Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia își suspendă, dar „nu pune capăt” participării sale la acordul vital de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina, potrivit CNN.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Decizia Rusiei a venit după „crearea unei amenințări” la adresa coridorului umanitar, a declarat Putin la o conferință de presă după întâlnirile cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului în orașul Soci din sudul Rusiei.

Sâmbătă, Rusia a anunțat că își suspendă implicarea în acordul mediat de ONU, considerat esențial pentru a rezolva problema penuriei mondiale de alimente.

Moscova a declarat că părăsește acordul după ce a dat vina pe Ucraina pentru un atac cu drone asupra Crimeei sâmbătă. Kievul a acuzat Rusia că inventează „atacuri teroriste fictive” și că folosește acordul ca „șantaj”.

„Întregul proces de export de cereale de pe teritoriul Ucrainei a fost organizat sub pretextul de a asigura interesele celor mai sărace țări. Și am făcut acest lucru tocmai în interesul celor mai sărace țări”, a declarat Putin.

Continuarea punerii în aplicare a acordului privind cerealele ucrainene fără Rusia, care și-a suspendat participarea, va fi „periculoasă" și „dificilă", a avertizat luni Kremlinul, în timp ce navele cu cereale continuau să părăsească Ucraina, transmite AFP.

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a asigura siguranța navigației în aceste zone, atunci un astfel de acord este greu de aplicat”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre posibilitatea continuării acordului fără Rusia.

„Iar acest lucru ia o altă turnură, mult mai riscantă, mai periculoasă”, a amenințat el.

El a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat ce trebuie să se întâmple, din punctul de vedere al Rusiei, pentru ca acordul să fie reluat.

Traficul a fost reluat luni în Marea Neagră de-a lungul coridorului maritim umanitar care permite exportul de cereale ucrainene, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acordul internațional anunțat vineri.

Cel puțin șase nave cargo încărcate cu cereale, printre care și Ikaria Angel, închiriată de Programul Alimentar Mondial și cu destinația Djibouti cu 30.000 de tone de grâu la bord, au intrat în coridorul maritim umanitar spre Bosfor și Turcia, potrivit site-ului Marine Traffic.