Rusia a tras luni dimineață asupra Ucrainei peste 50 de rachete Kh-101 și Kh-555 de pe bombardiere strategice Tu-95 și TU-160, transmit Forțele Aeriene Ucrainene, care susțin că aproape 90% dintre acestea au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

Bombardiere strategice rusești Tu-160Foto: DreamsTime / Ilya Oslyakov
  • UPDATE 14:41 Cel puțin 10 rachete rusești au fost doborâte luni dimineață deasupra Kievului, potrivit unui oficial local. „Poliția din regiunea Kiev găsește acum resturi de rachete ale ocupanților doborâte în diverse zone din regiune. Forțele de apărare aeriană au doborât cel puțin 10 rachete inamice", a afirmat șeful poliției regionale, Andrii Nebytov, pe Telegram.

„La ora 07.00, ocupanții ruși au efectuat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra unor obiecte de infrastructură esențială din Ucraina. Mai mult de 50 de rachete cu aripi Kh-101/Kh-555 din nordul Mării Caspice și din Volgodonsk (regiunea Rostov). 44 de rachete au fost distruse de forțele și echipamentele Forțelor Aeriene în zonele de responsabilitate”, se afirmă pe pagina de Facebook a Forțelor Aeriene Ucrainene.

Procentul de aproape 90% de rachete doborâte este unul aproape incredibil și arată atât priceperea și densitatea apărării antiaeriene ucrainene cât și efectul numărului tot mai mare de astfel de sisteme trimise Kievului de aliații occidentali.

Trebuie spus și că se estimează că prețul unei rachete de croazieră de acest tip este estimat la circa 13 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că ucrainenii au doborât rachete de 572 de milioane de dolari.

Pentru ruși, nu numai costul unei astfel de arme este o mare problemă, ci și faptul că și-au consumat o mare parte din arsenalul lor de rachete, iar fabricarea altora este dificilă, mai ales în contextul sancțiunilor occidentale.

Ucraina a primit mai multe sisteme antieriene de la țările occidentale, ultima livrare importantă fiind cea a unui modern sistem IRIS-T din Germania.

(foto articol: © Ilya Oslyakov | Dreamstime.com)

---------------