Un total de 218 nave sunt „blocate efectiv” din cauza deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la un acord de export de cereale, a anunțat duminică Ministerul Infrastructurii din Ucraina, relatează Reuters.

Nava Brave Commander, încărcată cu cereale în portul Pivdenni din UcrainaFoto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Rusia a declarat sâmbătă că și-a suspendat participarea la acordul intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene în urma atacurilor asupra flotei sale din Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Deoarece Ucraina nu avea permise de la centrul comun de coordonare pentru a trece prin coridorul sigur, „218 ​​nave sunt ... blocate în pozițiile lor actuale”, a spus ministerul prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram.

Ministerul a declarat că 95 de nave încărcate care au părăsit porturile ucrainene așteaptă inspecția pentru a fi expediate către consumatorul final, iar 101 de nave goale așteptau inspecția la intrarea în porturile ucrainene.

Un număr de 22 de nave cu produse agricole așteaptă să părăsească porturile ucrainene.

Ucraina a declarat că acordul, care a deblocat trei porturi la Marea Neagră, i-a permis să exporte până acum aproximativ 9 milioane de tone de mărfuri agricole.

NATO a cerut duminică Moscovei să reînnoiască de urgență acordul intermediat de ONU care a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale prin Marea Neagră, pe fondul unei crize alimentare globale, relatează Reuters.

„Președintele Putin trebuie să înceteze să folosească alimentele ca armă și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „Solicităm Rusiei să-și reconsidere decizia și să reînnoiască acordul de urgență, permițând alimentelor să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ea”.

Toți aliații NATO au salutat acordul care a venit cu ajutorul Turciei, a menționat ea.

„Aceste exporturi au contribuit la reducerea prețurilor la alimente în întreaga lume”, a adăugat Lungescu.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres este „profund îngrijorat” de situația privind acordul de export de cereale ucrainean suspendat de Rusia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al său într-un comunicat.

Guterres este angajat în „consultări intense” astfel încât Rusia să-și reconsidere decizia de a suspenda acordul și, prin urmare, a decis să amâne cu o zi plecarea sa pentru a participa marți la summitul Ligii Arabe de la Alger.

Rușii acuză că portul din Sevastopol a fost atacat de drone lansate de la bordul unei nave de produse agricole

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a recuperat și a analizat epavele dronelor folosite pentru a ataca navele flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea cu o zi înainte, relatează Reuters. Potrivit acestuia, ucrainenii, sub conducerea reprezentanților britanici, ar fi lovit flota Mării Negre, prin culoarul dedicat cerealelor.

Rusia a acuzat Marea Britanie că „specialiștii” britanici au ajutat un atac cu drone la Sevastopol.

Moscova a revenit, duminică, cu aceleași acuzații.

„După respingerea unui atac terorist din 29 octombrie asupra navelor implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale” <...>, epavele vehiculelor marine fără pilot folosite de regimul de la Kiev sub conducerea reprezentanților britanici au fost descoperite și ridicate la suprafață”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Ria.

Potrivit Ria, UAV-urile marine ar fi fost lansate de pe coasta de lângă Odesa. Ulterior, s-au deplasat de-a lungul zonei de securitate a „culoarului verde”, apoi au schimbat ruta în direcția bazei navale rusești din Sevastopol.

Marea Britanie a declarat sâmbătă că afirmațiile Rusiei, inclusiv că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele Nord Stream luna trecută, sunt false și urmăresc să distragă atenția de la eșecurile militare ruse.