Probabil că forțele ucrainene au efectuat sâmbătă un atac împotriva unei fregate din clasa Amiral Grigorovici a Flotei Marinei ruse a Mării Negre în apropiere de Sevastopol cu drone maritime, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a conflictului din Ucraina.

O fregată din clasa Amiral Grigorovici a Flotei Marinei ruse a Mării NegreFoto: Russian Ministry of Defence/east / WillWest News / Profimedia

Imaginile din rețelele de socializare au documentat un număr necunoscut de vehicule de suprafață fără pilot la bord care au lovit cel puțin o fregată din clasa Amiral Grigorovici în Sevastopol, susțin analiștii de la think tank-ul american.

De asemenea, imaginile au arătat fum în apropierea portului din Sevastopol și ceea ce părea a fi apărarea aeriană rusă din Sevastopol atacând ținte aeriene.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ucrainene au folosit șapte drone maritime autonome și nouă vehicule aeriene fără pilot pentru a efectua un "atac terorist" împotriva flotei ruse și a unor obiective civile din Sevastopol.

Atacurile asupra navelor militare pe timp de război sunt acte legitime de război și nu atacuri teroriste, menționează ISW.

Ucraina nu a revendicat atacul cu drone de la Sevastopol

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au distrus toate țintele aeriene și maritime, iar pagubele aduse navelor Flotei Mării Negre sunt neclare în acest moment.

Ministerul rus al Apărării a susținut că atacul a provocat pagube minore împotriva dragorului de mine Ivan Golubets și a unei bariere de protecție în golful sudic, dar nu a recunoscut nicio pagubă la o fregată din clasa Grigorovici, similar cu modul în care oficialii ruși au negat orice pagubă la crucișătorul Moskva atunci când forțele ucrainene l-au scufundat pe 14 aprilie.

Până în acest moment, oficialii ucraineni nu au revendicat responsabilitatea pentru atacul cu drone de la Sevastopol.

Câte fregate din clasa Amiral Girgorovici are flota rusă

Flota Mării Negre are trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, toate capabile să tragă rachete de croazieră Kalibr.

O decizie ucraineană de a viza fregatele care pot lansa Kalibr în acest moment are sens, având în vedere intensificarea campaniei rusești de atacuri cu drone și rachete care vizează infrastructura energetică ucraineană, consideră ISW.

Dacă Kievul ar fi ordonat acest atac, ar fi fost un răspuns proporțional, chiar reținut, la ampla campanie de bombardamente strategice rusești care a atacat obiective civile din întreaga Ucraină în ultimele câteva săptămâni, subliniază analiștii americani.