Franța va continua eforturile de a pune în funcțiune un sistem care va permite exportul cerealelor pe rute terestre prin Polonia și România, mai degrabă decât pe Marea Neagră, după ce Rusia a renunțat la acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene pe mare, potrivit Proto Thema, citat de Rador.

Vagon de cereale pentru UcrainaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

„Dacă nu pot fi transportate pe Marea Neagră, analizăm ca (cerealele) să poată parcurge rute terestre (...), analizând în mod special rute terestre prin România și Polonia”, a declarat ministrul francez al Agriculturii Marc Fesneau pentru postul de radio RMC.

„Vom continua eforturile printr-un sistem care să nu ne lase la mâna și la dispoziția bună sau, în cazul nostru, la dispoziția proastă a lui Vladimir Putin”, a spus Marc Fesneau.

Sâmbătă, Moscova a anunțat că își suspendă pe termen nelimitat participarea la acordul încheiat sub egida ONU, din cauza unui atac cu drone ucrainene asupra flotei rusești de la Marea Neagră, din Crimeea.

În ciuda retragerii Moscovei, Turcia și Ucraina insistă să pună în aplicare acordul și au convenit astăzi asupra unui plan pentru trecerea a 16 nave.

Decizia Rusiei va afecta aprovizionarea țărilor care depind de importurile de cereale. Prețurile cerealelor au crescut astăzi pe piețe.

Putin spune că Rusia își suspendă, dar nu își încheie participarea la acordul de export de cereale

Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia își suspendă, dar „nu pune capăt” participării sale la acordul vital de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina, potrivit CNN.

Decizia Rusiei a venit după „crearea unei amenințări” la adresa coridorului umanitar, a declarat Putin la o conferință de presă după întâlnirile cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului în orașul Soci din sudul Rusiei.

Sâmbătă, Rusia a anunțat că își suspendă implicarea în acordul mediat de ONU, considerat esențial pentru a rezolva problema penuriei mondiale de alimente.

Moscova a declarat că părăsește acordul după ce a dat vina pe Ucraina pentru un atac cu drone asupra Crimeei sâmbătă. Kievul a acuzat Rusia că inventează „atacuri teroriste fictive” și că folosește acordul ca „șantaj”.

„Întregul proces de export de cereale de pe teritoriul Ucrainei a fost organizat sub pretextul de a asigura interesele celor mai sărace țări. Și am făcut acest lucru tocmai în interesul celor mai sărace țări”, a declarat Putin.

Continuarea punerii în aplicare a acordului privind cerealele ucrainene fără Rusia, care și-a suspendat participarea, va fi „periculoasă" și „dificilă", a avertizat luni Kremlinul, în timp ce navele cu cereale continuau să părăsească Ucraina, transmite AFP.

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a asigura siguranța navigației în aceste zone, atunci un astfel de acord este greu de aplicat”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre posibilitatea continuării acordului fără Rusia.

„Iar acest lucru ia o altă turnură, mult mai riscantă, mai periculoasă”, a amenințat el.

El a refuzat să răspundă atunci când a fost întrebat ce trebuie să se întâmple, din punctul de vedere al Rusiei, pentru ca acordul să fie reluat.

Traficul a fost reluat luni în Marea Neagră de-a lungul coridorului maritim umanitar care permite exportul de cereale ucrainene, în pofida retragerii temporare a Rusiei din acordul internațional anunțat vineri.

Cel puțin șase nave cargo încărcate cu cereale, printre care și Ikaria Angel, închiriată de Programul Alimentar Mondial și cu destinația Djibouti cu 30.000 de tone de grâu la bord, au intrat în coridorul maritim umanitar spre Bosfor și Turcia, potrivit site-ului Marine Traffic.

------------------