Alte trei nave cu cereale au părăsit marți dimineață porturile ucrainene prin coridorul umanitar din Marea Neagră, în ciuda retragerii Rusiei din acordul internațional mediat de Turcia și ONU. Tot marți, Ucraina a cerut ca Rusia să fie dată afară din G20, iar lui Vladimir Putin să-i fie retrasă invitația la summitul Grupului ce are loc luna aceasta în Bali.

Elicoptere de atac Ka-52 „Alligator”Foto: Kyrill Norton / Sputnik / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

Noi atacuri rusești și distrugeri majore

  • Forțele rusești au efectuat 27 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra a peste 20 de așezări astăzi, a anunțat Statul Major al forțelor armate ucrainene. "Amenințarea unor noi lovituri și a utilizării de drone de atac rămâne, în special, de pe teritoriul republicii Belarus", a precizat statul major.
  • La nord de orașul Herson, aflat sub control rusesc în sudul Ucrainei, Rusia a lansat peste noapte patru rachete asupra orașului portuar Nikolaev, demolând jumătate dintr-o clădire de apartamente. Reuters a văzut salvatori recuperând corpul unei femei în vârstă din dărâmături.
  • Rusia a lansat luni zeci de rachete asupra instalațiilor energetice ucrainene, inclusiv asupra centralelor hidroelectrice, provocând pene de curent, întreruperi ale telefoniei mobile și reduceri ale alimentării cu apă.
  • Explozii au zguduit capitala ucraineană Kiev, într-un nou val de atacuri care, potrivit premierului Șmihal, au vizat 10 regiuni ucrainene și au avariat 18 instalații, majoritatea legate de energie.
  • Volodimir Zelenski s-a întâlnit marți cu Kadri Simson, comisarul Uniunii Europene pentru afaceri energetice, și i-a spus că forțele rusești au „deteriorat grav” aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, în special centralele termice și hidroelectrice.
  • Din cauza atacurilor în curs de desfășurare, Ucraina a fost nevoită să oprească exportul de energie electrică către Europa - o practică pe care țara a început-o după aderare.

Retragerea din Herson continuă

  • Rusia a ordonat civililor să părăsească o zonă din Ucraina de-a lungul malului estic al râului Nipru, o extindere majoră a unui ordin de evacuare care, potrivit Kievului, echivalează cu depopularea forțată a teritoriului ocupat.
  • Guvernul rus de ocupație din regiunea Herson și-a mutat administrația mai la sud, la Skadovsk, a anunțat Statul Major al forțelor armate ucrainene. Acest lucru are loc în contextul în care autoritățile ruse relocalizează cu forța 70.000 de civili de pe malul stâng al râului Nipru, la o săptămână după ce i-au mutat acolo de pe malul drept. Statul major a descris aceste tactici drept „intimidare a rezidenților civili”.
  • Rusia a finalizat mobilizarea militară parțială anunțată în septembrie, a declarat Ministerul Apărării. Dar Kremlinul a declarat ulterior că președintele Vladimir Putin nu va emite un nou decret care să pună capăt în mod oficial mobilizării. Acest lucru a ridicat îngrijorarea că aceasta ar putea fi repornită fără preaviz.
  • Uniunea Europeană explorează modalități de a spori ajutorul pentru sectorul energetic al Ucrainei după atacurile „crude și inumane” ale Rusiei, care au provocat întreruperi generalizate de energie electrică, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în timpul unei vizite la Kiev.

Cereale

  • Trei nave cu cereale au părăsit marți la prânz porturile ucrainene în cadrul acordului de export de cereale din Marea Neagră, a declarat centrul de coordonare condus de ONU, a doua zi de plecări după ce Rusia a suspendat participarea la această inițiativă.
  • Măsura a generat temeri că ar putea reveni o criză alimentară globală, deși până în prezent nu a fost reimpusă o blocadă rusă.
  • Dar ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat mai târziu marți că el crede că acordul mediat de ONU va continua, după două convorbiri telefonice în tot atâtea zile cu omologul său rus. „Există un progres în această direcție”, a declarat Akar într-o declarație.
  • Anterior, delegații din Ucraina, Turcia și ONU au convenit să nu planifice nicio mișcare de nave miercuri, a declarat secretariatul ONU din cadrul centrului comun de coordonare.
  • Putin i-a spus omologului turc Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică, că Moscova ar putea lua în considerare reluarea acordului doar după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului naval Sevastopol din Crimeea.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa va continua să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, deoarece transporturile oferă stabilitate pe piețele alimentare mondiale.

Un aliat al lui Putin îl laudă pe Zelenski

  • Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al lui Putin și fondatorul grupului militar privat Wagner, l-a lăudat pe Zelenski ca fiind un lider puternic și încrezător care nu trebuie subestimat.

Cele mai importante informații de marți, ziua 251 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

01:00Zelenski: Avem nevoie de o apărare fiabilă pentru coridorul de cereale

Coridorul pentru exportul de cereale din porturile ucrainene are nevoie de mijloace pe termen lung pentru a fi apărat în mod fiabil, iar lumea trebuie să ofere un răspuns ferm la orice încercare rusă de a-l întrerupe, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

00:52 Forțele rusești au efectuat 27 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra a peste 20 de așezări astăzi, a anunțat Statul Major al forțelor armate ucrainene.

"Amenințarea unor noi lovituri și a utilizării de drone de atac rămâne, în special, de pe teritoriul republicii Belarus", a precizat statul major.

00:40Statul major al forțelor armate ucrainene a confirmat marți distrugerile provocate de atacul lor asupra depozitelor de muniții rusești din regiunea Zaporojie la 29 octombrie, potrivit The Guardian.

Forțele ucrainene au distrus cinci unități cu echipament militar, au ucis 30 de militari ruși și au rănit cel puțin 100 de persoane.

00:17Mesajul Maiei Sandu pentru Rusia: „Credem că doar în Uniunea Europeană avem şansa să rămânem un stat democratic”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat, marți seară, la Digi 24, intenţiile proeuropene ale conducerii de la Chişinău, arătând că nu se lasă intimidată de protestele care îi cer demisia şi care s-au dovedit a fi finanţate de forţe proruse interesate de destabilizarea ţării, potrivit News.ro.

Suedia și Finlanda sunt pregătite să instaleze arme nucleare pe teritoriul lor

23:30Un înalt diplomat american se află la Kiev pentru a arăta "sprijinul" SUA

Un diplomat american de rang înalt s-a aflat marți în Ucraina pentru a promite "sprijin continuu" pentru țara aflată în război cu Rusia, cu câteva zile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din Statele Unite, care ar putea afecta ajutorul acordat de Washington, potrivit AFP.

La Kiev, marți și miercuri, subsecretarul de stat pentru afaceri europene Karen Donfried urma să se întâlnească cu membri ai președinției ucrainene și diplomați, precum și cu reprezentanți ai societății civile, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

22:50Prețul petrolului a recâștigat teren marți, stimulat de previziunile optimiste privind cererea din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar și sensibil la recesiunea economică.

22:15Suedia și Finlanda sunt pregătite să instaleze arme nucleare pe teritoriul lor

Suedia este pregătită să ia în considerare instalarea de arme nucleare pe teritoriul său odată ce se va alătura Alianței Atlantice, a declarat noul său prim-ministru Ulf Kristersson, alături de omologul său finlandez Sanna Marin, potrivit AFP.

21:55 Nicio navă nu va tranzita miercuri coridorul de cereale din Marea Neagră, anunţă Centrul de Coordonare Comună

Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice miercuri nicio deplasare a navelor pe coridorul de cereale din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Secretariatului ONU de la Centrul de Coordonare Comună (JCC) din Istanbul, emis marţi, relatează CNN.

Echipele ONU şi din Turcia au efectuat marţi 36 de inspecţii la bordul navelor care ies, potrivit comunicatului citat. De asemenea, echipele au încercat să inspecteze alte două nave, dar procesul a fost întrerupt din cauza unor ”probleme legate de siguranţa încărcăturii”, se arată în comunicat, citează News.ro.

21:36Grupul paramilitar Wagner, dat în judecată în Marea Britanie de victime ucrainene

Ucrainenii care au fugit din ţară în timpul războiului şi susţin că au fost victime ale grupării paramilitare ruse Wagner vor declanşa acţiuni în justiţie în Regatul Unit împotriva acestei organizaţii despre care se presupune că este apropiată regimului de la Moscova, a anunţat, marţi, unul dintre avocaţii care îi reprezintă, relatează AFP.

Germania va introduce o plafonare a preţului electricităţii

21:25Autoritățile ruse de ocupație anunță noi evacuări în regiunea Herson

Autoritățile ruse de ocupație din regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunțat marți seara noi evacuări de civili, la câteva zile după ce peste 70.000 de persoane au părăsit zona din care armata ucraineană se apropie, potrivit AFP.

"Am decis să extind zona de evacuare cu 15 kilometri de la Nipru", a declarat guvernatorul Hersonului, instalat de Moscova, Vladimir Saldo, într-o adresă postată pe Telegram.

20:35Semnele unei noi contraofensive ucrainene în estul țării

O contraofensivă ucraineană începe să prindă contur pe frontul de est, care a rămas static de la eliberarea axei Harkov-Izium-Lîman la începutul lunii octombrie, au declarat marți pentru AFP soldați implicați în acest sector, confirmând declarațiile autorităților ucrainene, potrivit AFP.

20:10Germania va introduce o plafonare a preţului electricităţii pentru gospodării şi consumatorii industriali, ca parte a măsurilor menite să ajute cea mai mare economie europeană să facă faţă crizei energetice, conform unui proiect de document consultat de Reuters.

19:27Artistul ucrainean Andrii Mihailovici Danilko, cunoscut ca Verka Serdiucika, își va scoate la licitație mașina Rolls-Royce Silver Shadow din 1974 care pe care solistul Queen Freddie Mercury a condus-o în ultimii ani ai vieții sale, banii urmând să fie donați pentru ajutarea Ucrainei.

19:08Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus, marţi, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, într-un apel telefonic, că Rusia ar putea lua în considerare reluarea acordului pentru exportul de cereale din porturile maritime ucrainene numai după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, scrie Reuters.

18:47 Rusia "aduce prejudicii securităţii alimentare mondiale" prin decizia sa de a-şi suspenda participarea la acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

"Cei doi preşedinţi au evocat suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordului asupra exportului de cereale ucrainene prin coridorul maritim. Şeful statului (francez) a denunţat o decizie unilaterală a Rusiei, care aduce din nou prejudicii securităţii alimentare mondiale", a anunţat Palatul Elysee, conform AFP.

Cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei promite Ucrainei și Republicii Moldova că le va ajuta să treacă peste iarnă

18:42Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner și unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, l-a lăudat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept un lider încrezător și puternic care nu ar trebui subestimat.

18:20Forțele ruse au „avariat grav” aproximativ 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, în special centrale termice și centrale hidroelectrice, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit marți cu comisarul european pentru afaceri energetice Kadri Simson, conform The Guardian.

Cei doi au vorbit despre situația în care a ajuns Ucraina, de a nu mai putea exporta energie electrică în Europa, din cauza bombardamentelor forțelor ruse. „Sunt sigur că vom restabili totul și, într-un moment mai calm, când situația din sistemul nostru energetic se va stabiliza, vom continua să exportăm energie electrică în Europa”, a spus Zelenski.

17:47VIDEO Ultima captură a soldaților ucraineni: Un obuzier Giatsint-S ce poate trage cu obuze nucleare.

17:00Regatul Unit a alocat 6,36 de milioane de lire sterline (7,3 milioane de euro) pentru susţinerea apărării cibernetice a Ucrainei în vederea protejării infrastructurilor critice şi a serviciilor publice în faţa atacurilor ruseşti, scrie EFE.

Potrivit unui anunţ al guvernului britanic, acesta a aprobat suma menţionată, ca ajutor iniţial destinat Ucrainei la acest capitol, drept răspuns la activitatea cibernetică rusă în creştere în urma agresiunii lansate de Moscova.

"Ne vom asigura împreună că Kremlinul este învins în toate sferele: pe teren, în aer şi în spaţiul cibernetic", a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

16:52 Cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei promite Ucrainei și Republicii Moldova că le va ajuta să treacă peste iarnă.

Iranul vrea să trimită peste 200 de drone de luptă către Rusia la începutul lunii noiembrie

16:33Deputații Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, intenționează să depună un proiect de legislativ care prevede răspunderea penală a persoanelor care se sustrag de la mobilizarea militară din țară, printre pedepsele propuse numărându-se și munca silnică.

16:15 Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, în urma unei discuții telefonnice cu Volodimir Zelenski, că Franța va ajuta Ucraina să treacă peste iarnă și va ajuta la repararea infrastructurii de apă și energie deteriorate de atacurile rușilor.

Macron a spus că el și Zelenski au convenit să organizeze o conferință internațională la Paris în 13 decembrie pentru a sprijini civilii ucraineni în timpul iernii, iar în 12 decembrie va avea loc o conferință cu scopul de a spori sprijinul pentru Ucraina din partea companiilor franceze, scrie Reuters.

16:10O femeie povestește cum nepotul ei de 14 ani a mers să obțină ajutor umanitar de la rușii din regiunea Herson, aceasta fiind singura modalitate prin care localnicii pot obține. În loc să-l ajute, aceștia l-au împușcat mort, spune femeia.Mesajul acesteia a fost postat pe Twitter de către Anton Gerashchenko, consilierul ministrului ucrainean de Externe.

15:41VIDEO O televiziune rusă se minunează de condițiile în care sunt ținuți recruții: „Extraterestrul trăiește acolo, nici măcar nu-l putem ucide”

15:40 Iranul intenționează să trimită un lot de peste 200 de drone de luptă către Federația Rusă la începutul lunii noiembrie, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat citat de The Guardian.

Potrivit informațiilor ministerului apărării, dronele vor include drone de luptă Shahed-136, Mohajer-6 și Arash-2 și „vor fi livrate prin Marea Caspică în portul Astrahan".

Dronele vor ajunge în stare demontată, iar forțele rusești le vor reasambla și le vor vopsi cu însemnele rusești aplicate, în special „Geranium-2".

15:28 Exporturile zilnice ale Gazprom către pieţele străine cheie au scăzut în octombrie, deoarece fluxurile spre Europa au rămas plafonate, transmite Bloomberg.

Gigantul rus a exportat 139 milioane metri cubi pe zi în octombrie către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS), un declin de 11,5% faţă de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg pe baza datelor publicate marţi. De la începutul anului, livrările Gazprom către principalii săi clienţi străini au scăzut cu 42,6% faţă de anul trecut, la 91,2 miliarde metri cubi (bcm). (Agerpres)

SUA va trimite „foarte curând” Kievului două sisteme NASAMS

15:07 SUA au început să efectueze inspecții la fața locului la depozitele de arme din Ucraina, ca parte a unui efort amplu de a se asigura că armele furnizate de SUA nu sunt deturnate ilegal, potrivit Pentagonului.

Efortul este condus de generalul de brigadă Garrick Harmon, atașatul militar al SUA din Ucraina și vine în contextul în care unii membri ai Congresului solicită o mai mare verificare a livrărilor de miliarde de dolari.

Deși SUA nu au văzut „dovezi credibile de deturnare a armelor furnizate de SUA" în Ucraina, administrația a luat măsuri pentru a preveni astfel de deturnări, a spus un înalt oficial american din domeniul apărării. (CNN)

14:49 Pentagonul spune că „foarte curând” vor ajunge în Ucraina 2 sisteme de apărare antiaeriană NASAMS, iar alte 6 ulterior. Declarația a fost făcută după ce săptămâna trecută Raytheon a anunțat că a trimis în Ucraina două astfel de sisteme ce sunt deja instalate acolo.

„Statele Unite au alocat opt NASAMS și muniția aferentă, iar două dintre acestea vor ajunge în Ucraina în viitorul foarte apropiat, iar alte șase vor fi furnizate ulterior. Ne-am angajat, de asemenea, la o suită de sisteme de contracarare a sistemelor aeriene fără pilot, inclusiv sistemul VAMPIRE și alte sisteme radar, deoarece știm că amenințarea UAS (dronelor) este, de asemenea, o amenințare serioasă în acest moment”, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării.

Sabotori ucraineni au reușit să distrugă elicoptere pe teritoriul rus

14:28 La o zi după ce un atac cu rachete rusești a lovit centrale hidroelectrice și alte infrastructuri energetice și de apă esențiale din Ucraina, lăsând mari zone din Kiev fără energie electrică sau apă, Kadri Simson, comisarul pentru energie al UE, s-a aflat în capitala Ucrainei „pentru a contribui la intensificarea sprijinului acordat sectorului energetic ucrainean".

„Infrastructura energetică ucraineană face obiectul unor atacuri țintite ale Rusiei - o tactică brutală și inumană pentru a provoca suferință umană în apropierea iernii. UE este alături de ucraineni pentru a-i ajuta până când vor învinge”, a scris el pe Twitter.

14:19 Zelenski a declarat marți că a avut o „conversație extrem de importantă și productivă" cu președintele francez Emmanuel Macron despre consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei și refacerea infrastructurii energetice avariate.

Zelenskiy nu a precizat ce s-a convenit, dar i-a mulțumit lui Macron pentru sprijinul său de când Rusia a invadat Ucraina: „Mulțumesc, prietene, pentru sprijinul tău de neclintit", a scris Zelenski pe Twitter.

13:41VIDEO Un reportaj de tip „vox populi” realizat în Rusia arată ce răspund oamenii de pe stradă când sunt întrebați ce părere au despre creșterea prețurilor din cauza războiului din Ucraina și cum cred că ar trebui finanțat acesta.

12:40VIDEO Sabotorii ucraineni ar fi reușit să pună bombe pe elicoptere de atac Ka-52 aflate la sute de kilometri în interiorul Rusiei.

Alte trei nave cu grâne au plecat din porturile Ucrainei

12:29 Alimentarea cu apă și electricitate a fost restabilită în Kiev după atacul rusesc de luni dimineață, a spus primarului orașului, Vitali Klitschko, citat de Kyiv Independent.

Angajații serviciilor de utilități au lucrat timp de aproximativ 24 de ore pentru a repara pagubele după atac, a declarat primarul capitalei ucrainene. Cu toate acestea, Kievul aplică în continuare întreruperi de furnizare a energiei electrice pentru a stabiliza funcționarea sistemului.

12:15 Trei nave au părăsit marți la prânz porturile ucrainene în cadrul acordului de export de cereale din Marea Neagră, a anunțat centrul de coordonare condus de Națiunile Unite, a doua zi de plecări după ce Rusia a suspendat participarea la această inițiativă.

Deplasarea navelor a fost convenită de delegațiile ucraineană, turcă și ONU la centrul cu sediul la Istanbul, iar delegația rusă a fost informată.

Acesta a precizat că responsabilul coordonator al ONU pentru inițiativa privind cerealele, Amir Abdulla, a continuat discuțiile cu toate cele trei state membre părți în încercarea de a relua participarea deplină la centrul care supraveghează trecerea în siguranță a navelor. (Reuters)

11:47 Un tribunal rus a amendat marți proprietarul Wikipedia, Wikimedia Foundation, cu 2 milioane de ruble (32.600 de dolari) pentru articole legate de războiul din Ucraina, a declarat pentru Reuters șeful fundației din Rusia.

Stanislav Kozlovsky a spus că sancțiunea a fost impusă pentru că nu a șters articolele pe care Rusia a cerut să fie eliminate. El a spus că fundația va face apel.

Cele două articole, în limba rusă, erau intitulate „Rezistența non-violentă a populației civile din Ucraina în cursul invaziei Rusiei" și „Evaluări ale invaziei Rusiei în Ucraina din 2022".

Ucraina cere ca Rusia să fie expulzată din G20

10:55 Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat marți că Rusia ar trebui să fie expulzată din Grupul celor 20 de economii majore, iar invitația lui Vladimir Putin la summitul G20 de luna viitoare din Bali trebuie revocată.

„Putin a recunoscut în mod public că a ordonat atacuri cu rachete asupra civililor ucraineni și a infrastructurii energetice. Cu mâinile pătate de sânge, nu trebuie să i se permită să se așeze la masă cu liderii mondiali. Invitația lui Putin la summitul de la Bali trebuie să fie revocată, iar Rusia trebuie expulzată din G20", a scris purtătorul de cuvânt Oleg Nikolenko pe Twitter.

10:46 Rusia a tras patru rachete asupra orașului port Mykolaiv, din sudul Ucrainei, în cursul nopții, demolând jumătate de clădire de apartamente și ucigând un locuitor. Echipele de salvare au recuperat marți dimineața devreme corpul unei femei în vârstă din dărâmăturile blocului de apartamente, potrivit Reuters.

10:21Guvernatorul regional al Kievului, Oleksiy Kuleba, spune că „aproximativ 20.000 de abonați” au rămas fără energie electrică în urma bombardamentelor lansate luni de forțele ruse asupra infrastructurii critice, scrie The Guardian.

„Sunt recunoscător locuitorilor din regiune pentru înțelegerea lor”, a scris pe Telegram guvernatorul din Kiev, precizând că se lucrează „non-stop” pentru reppunerea în funcțiune a rețelelor.

O nouă zi cu pierderi mari în rândul Armatei ruse

10:19 Potrivit ucrainenilor, armata rusă a avut o nouă zi cu pierderi mari: 650 de soldați, 12 tancuri, 16 blindate de luptă, 2 piese de artilerie, 1 avion, 4 elicoptere, 2 drone și 15 diferite vehicule, iar 45 de rachete de croazieră au fost doborâte:

10:14 Miliardarul Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff, un lider al sectorului FinTech în ultimii ani, a anunțat că a renunțat la cetățenia rusă din cauza conflictului din Ucraina.

09:43Rusia a lansat luni noapte patru rachete în orașul-port Nikolaev din sudul Ucrainei, distrugând o clădire de apartamente și ucigând un om, la o zi după ce a lansat un raid cu rachete asupra mai multor orașe, inclusiv Kiev, scrie Reuters.

Salvatorii au recuperat marți dimineață cadavrul unei femei în vârstă din dărâmăturile blocului. În urma atacurilor din Nikolaev, a fost grav avariată și o școală. „Așa face hoarda barbară”, a spus Irena Siden, directorul adjunct al școlii, stând în fața clădirii grav avariate.

Rusia a dus în Belarus rachete Kinzhal

09:37 FOTO Imaginile din satelit arată că Rusia a dus în Belarus interceptoare MiG-31K și rachete Kinzhal / De ce ar fi recurs Moscova la această măsură

09:32 Ambasadorul Rusiei în Iran, Alexei Dedov, s-a întâlnit cu ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a anunțat pe Twitter Ambasada Rusiei, care susține că cei doi diplomați și-au exprimat „intenția reciprocă de a extinde în continuare relațiile ruso-iraniene”.

Mesajul vine în contextul în care Ucraina a acuzat că Rusia a folosit drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană.

08:42Contractele futures ale grâului din SUA au urcat cu 6%, atingând un maxim al ultimelor două săptămâni, iar porumbul s-a scumpit luni cu 1,6%, în condițiile în care retragerea Rusiei din acordul de export din Marea Neagră a sporit îngrijorările legate de aprovizionarea globală

08:26 Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, le-a spus miniștrilor ucraineni ai apărării și infrastructurii că este important să se mențină în vigoare acordul de export de cereale din Marea Neagră și că, fiind o inițiativă umanitară, ar trebui să fie separată de conflictul din Ucraina.

De asemenea, Akar i-a spus luni omologului său rus că Moscova ar trebui să își reevalueze decizia, potrivit unui comunicat al ministerului turc al apărării. (Reuters)

Forțele Kievului spun că au mai doborât două elicoptere K-52 rusești

08:14 Oficialii instalați de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei au declarat luni seara că extind zona de evacuare și mai departe de fluviul Nipru, susținând că Ucraina s-ar putea pregăti să atace barajul Kakhovka și să inunde regiunea.

Într-o postare pe Telegram, Vladimir Saldo, șeful regiunii ocupate parțial de forțele ruse, a declarat că extinde zona acoperită de un ordin de evacuare a civililor cu încă 15 km pentru a include alte șapte așezări. (Reuters)

08:01 CIOCNIREA CULTURILOR Cum se văd, unii pe alții, românii și ucrainenii, la opt luni după ce s-au cunoscut: „Românii au gusturi bune la mașini, văd câte un Mercedes G la fiecare colț de stradă”

07:48 Ucraina a doborât două elicoptere de atac rusești „Alligator” în regiunea Herson, scrie Kyiv Independent.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că, luni, în decurs de trei minute, unitățile de rachete antiaeriene ale Comandamentului aerian „Sud" au doborât două elicoptere Ka-52.

07:21 Organismul de supraveghere nucleară al ONU a început inspecțiile la două instalații nucleare din Ucraina, inspecții efectuate la cererea Kievului pentru a răspunde acuzațiilor Rusiei că lucrează la așa-numita „bombă murdară", a declarat luni șeful organismului de supraveghere, Rafael Grossi.

06:49 Franța va continua eforturile de a pune în funcțiune un sistem care va permite exportul cerealelor pe rute terestre prin Polonia și România, mai degrabă decât pe Marea Neagră, după ce Rusia a renunțat la acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe mare.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a tras luni zeci de rachete asupra unor instalații energetice ucrainene, inclusiv asupra unor centrale hidroelectrice, provocând pene de curent, întreruperi ale serviciilor de telefonie mobilă și reduceri ale aprovizionării cu apă. Cea mai mare parte a rachetelor de croazieră au fost doborâte de ucraineni.
  • Resturi de rachetă au aterizat în nordul Republicii Moldova, după ce o rachetă rusească a fost interceptată de apărarea aeriană din Ucraina.
  • Explozii au zguduit Kievul într-un nou val de atacuri care, potrivit premierului Șmihal, au vizat 10 regiuni ucrainene și au avariat 18 instalații, majoritatea legate de energie. Poliția ucraineană a declarat că 13 persoane au fost rănite în loviturile de luni.
  • Rusia a finalizat mobilizarea militară parțială anunțată în septembrie, a declarat Ministerul Apărării.
  • Rusia nu pune capăt participării sale la acordul privind exportul de cereale ucrainene prin porturile din Marea Neagră, ci îl suspendă, a declarat luni Putin.
  • Un volum record de 354.500 de tone de produse agricole a părăsit luni porturile ucrainene ca parte a acordului, a declarat administrația militară din Odesa, în pofida deciziei Rusiei de a suspenda acordul.
  • Kremlinul a declarat că ar fi riscant pentru Ucraina să continue să exporte cereale prin Marea Neagră acum că Moscova și-a suspendat participarea la acordul mediat de ONU.
  • Zelenski a spus că țara sa va continua să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, deoarece transporturile oferă stabilitate pe piețele alimentare mondiale.
  • Putin a declarat că un hub de gaze ar putea fi înființat în Turcia destul de repede și a prezis că mulți clienți din Europa vor dori să semneze contracte.
  • Marea Britanie l-a avertizat pe Putin de consecințe grave dacă Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina.
  • Norvegia își va plasa armata la un nivel ridicat de alertă începând de marți.
  • Presa de stat rusă scrie că unul dintre aliații tradiționali „a tras frâna” în relațiile cu Moscova: „Foarte alarmant”.
  • Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, a afirmat că Vladimir Putin a folosit cel puțin trei sosii.

----------------