O serie de explozii au fost auzite în capitala Kiev, iar autoritățile regionale din nordul, estul și centrul Ucrainei au raportat, de asemenea, lovituri cu rachete. Dincolo de războiul efectiv, ONU, Turcia și Ucraina fac presiuni pentru a pune în aplicare în continuare acordul privind exportul de grâne prin Marea Neagră, luni existând planuri de tranzit pentru 16 nave, în ciuda faptului că Rusia a suspendat participarea la acord.

Atac asupra Kievului Foto: JAY BEECHER / AFP / Profimedia

07:44Noul material LIVE, cu informațiile de marți, este aici pe HotNews.ro

Sinteza zilei

Lovituri rusești: Putin spune că puteau lovi mai rău

  • O ploaie de rachete rusești a lovit centrale hidroelectrice, precum și alte infrastructuri energetice și de apă critice din Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ținte militare și de infrastructură energetică, dar Ucraina a declarat că instalațiile sale militare nu au fost vizate.
  • Atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene de luni au fost în parte un răspuns la atacurile cu drone asupra flotei din Marea Neagră din weekend, a declarat președintele Vladimir Putin, indicând că ar putea urma și alte acțiuni. „Nu este tot ce am fi putut face”, a declarat el într-o conferință de presă televizată.
  • Mari părți ale Kievului au rămas fără energie electrică sau apă. Primarul capitalei ucrainene a declarat că 40 la sută dintre locuitori nu au apă, iar 270.000 de apartamente nu aveau energie electrică luni seara.

Cereale

  • Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia își suspendă, dar „nu pune capăt” participării sale la acordul vital de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina, potrivit CNN.
  • Douăsprezece nave de export de cereale au plecat din Ucraina, în ciuda deciziei Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii. De asemenea, ONU a confirmat că prima din cele 40 de inspecții planificate ale navelor a fost finalizată în apele Istanbulului.
  • Moscova a calificat drept "inacceptabile" mișcările de nave prin coridorul de securitate al Mării Negre. Într-o declarație, ministerul rus al apărării a declarat că dorește "angajamente" din partea Ucrainei de a nu utiliza coridorul de cereale din Marea Neagră în scopuri militare, adăugând că "nu se poate pune problema de a garanta securitatea oricărui obiect" în zonă până atunci.
  • ONU a contestat afirmația Moscovei potrivit căreia o navă civilă de marfă care transporta cereale ucrainene ar fi fost implicată într-un atac cu drone împotriva Rusiei. Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că nicio astfel de navă nu se afla în coridorul desemnat "zonă de siguranță" din Marea Neagră în momentul în care Rusia a afirmat că a avut loc atacul.
  • Franța depune eforturi pentru a permite ca exporturile de alimente ucrainene să treacă prin rute terestre și nu prin Marea Neagră.

Gaze

  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat destul de rapid în Turcia și a prezis că mulți clienți din Europa vor dori să semneze contracte, potrivit Reuters.
  • Putin a propus Turcia ca bază pentru aprovizionarea cu gaze la începutul acestei luni, după ce gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost avariate în septembrie de explozii. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că este de acord cu ideea.

Alte știri:

  • Norvegia și-a plasat armata la un nivel ridicat de alertă pentru a-și spori răspunsul la războiul din Ucraina, deși premierul Jonas Gahr Støre a declarat că nu a fost detectată nicio amenințare directă de invazie din partea Rusiei.
  • Principalul fondator și CEO-ul aplicației financiare Revolut, Nikolai Storonsky, „a renunțat la cetățenia rusă de ceva vreme”, a precizat compania fintech, după ce presa a relatat despre faptul că tatăl lui, director al institutului de cercetări al companiei ruse Gazprom, a fost pus de autoritățile de la Kiev sub sancțiuni, ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
  • Republica Moldova a declarat persona non grata un reprezentant al ambasadei Rusiei la Chișinău, a anunțat luni Ministerul moldovean de Externe într-o declarație, potrivit CNN.
  • Presa de stat rusă scrie că unul dintre aliații tradiționali „a tras frâna” în relațiile cu Moscova: „Foarte alarmant”.
  • „E un tocător de carne”: Cum își trimite Vladimir Putin soldații să moară în atacuri disperate spre Bahmut
  • VIDEO Patru blindate rusești, distruse în succesiune rapidă cu sistemul Stugna-P în singura regiune în care armata rusă mai atacă Biden și-ar fi pierdut cumpătul și ar fi ridicat tonul la Zelenski, în timpul unei discuții telefonice - NBC

Cele mai importante informații de luni, ziua 250 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

SUA dezvăluie când va începe plafonarea prețului la petrolul rusesc

01:10 Norvegia își plasează armata la nivel de alertă ridicat ca răspuns la războiul din Ucraina

Norvegia își plasează armata la un nivel ridicat de alertă, mutând mai mult personal la sarcini operaționale și sporind rolul unei forțe de mobilizare rapidă ca răspuns la războiul din Ucraina - deși premierul a declarat că nu există niciun motiv pentru a crede că Rusia intenționează să invadeze, potrivit The Guardian.

„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele câteva decenii”, a declarat luni Jonas Gahr Store în cadrul unei conferințe de presă.

„Nu există indicii că Rusia își extinde războiul în alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la amenințări, operațiuni de informații și campanii de influență.”

00:30 Putin spune că Rusia își suspendă, dar nu își încheie participarea la acordul de export de cereale

Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia își suspendă, dar „nu pune capăt” participării sale la acordul vital de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina, potrivit CNN.

Decizia Rusiei a venit după „crearea unei amenințări” la adresa coridorului umanitar, a declarat Putin la o conferință de presă după întâlnirile cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului în orașul Soci din sudul Rusiei.

23:55Putin spune că hub-ul de gaz turcesc poate fi înființat cu ușurință și dezvăluie detalii despre avariile la conducte

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat destul de rapid în Turcia și a prezis că mulți clienți din Europa vor dori să semneze contracte, potrivit Reuters.

23:20Putin: Atacurile asupra infrastructurii Ucrainei „nu este tot ce am fi putut face”

Atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene de luni au fost în parte un răspuns la atacurile cu drone asupra flotei din Marea Neagră din weekend, a declarat președintele Vladimir Putin, indicând că ar putea urma și alte acțiuni.

Șeful Revolut, Nik Storonsky, a renunțat la cetățenia rusă

22:28SUA dezvăluie când va începe plafonarea prețului la petrolul rusesc

Departamentul american al Trezoreriei a declarat luni că navele cu petrol rusesc care sunt încărcate înainte de 5 decembrie și descărcate la destinație înainte de 19 ianuarie nu vor fi supuse plafonării prețurilor planificate de guvernele occidentale, potrivit Reuters.

22:25Șeful Revolut, Nik Storonsky, a renunțat la cetățenia rusă. Tatăl lui, director în Gazprom, e sancționat de Ucraina

Principalul fondator și CEO-ul aplicației financiare Revolut, Nikolai Storonsky, „a renunțat la cetățenia rusă de ceva vreme”, a precizat compania fintech, după ce presa britanică a relatat despre faptul că tatăl lui, director al institutului de cercetări al companiei ruse Gazprom, a fost pus de autoritățile de la Kiev sub sancțiuni, ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

22:10Republica Moldova expulzează un membru al ambasadei ruse la Chișinău

Republica Moldova a declarat persona non grata un reprezentant al ambasadei Rusiei la Chișinău, a anunțat luni Ministerul moldovean de Externe într-o declarație, potrivit CNN.

21:50Pentagonul urmărește "exploziile" din Sevastopol, afirmă un înalt oficial militar american

SUA "urmărește rapoartele privind un presupus atac împotriva navelor marinei rusești din Sevastopol" și a confirmat că "au avut loc explozii acolo", a declarat luni un oficial militar american de rang înalt pentru reporteri. Sevastopol este un oraș din Crimeea, la Marea Neagră.

"Evaluăm că au existat explozii acolo, dar nu voi avea o evaluare a pagubelor pe care să o împărtășesc și nici nu voi avea alte informații de furnizat în ceea ce privește ceea ce ar fi putut cauza aceste explozii", a declarat înaltul oficial militar american, potrivit CNN.

21:20 Ucraina: Washingtonul califică drept "șantaj" cererea Moscovei de demilitarizare a coridorului de cereale

Armata rusă a declarat luni că dorește "angajamente" din partea Ucrainei de a nu utiliza coridorul de export de cereale în scopuri militare, după un atac asupra flotei sale din Crimeea și suspendarea acordului pentru livrarea acestora, potrivit AFP.

Biden și-ar fi pierdut cumpătul și ar fi ridicat tonul la Zelenski

20:54 Un necrolog publicat de presa locală rusă a relatat cazul unui marinar ce a fost ucis în Ucraina după ce cu ani în urmă a luptat împotriva piraților din Somalia, oferind o perspectivă interesantă asupra zonei din care vin unii dintre soldații trimiși la moarte de președintele Vladimir Putin.

20:20ONU afirmă că nu există nave în coridorul de cereale, când Rusia spune că acesta a fost atacat

Luni, Națiunile Unite au declarat că nicio navă implicată într-un acord de export de cereale din Marea Neagră, negociat de ONU cu Ucraina, nu a tranzitat un coridor umanitar maritim în noaptea de 29 octombrie, când Rusia susține că navele sale din Crimeea au fost atacate.

Rusia a acuzat Ucraina că a folosit drone aeriene și maritime pentru a ținti navele din Golful Sevastopol sâmbătă dimineața devreme.

20:10Presa de stat rusă scrie că unul dintre aliații tradiționali „a tras frâna” în relațiile cu Moscova: „Foarte alarmant”.

19:30Marea Britanie l-a avertizat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin că vor exista consecinţe grave dacă Moscova va utiliza arme nucleare în Ucraina şi a atenţionat că un astfel de pas va schimba natura conflictului.

17:59 „E un tocător de carne”: Cum își trimite Vladimir Putin soldații să moară în atacuri disperate spre Bahmut

16:50VIDEO Patru blindate rusești, distruse în succesiune rapidă cu sistemul Stugna-P în singura regiune în care armata rusă mai atacă

16:04 Biden și-ar fi pierdut cumpătul și ar fi ridicat tonul la Zelenski, în timpul unei discuții telefonice - NBC

15:57Kremlinul a dezminţit luni un articol de presă în care se afirma că spionajul rus a piratat telefonul lui Liz Truss, fosta şefă a guvernului britanic, încă de când aceasta era ministru de externe.

15:52 "Optzeci la sută dintre consumatorii din capitală" au rămas fără apă, a declarat primarul Kievului Vitaly Klitscho pe Telegram, potrivit AFP.

El a spus că „350.000 de locuințe au rămas fără electricitate", iar în unele zone au cedat serviciile de telefonie mobilă.

Șeful administrației din orașul rus Belgorod și-a dat demisia

15:44 Asiguratorul Ascot, de la Lloyd's of London, suspendă acoperirea noilor transporturi care utilizează coridorul ucrainean de cereale până când va înțelege mai bine situația, a declarat luni un oficial de rang înalt, după ce Rusia s-a retras din acord.

"Începând de astăzi, luăm o pauză în ceea ce privește oferirea de asigurări pentru noi transporturi până când vom înțelege mai bine situația. Asigurările care au fost deja emise rămân valabile", a declarat pentru Reuters șeful departamentului de marfă al Ascot, Chris McGill. "".

Ascot și compania de brokeraj Marsh au lansat la sfârșitul lunii iulie o asigurare pentru comercianții de cereale pentru cu o acoperire de până la 50 de milioane de dolari pentru fiecare transport.

15:35 VIDEO Cum se distrează recruții ruși de calitatea armelor primite: Uite un rahat! Cineva s-a împușcat după ce le-a văzut

15:27 Ministerul rus de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul olandez pentru a protesta față de ceea ce a spus că a fost o încercare a serviciilor secrete britanice de a recruta atașatul militar de la ambasada rusă din Haga.

Ministerul de Externe spune, într-un comunicat, că a cerut autorităților olandeze să împiedice „țările pe care Olanda le numește aliații săi" să întreprindă astfel de acțiuni „neprietenoase".

15:15Vladimir Putin are minim trei „dubluri”, afirmă un șef al serviciilor secrete ucrainene / Ce trăsături dau de gol sosiile liderului de la Kremlin

14:41Anton Ivanov, șeful administrației din orașul Belgorod, capitala regiunii cu același nume din vestul Rusiei, și-a dat demisia după un incident ciudat în care un bloc de locuințe a fost lovit de un proiectil despre care partea rusă afirmă că a fost lansat de armata ucraineană.

Ucraina continuă exportul de cereale după ce Rusia s-a retras din acord

14:33 Norvegia își va plasa armata la un nivel mai ridicat de alertă începând cu 1 noiembrie pentru a întări securitatea ca răspuns la războiul din Ucraina. Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către UE, reprezentând aproximativ un sfert din totalul importurilor UE, după scăderea livrărilor rusești.

„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele câteva decenii", a declarat premierul Jonas Gahr Stoere într-o conferință de presă.

„Nu există indicii că Rusia își extinde războiul către alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la atacuri, operațiuni de spionaj și campanii de influență", a mai spus premierul. (Reuters)

14:10Acordul privind cerealele ucrainene continuă fără Rusia / Kremlinul amenință: „E o turnură periculoasă” / Ce spune Erdogan

13:53VIDEO Ucrainenii au distrus cu HIMARS o poziție de obuziere rusești și au mers apoi să filmeze ce-a rămas din ele.

13:43 Noul val de lovituri rusești a afectat luni 10 regiuni din Ucraina și a avariat 18 instalații, „majoritatea legate de energie", potrivit premierului ucrainean Denis Șmihal.

„Ținta lor nu au fost instalațiile militare, ci infrastructura civilă esențială", a afirmat Șmihal pe Telegram. „Sute de așezări din șapte regiuni" au rămas fără energie electrică, iar inginerii „lucrează la capacitate maximă" pentru a remedia pagubele, a adăugat el.

Întreruperi de energie electrică de urgență mai sunt la această oră în regiunile Kiev, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Harkov, a precizat premierul ucrainean. (CNN)

Exercițiu al Armatei române la Capu Midia, cu rachete Kub

13:28 USR solicită ca Parlamentul României să adopte o declaraţie prin care regimul Vladimir Putin să fie calificat drept „regim terorist", a anunţat, luni, liderul senatorilor partidului, Radu Mihail.

„Astăzi, USR depune la Birourile permanente ale celor două Camere o propunere de declaraţie a Parlamentului României privind recunoaşterea regimului lui Putin ca fiind un regim terorist. De 250 de zile asistăm la agresiune nemiloasă a regimului Putin împotriva milioanelor de ucraineni civili care nu au nicio vină şi care trebuie să fie protejaţi de către comunitatea internaţională", a declarat Mihail, la Parlament.

Până acum, în ciudat solicitărilor Ucrainei, doar cele trei țări baltice au declarat Rusia drept stat terorist. În plus, o rezoluție în acest sens a fost votată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

13:23 Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Cercetări Militare și Juridice din Ucraina: Capacitatea de luptă a Flotei Rusiei din Marea Neagră a scăzut cu 70% ca urmare a recentelor lovituri. (Kyiv Post)

12:56 Guvernatorul Crimeei a anunțat un val de naționalizări ce va afecta organizații și persoane asociate cu autoritățile ucrainene transmite RIA.

Aceasta citează un mesaj al lui Serghei Aksyonov pe Telegram, în care se afirmă: „Am dat instrucțiuni cu privire la naționalizarea proprietății unui număr de organizații și persoane asociate cu regimul de la Kiev aflate pe teritoriul Republicii Crimeea. Decizia corespunzătoare va fi semnată de mine mâine, vom trimite documentele la Consiliul de Stat al republicii.”

El a declarat că lista obiectelor supuse naționalizării a fost întocmită de o comisie specială antiteroristă și include un șantier naval și echipamente de construcții.

12:21Între timp, Armata Română a lansat la Capu Midia rachete antiaeriene sovietice Kub, într-un „scenariu fictiv” împotriva „avioanelor și dronelor inamice”.

Armata lui Putin a rămas fără încă 2 elicoptere Alligator

12:13 Două elicoptere Ka-52 „Alligator” au fost avariate duminică seară în urma unor explozii pe un aerodrom militar din regiunea rusă Pskov, potrivit REN TV și Lenta.ru.

Potrivit acestuia, elicopterele se aflau la aerodromul rusesc pentru reparații, unde au avut loc trei explozii, a căror cauză nu a fost dezvăluită. În jurul orei 22:00, soldații au auzit mai multe explozii, care au fost atât de puternice încât fragmentele de fuselajul au fost împrăștiate pe o rază de 200 de metri.

Înainte de invazie, forțele aeriene ruse aveau circa 90 de elicoptere Alligator. Acum au mult mai puține, în condițiile în care doar luând în considerare confirmările vizuale ei au pierdut 23 de astfel de aparate.

11:51O rachetă lansată de ruși și doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut luni în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina, fără a exista victime, conform primelor informații transmise de Ministerul de Interne de la Chișinău, scrie Unimedia.

11:48 Căile ferate ucrainene au precizat că 80% din trenurile lor continuă să circule conform programului, în ciuda valului de atacuri asupra infrastructurii esențiale a țării de luni dimineață.

Compania a precizat că au fost scoase locomotive diesel de rezervă și că toate trenurile vor continua să circule. Unele trenuri care pleacă din capitala Kiev au înregistrat totuși întârzieri.

Rusia a tras luni dimineață peste 50 de rachete de croazieră

11:36 Turcia își va continua eforturile pentru acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră, în pofida ezitărilor Rusiei, a declarat luni președintele Tayyip Erdogan.

„Chiar dacă Rusia se comportă ezitant pentru că nu a primit aceleași beneficii, vom continua cu hotărâre eforturile noastre pentru a servi umanitatea", a declarat Erdogan într-un discurs.

Separat, un purtător de cuvânt al ONU a declarat că prima dintre cele 40 de inspecții de nave planificate luni a fost finalizată în largul Istanbulului cu o echipă formată doar din turci și emisari ONU, în loc de echipele anterioare de patru membri, în care erau și ruși și ucraineni, înainte de suspendarea de către Moscova a acordului. (Reuters)

11:24 Bombardierele strategice rusești au tras peste 50 de rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555 / Procentul incredibil de rachete doborâte de ucraineni

10:27 Astăzi, 12 nave au plecat din porturile ucrainene, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

„Delegațiile ONU și ale Turciei au creat zece echipe de inspecție pentru 40 de nave din cadrul Inițiativei Grânelor din Marea Neagră. Planul de inspecție a fost acceptat de delegația ucraineană. Delegația rusă a fost informată”, a

10:13 Un atac cu rachete rusești asupra unei centrale electrice din Kiev a ucis trei persoane la Kiev. Mai multe explozii puternice s-au auzit în nordul Kievului, unde se află o centrală termică, potrivit Reuters.

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în unele părți ale Kievului din cauza „deteriorării unui obiect de infrastructură esențială", dar a fost ulterior restabilită, a transmis producătorul de energie DTEK. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că două obiective de infrastructură, pe care nu le-a identificat, au suferit „daune semnificative".

„Ucraina se află sub tirurile ocupanților (ruși). Aceștia continuă să facă ceea ce știu să facă cel mai bine - să terorizeze și să ucidă civili", a scris Zelenski pe Telegram.

Armata rusă a suferit pierderi foarte grele duminică

10:05 Armata ucraineană afirmă că trupele ruse au suferit pierderi foarte grele duminică: 620 de soldați, 14 tancuri, 32 de blindate de luptă, 4 piese de artilerie, 1 avion, un elicopter, 1 dronă și 8 diferite vehicule:

09:53 VIDEO „A decis să nu comită o crimă de război”: Comportament ciudat al unei rachete rusești, care a făcut cale întoarsă în zbor.

09:14 Până în prezent, exploziile par să se fi produs în afara centrului orașului Kiev, spune Isobel Koshiw, corespondentă The Guardian în Ucraina.

„În unele părți ale Kievului nu există curent electric și apă. Zaporojie, Harkov și Cherkasî sunt de asemenea afectate. Serviciile de urgență ucrainene au emis un mesaj prin care îndeamnă populația să respecte alarmele și să se adăpostească, deoarece se așteaptă la mai multe atacuri astăzi”, a scris ea pe Twitter.

Vechile AKM-uri date recruților ruși creează o nou problemă logistică

08:39 Evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al apărării explică de ce dotarea cu AKM-uri vechi a noilor mobilizați creează o nouă problemă pentru sistemul logistic rusesc:

  • Rusia a desfășurat câteva mii de rezerviști nou mobilizați pe linia frontului din Ucraina de la jumătatea lunii octombrie. În multe cazuri, aceștia sunt slab echipați. În septembrie, ofițerii ruși erau îngrijorați de faptul că unii rezerviști recent mobilizați ajungeau în Ucraina fără arme.
  • Imaginile din surse deschise sugerează că puștile care au fost distribuite rezerviștilor mobilizați sunt de obicei AKM-uri, o armă introdusă pentru prima dată în 1959. Multe dintre ele sunt probabil în stare abia utilizabilă în urma depozitării necorespunzătoare.
  • AKM trage cu muniție de 7,62 mm, în timp ce unitățile de luptă regulate ale Rusiei sunt înarmate în principal cu puști AK-74M sau AK-12 de 5,45 mm.
  • Integrarea rezerviștilor alături de soldații sub contract și de veteranii combatanți din Ucraina înseamnă că logistica rusă va trebui să ducă două tipuri de muniție pentru arme de calibru mic pe pozițiile din linia întâi, în loc de una singură.
  • Acest lucru va complica probabil și mai mult sistemele logistice deja în dificultate ale Rusiei.

Alarme aeriene în mare parte din Ucraina, în Kiev au fost auzite explozii

08:29 Pe cerul Kievului se ridică mai multe fuioare de fum, după ce au avut loc aproximativ 10 explozii, potrivit Reuters:

Ihor Terekhov, primarul din Harkov, a declarat că orașul a fost lovit de două rachete care au vizat „o instalație de infrastructură critică". Autoritățile regionale din nordul, estul și centrul Ucrainei au raportat, de asemenea, lovituri cu rachete. Consilierul prezidențial Anton Gerashchenko a declarat că „40 de rachete de croazieră rusești" au fost lansate asupra Ucrainei.

08:13 Alerte de raid aerian au sunat în această dimineață în întreaga Ucraină. Potrivit armatei ucrainene, mari porțiuni din teritoriul ucrainean sunt în stare de alertă, inclusiv regiunile Kiev, Harkov, Sumî, Zaporojie și Odesa.

Jurnalistul Luke Harding, de la Guardian a confirmat, că sirenele de raid aerian au fost declanșate în capitală luni dimineață, imediat după ora 7 dimineața. În Kiev au fost auzite explozii, potrivit unui martor Reuters.

07:45 Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat duminică, la telefon, cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre amenințările pe care acesta le reprezintă pentru securitatea globală și stabilitatea economică, a anunțat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

07:42 În timp ce Ucraina anunță că forțele rusești se pregătesc să-și retragă unitățile din sudul regiunii Herson, oficialii instalați de Moscova raportează că situația „rămâne neschimbată".

„Orașul Herson continuă să își trăiască propria viață. Toți cei care doresc să părăsească partea de pe malul drept al regiunii Herson se pot deplasa liber de-a lungul punctelor de trecere organizate. Situația pe linia de front rămâne neschimbată", a declarat guvernatorul pus de Rusia la conducerea regiunii, Kirill Stremousov.

Forțele ucrainene „continuă să își acumuleze forțele pentru a desfășura o contraofensivă asupra Hersonului", a adăugat Stremousov. (The Guardian)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a anunțat sâmbătă că a suspendat participarea la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră din iulie, care a permis Ucrainei, mare exportator, să expedieze produse agricole, după atacurile ucrainene asupra navelor din Crimeea.
  • Un total de 218 nave sunt „efectiv blocate" ca urmare a deciziei Moscovei, a afirmat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii; analiștii au prezis că prețurile globale ale grâului vor crește vertiginos.
  • Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să creeze o foamete artificială în țările în curs de dezvoltare, solicitând un răspuns puternic din partea ONU și G20. Președintele SUA, Joe Biden, a calificat această acțiune drept „pur scandaloasă", iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Rusia folosește piața alimentelor ca pe o armă.
  • Rusia a declarat că Ucraina a atacat sâmbătă Flota sa din Marea Neagră de lângă Sevastopol cu 16 drone și a susținut că dronele erau echipate cu sisteme de navigație de fabricație canadiană. Moscova a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească luni pentru a discuta despre atac.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Moscova a folosit exploziile ce au avut loc la 220 km distanță de coridorul pentru cereale drept un „pretext fals" pentru a se retrage din acordul de export de cereale. NATO a cerut Moscovei să reînnoiască de urgență acordul mediat de ONU.
  • Comandamentul militar de est al Ucrainei a raportat că au avut loc lupte aprige în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, iar forțele ucrainene au ținut în loc atacurile rusești în alte două zone din regiune, în jurul Avdiivka și Uhledar. Trupele de invazie intenționează să-și retragă artileria de pe malul vestic al Niprului din regiunea Herson, a spus Statul Major ucrainean.
  • Zeci de mii de cehi s-au adunat duminică în piața principală din Praga pentru a protesta față de creșterea populismului și extremismului, dar și pentru a-și manifesta sprijinul față de Ucraina.
  • Serghei Lavrov a susținut că Vladimir Putin este în continuare dispus să negocieze în privința Ucrainei, dar are anumite condiții.

------------