O navă de război americană a deschis focul asupra unei drone care se îndrepta spre ea dinspre Yemen, a anunțat miercuri un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

Luptatori Houthi in capitala YemenuluiFoto: Hani Mohammed / Associated Press / Profimedia Images

Doi oficiali, sub protecția anonimatului, au declarat pentru agenția de știri Reuters că drona a fost doborâtă în această dimineață - dar nu au vrut să spună dacă era armată sau unde anume se afla.

Însă rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au revendicat atacuri cu drone și rachete de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie.

Distrugătorul de rachete ghidate USS Thomas Hudner „a tras asupra unei drone care venea dinspre Yemen și care se îndrepta spre navă”, a declarat oficialul, fără a preciza unde a avut loc incidentul.

Luna trecută, marina americană a doborât mai multe rachete și drone lansate, potrivit acesteia, de către rebelii Houthi, care controlează capitala yemenită Sanaa și care fac „parte din axa de rezistență” împotriva Israelului.

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie de un atac sângeros al grupării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian, primul de acest fel de la crearea Israelului. Potrivit autorităților, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, majoritatea civili.

Ca represalii, Israelul a jurat să „anihileze” Hamas, pe care o consideră o organizație „teroristă” alături de Statele Unite și Uniunea Europeană, și a bombardat fără încetare Fâșia Gaza, care se află sub asediu total.

Bombardamentele israeliene au ucis 11.500 de persoane, majoritatea civili, dintre care 4.710 copii, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas, care controlează teritoriul palestinian.

Aceste decese au provocat o furie profundă în Orientul Mijlociu și au încurajat atacurile împotriva trupelor americane din regiune și împotriva Israelului.

Rebelii Houthi au afirmat săptămâna trecută că au doborât o dronă americană, în timp ce forțele americane din Irak și Siria au fost ținta unor atacuri cu drone și rachete.