Agenția de presă RIA Novosti a statului rus a scris luni că Kazahstanul, unul dintre aliații tradiționali ai Moscovei, și-a pierdut entuziasmul față de proiectele Rusiei pentru o uniune economică post-sovietică și parteneriatul mai amplu din zona Eurasiei, relatează Reuters.

Vladimir Putin la un summit al Comunitatii Statelor IndependenteFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kazahstanul, a doua cea mai mare economie din fosta Uniune Sovietică, s-a distanțat treptat de Moscova după ce președintele Vladimir Putin a declanșat „operațiunea militară specială” pe 24 februarie.

De-a lungul celor mai bine de 8 luni de la izbucnirea războiului guvernul de la Astana a anunțat că va respecta sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei, s-a oferit să furnizeze petrol și gaze naturale Ungariei - una dintre cele mai dependente țări din Europa de energia rusească - și a refuzat să recunoască teritoriile ucrainene pe care Putin pretinde că le-a anexat.

Cel mai recent, Kazahstanul a anunțat pe 21 octombrie că nu dorește să plătească gazul rusesc în ruble, o afirmație mai degrabă simbolică ținând cont că nu se află pe lista „țărilor neprietenoase” cărora Putin le-a pretins acest lucru.

Un diplomat rus afirmă că Kazahstanul „a tras frâna” în ceea ce privește cooperarea cu Rusia

Comentarii făcute acum de Kirill Barskii, cel mai înalt reprezentant al Rusiei la consiliul de Cooperare Economică Asia-Pacific sugerează că Moscova este îngrijorată că aceste mutări ar putea submina eforturile sale de a crea o coaliție antioccidentală în Asia.

„Avem probleme în Uniunea noastră: Kazahstanul a început în ultimul timp să tragă frâna la participarea sa în Uniunea Economică Eurasiatică și în [proiectul] 'Eurasia Mare'”, a declarat diplomatul rus la o conferință privind politica externă ținută în camera superioară a parlamentului rus.

Potrivit RIA Novosti, el a catalogat acest semnal ca fiind „foarte alarmant” și a spus că Rusia trebuie să își dea seama ce are nevoie Kazahstanul pentru a reveni la o colaborare normală.

În mod oficial guvernul de la Astana nu și-a anunțat vreo intenție de a interveni în planurile Rusiei din Asia însă a provocat din nou consternare la Moscova după ce a refuzat solicitarea sa de a-l expulza „imediat” pe ambasadorul ucrainean din cauza unor comentarii făcute de acesta despre uciderea rușilor. Kazahstanul a cerut însă Kievului să îl recheme pe diplomat.

Vladimir Putin a vorbit personal despre dezvoltarea unei „mari asocieri eurasiatice” în luna mai, în contextul izolării țării pe plan extern ca urmare a invadării Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 250-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.