Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat miercuri Israelul drept un „stat terorist”, denunțând costul în vieți omenești al bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza pentru a combate Hamas, potrivit AFP.

Recep Tayyip Erdogan în parlamentul turcFoto: Murat Kula / AFP / Profimedia

„O spun clar: Israelul este un stat terorist”, a declarat Erdogan, adresându-se membrilor partidului său din parlamentul turc, cu două zile înainte de o vizită în Germania.

„Criticăm guvernul israelian, dar nu-i uităm pe cei care susțin în mod deschis aceste masacre și pe cei care fac tot posibilul pentru a le legitima”, a adăugat el, referindu-se la Statele Unite și la alte țări occidentale care susțin Israelul.

„Ei încearcă să îi disculpe pe ucigași”, a denunțat președintele turc, referindu-se la Occident. „Ne confruntăm cu un genocid”.

Replica lui Netanyahu

Premierul Benjamin Netanyahu a reacționat spunând că Israelul nu va accepta „predica” lui Erdogan, conform The Times of Israel.

„El numește Israelul un stat terorist, dar în acțiunile sale el sprijină statul terorist Hamas. El însuși a bombardat satele turcești din granițele Turciei. Nu vom accepta predica lui”, a transmis Netanyahu.

Premierul israelian s-a referit probabil la acțiunea militară a Turciei împotriva zonelor kurde.

Marți, cancelarul german a calificat drept „absurde” acuzațiile de „fascism” lansate recent de președintele turc la adresa Israelului, care se află în război cu Hamas din 7 octombrie.

Vineri, Erdogan a lansat un atac împotriva Israelului, despre care a spus că „încearcă să construiască un stat de 75 de ani pe un teritoriu furat de la poporul palestinian” și a cărui legitimitate este „pusă sub semnul întrebării din cauza propriului său fascism”.

Șeful statului turc a vorbit la comemorarea a 75 de ani de la moartea lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia.

Aceste declarații au stârnit vâlvă, în special în Germania, unde existența Israelului este considerată un „rațiune de Stat”, având în vedere responsabilitatea Germaniei pentru Holocaust.

După această vizită la Berlin, prima din 2020, Erdogan urmează să se deplaseze în Egipt și apoi să îl primească pe președintele iranian în următoarele săptămâni.

Musulman fervent și susținător al cauzei palestiniene, președintele turc a îmbrățișat cauza Hamas în contextul în care numărul victimelor palestiniene din Fâșia Gaza a crescut, ca urmare a represaliilor israeliene după atacul mortal al mișcării islamiste din 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți în Israel, în principal civili.

Cel puțin 11.240 de palestinieni, din nou în principal civili, au fost uciși în bombardamente de la începutul războiului, potrivit Hamas.