Kremlinul a dezminţit luni un articol de presă în care se afirma că spionajul rus a piratat telefonul lui Liz Truss, fosta şefă a guvernului britanic, încă de când aceasta era ministru de externe, relatează Reuters și Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Întrebat despre cele scrise sâmbătă de ziarul Daily Mail, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat că puţine lucruri din presa din Regatul Unit merită atenţie.

„Din nefericire, în presa britanică există o penurie de material care poate fi luat în serios. Iar noi tratăm astfel de publicaţii ca presă de scandal”, a spus Peskov.

Potrivit articolului din Daily Mail, telefonul lui Truss a fost piratat de agenţi suspectaţi că lucrează pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Aceştia au obţinut acces la „detalii extrem de secrete” ale negocierilor cu aliaţi internaţionali şi la mesajele private schimbate de Truss cu prietenul său Kwasi Kwarteng, pe care l-a numit ulterior ministru de finanţe.

Guvernul britanic nu a comentat informațiile despre piratarea telefonului lui Liz Truss

Spionii au descărcat mesajele timp de aproape un an, obţinând informaţii inclusiv despre războiul din Ucraina, cum ar fi detalii despre transporturile de arme.

Daily Mail susţine că actul de piraterie a fost descoperit în timpul campaniei pentru alegerea liderului Partidului Conservator, în urma căreia Liz Truss a devenit prim-ministru.

Ea şi Kwarteng s-ar fi expus chiar la un „risc potenţial de şantaj” prin mesajele critice la adresa premierului de atunci, Boris Johnson.

Guvernul de la Londra nu a dorit să comenteze despre măsurile de securitate personale, dar a susţinut că are „sisteme solide de protecţie împotriva ameninţărilor cibernetice”. Printre altele, miniştrii primesc regulat informări de securitate şi recomandări privind protecţia datelor.

Truss și-a dat demisia pe 20 octombrie după doar o lună și jumătate în funcție, devenind premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.