Marea Britanie a trimis Ucrainei un model avansat al rachetei Brimstone, care este ghidată cu laser, cu o rază de acțiune dublă față de modelul anterior, relatează The Telegraph. Trupele ucrainene au modificat camioane pentru a folosi proiectilele de la sol.

Rachetă Brimstone folosită de UcrainaFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Pe rețelele de socializare au apărut recent imagini cu rachete Brimstone 2 ghidate cu laser care sunt livrate Ucrainei de către Forțele Aeriene Regale din Marea Britanie, potrivit publicației britanice.

Această versiune mai avansată are o rază de acțiune dublă față de cea anterioară pe care Marea Britanie a furnizat-o deja Ucrainei în urmă cu aproximativ șase luni.

Potrivit The Telegraph, trupele ucrainene au modificat camioanele pentru a putea folosi rachetele, lansate de obicei din aer, de la distanță mare pentru a distruge tancurile rusești.

Ce sunt rachetele Brimstone 2

Rachetele Brimstone 2, care costă aproximativ 200.000 de euro per bucată, pot lovi ținte prin urmărirea unui laser lansat de trupe, avioane sau vehicule.

De asemenea, își pot selecta propria țintă dintr-o listă preprogramată prin utilizarea unui radar cu unde milimetrice de frecvență extrem de înaltă.

Acest sistem permite armei să scaneze câmpul de luptă și să selecteze cea mai potrivită țintă, excluzând vehiculele civile sau echipamentele militare mai puțin importante.

Rachetele Brimstone 2 sunt de mare precizie

Atunci când este ghidată de un laser, Brimstone poate fi folosită în zonele civile cu mare precizie, limitând potențialul de daune colaterale în rândul populației.

Prima versiune a rachetei Brimstone a intrat în serviciul Forțele Aeriene Regale din Marea Britanie în 2005. Aceasta a fost modernizată în 2008, astfel încât să poată fi ghidată cu laser. Brimstone 2, următorul model îmbunătățit, a intrat în serviciul Forțelor Aeriene Regale în 2016.

Cu o rază de acțiune, atunci când este lansată din avion, de aproximativ 60 de km și un focos de 6,3 kg, Brimstone 2 este concepută în principal pentru a lovi ținte terestre, inclusiv vehicule în mișcare.

Un nou ajutor militar pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat în timpul unei vizite recente la Kiev că un alt pachet de ajutor militar de peste 57 de milioane de euro va fi trimis Ucrainei.

The Telegraph notează că rachetele Brimstone nu făceau parte din acest pachet, care s-a concentrat în schimb pe furnizarea de arme de apărare antiaeriană și muniție pentru a contracara dronele iraniene.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro