Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a cerut miercuri pauze umanitare urgente și prelungite în luptele dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza pentru un „număr suficient de zile” pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare, potrivit Reuters.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

Consiliul, format din 15 membri, a depășit un impas în care luna trecută au avut loc patru încercări nereușite de a lua măsuri, pentru a adopta o rezoluție care solicită, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor deținuți de Hamas.

Statele Unite, Rusia și Marea Britanie, care au drept de veto în cadrul consiliului, s-au abținut de la votul de miercuri asupra rezoluției redactate de Malta. Restul de 12 membri au votat în favoarea rezoluției.

Rusia a eșuat într-o încercare de ultim moment de a modifica rezoluția pentru a include un apel la un armistițiu umanitar imediat care să conducă la încetarea ostilităților.

Blocajul din Consiliu s-a axat în mare parte pe întrebarea dacă să se ceară o pauză umanitară sau o încetare a focului.

O pauză este, în general, considerată mai puțin formală și mai scurtă decât o încetare a focului, care trebuie să fie convenită de către părțile aflate în conflict.

Statele Unite au sprijinit pauzele, în timp ce Rusia a făcut presiuni pentru o încetare a focului.

Rezoluția nu condamnă Hamas

De asemenea, rezoluția de miercuri nu condamnă acțiunile Hamas - un punct de dispută pentru aliatul Israelului, Statele Unite, și Marea Britanie.

Consiliul a solicitat „pauze și coridoare umanitare urgente și prelungite în întreaga Fâșie Gaza pentru un număr suficient de zile pentru a permite ... accesul umanitar complet, rapid, sigur și neîngrădit”.

Aceasta a fost a cincea încercare a consiliului de a lua măsuri de când militanții Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1 200 de persoane și luând ostatici 240 de persoane.

Israelul a jurat să elimine Hamas, care conduce Gaza, lovind din aer enclava de 2,3 milioane de locuitori, impunând un asediu și invadând-o cu soldați și tancuri.

Consiliul de Securitate a încercat de patru ori în două săptămâni în octombrie să acționeze. Rusia nu a reușit de două ori să obțină numărul minim de voturi necesare, Statele Unite au folosit dreptul de veto la o rezoluție elaborată de Brazilia, iar Rusia și China au pus veto la o rezoluție elaborată de SUA.

Rezoluția adoptată miercuri cere respectarea dreptului internațional, în special protecția civililor, în special a copiilor. De asemenea, aceasta solicită tuturor părților să nu priveze civilii din Gaza de serviciile de bază și de ajutorul umanitar necesar pentru supraviețuirea lor, salută livrările inițiale, limitate, de ajutoare, dar solicită ca acestea să fie sporite.

În urma blocajului Consiliului de Securitate de luna trecută, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, a adoptat la 28 octombrie - cu 121 de voturi pentru - o rezoluție elaborată de statele arabe care a solicitat un armistițiu umanitar imediat și a cerut accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza asediată și protecția civililor.