Continuarea punerii în aplicare a acordului privind cerealele ucrainene fără Rusia, care și-a suspendat participarea, va fi „periculoasă" și „dificilă", a avertizat luni Kremlinul, în timp ce navele cu cereale continuau să părăsească Ucraina, transmite AFP.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a asigura siguranța navigației în aceste zone, atunci un astfel de acord este greu de aplicat”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre posibilitatea continuării acordului fără Rusia.

„Iar acest lucru ia o altă turnură, mult mai riscantă, mai periculoasă”, a amenințat el.

El a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat ce trebuie să se întâmple, din punctul de vedere al Rusiei, pentru ca acordul să fie reluat.

Luni pleacă din porturile Ucrainei 12 nave cu cereale

Traficul a fost reluat luni în Marea Neagră de-a lungul coridorului maritim umanitar care permite exportul de cereale ucrainene, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acordul internațional anunțat vineri.

Cel puțin șase nave cargo încărcate cu cereale, printre care și Ikaria Angel, închiriată de Programul Alimentar Mondial și cu destinația Djibouti cu 30.000 de tone de grâu la bord, au intrat în coridorul maritim umanitar spre Bosfor și Turcia, potrivit site-ului Marine Traffic.

Centrul Comun de Coordonare (JCC), care supraveghează acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a anunțat că un total de 12 nave de marfă sunt programate să plece astăzi din porturile ucrainene.

Coordonatorul ONU pentru Inițiativa ucraineană pentru cereale, Amir Abdulla, a transmis luni dimineață pe Twitter un apel: „Nicio încărcătură civilă nu ar trebui să devină o țintă militară și nici să fie ținută ostatică. Alimentele trebuie să treacă.”

Erdogan: Suntem hotărâți să continuăm

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, unul dintre garanții acordului, a declarat că va continua să îl apere. „Deși Rusia ezită pentru că nu i s-au oferit aceleași facilități, suntem hotărâți să ne continuăm eforturile în serviciul umanității", a declarat președintele turc.

„Efortul nostru de a livra acest grâu țărilor care se confruntă cu amenințarea foametei este evident. Prin mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentare globale", a declarat Erdogan, adăugând că acordul a facilitat deja livrarea a 9,3 milioane de tone de alimente pe piețele mondiale.

Rusia a anunțat vineri că „suspendă" acordul privind exporturile ucrainene, după atacul cu drone asupra Sevastopolului. De asemenea, duminică, s-a retras „până la noi ordine" din echipele de inspecție ale navelor, obligatorii în temeiul acordului internațional.

Cu toate acestea, Turcia și Organizația Națiunilor Unite, doi dintre cei patru parteneri ai acordului internațional, sunt hotărâte să continue.

Armata turcă avertizează că nu trebuie să existe provocări

Într-o declarație făcută duminică seara, JCC, care reunește emisari din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, a anunțat că delegațiile Națiunilor Unite și Turciei au furnizat resurse suplimentare pentru inspecții și că „zece echipe" urmau să inspecteze luni 40 de nave cu destinația Ucraina.

JCC a declarat că a „obținut acordul Ucrainei. Delegația rusă a fost informată", a notat aceasta, subliniind că „intenționează să continue dialogul cu Turcia și cu ONU".

„Delegația Federației Ruse și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a coopera de la distanță în chestiuni care necesită o decizie imediată", a adăugat CCM.

Ministerul turc al Apărării a continuat duminică discuțiile cu celelalte părți la acord și, cu această ocazie, „a reamintit părților importanța de a continua această inițiativă (...) și de a evita orice provocare care va avea efecte negative".

Acordul privind exporturile de cereale ucrainene, care a intrat în vigoare la 1 august, expiră la 19 noiembrie.