GeoConfirmed, un grup de voluntari care cartografiază războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a publicat înregistrări video în care se văd drone maritime, care atacă nave ale Flotei rusești din Marea Neagră în Sevastopol, din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Fregata „Amiral Makarov”Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Unul dintre videoclipurile publicate arată un presupus atac asupra unei fregate rusești din clasa Amiral Grigorovici, și "doar Amiral Makarov se potrivește cu această clasă", afirmă grupul de voluntari.

Fregata Amiral Makarov este cea mai importantă navă de război rusească din Marea Neagră după scufundarea Moskva.

Filmarea se oprește când drona pare să aibă un impact asupra navei, probabil că aceasta a explodat, mai susține GeoConfirmed.

Și ISW a afirmat duminică în cea mai recentă analiză a conflictului din Ucraina provocat de Rusia că ținta atacului cu drone de la Sevastopol a fost o fregată de clasa Amiral Grigorovici.

O altă înregistrare video arată un atac asupra unui "dragor de mine rusesc din clasa Natia". Potrivit GeoConfirmed, 6-8 drone maritime au fost folosite pentru a ataca flota rusă.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a trimis nouă drone la Sevastopol.

Ministerul a susținut că nava sa de dragare a minelor și un baraj au suferit avarii minore în urma atacului și că forțele sale au doborât toate dronele.

Ucraina nu a revendicat atacul cu drone de la Sevastopol.

Atacul de sâmbătă vine la două luni după ce sediul naval rusesc din Sevastopol a fost vizat de mai multe ori de atacuri cu drone, care au provocat daune clădirilor marinei ruse, în luna iulie și august.