pentru operațiuni militare, calificând aceste declarații drept o „undă verde” pentru Israel „să comită noi masacre”, potrivit AFP.

„Aceste declarații dau undă verde ocupației israeliene să comită noi masacre brutale vizând spitale, cu scopul de a distruge sistemul de sănătate din Gaza”, a reacționat mișcarea islamistă palestiniană într-un comunicat în care a spus că „condamnă și respinge” acuzațiile americane.

„Statele Unite sunt direct responsabile pentru că permit războiul genocidar al Israelului împotriva Gaza”, a adăugat grupul în declarația în limba engleză.