Kazahstanul și-a confirmat disponibilitatea de a exporta în Ungaria petrol și gaze naturale, precum și produse din industria metalurgică și chimică, a declarat ministrul kazah al Afacerilor Externe, citat de Interfax.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

„Pentru a diversifica exporturile din Kazahstan către Ungaria, ne-am confirmat disponibilitatea de a furniza produse pentru industria petrolului și gazelor, metalurgică, chimică, construcții și industria alimentară”, a declarat ministrul de Externe Mukhtar Tleuberdi.

El a făcut anunțul într-o conferință de presă susținută după o întâlnire cu ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó, care se află în Kazahstan într-o vizită de lucru.

Tleuberdi a mai spus că „sancțiunile anti-ruse afectează atât dezvoltarea economiei globale, cât și a economiilor multor țări”. „De asemenea, întâmpinăm anumite dificultăți în relațiile noastre comerciale și economice cu Ungaria”, a adăugat el.

Ungaria se opune interzicerii importurilor de gaze naturale și petrol din Rusia

Premierul ungar Viktor Orbán a anunțat încă de la începutul lunii martie că Budapesta se opune interzicerii importurilor energetice din Rusia de care economia Ungariei este puternic dependentă.

„Deşi condamnăm ofensiva armată a Rusiei şi, de asemenea, condamnăm războiul, nu vom permite ca familiile maghiare să fie obligate să plătească preţul războiului; astfel încât sancţiunile nu trebuie extinse la zonele de petrol şi gaze”, a declarat acesta după o întâlnire la Londra cu omologul său britanic Boris Johnson.

Ungaria a fost de asemenea prima și deocamdată singura țară din Uniunea Europeană care a anunțat că se va conforma solicitării Kremlinului de a plăti gazele naturale și petrolul importate din Rusia în ruble.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat ulterior guvernul lui Viktor Orbán că plata importurilor energetice rusești în ruble încalcă regimul de sancțiuni decis de blocul comunitar împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană se pregătește de o ruptură cu Moscova

Comisia Europeană și președinția franceză a Consiliului European au avertizat luni seara, după o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din blocul comunitar, că Uniunea Europeană refuză să plătească în ruble pentru achizițiile de gaz din Rusia și trebuie să se pregătească pentru o întrerupere a livrărilor.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, a declarat că „solicitarea Moscovei de a plăti achizițiile de gaz în ruble este „o modificare unilaterală și nejustificată a contractelor și este legitim să o respingem”.

„97% din contractele (încheiate de companiile europene) specifică moneda de plată și aceasta este fie euro, fie dolarul american”, a subliniat ea.

Simson a declarat de asemenea că nu are cunoștință de deschiderea unor conturi în ruble. „Plățile sunt așteptate la jumătatea lunii mai, iar majoritatea companiilor vor respecta regulile din contracte”, a asigurat oficialul european.