​Organismul de supraveghere nucleară al ONU a început inspecțiile la două instalații nucleare din Ucraina, inspecții efectuate la cererea Kievului pentru a răspunde acuzațiilor Rusiei că lucrează la așa-numita „bombă murdară", a declarat luni șeful organismului de supraveghere, Rafael Grossi, citat de Reuters.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

„Directorul general Grossi a declarat că inspectorii AIEA au început - și vor încheia în curând - activitățile de verificare la (cele) două locații din Ucraina", a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, adăugând că Grossi va furniza „în cursul acestei săptămâni concluziile sale inițiale" despre inspecții.

Cancelarul german Olaf Scholz l-a asigurat luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy că Berlinul va continua să ofere Kievului sprijin politic, financiar, umanitar și militar, potrivit unei declarații guvernamentale.

Scholz a condamnat bombardamentele rusești asupra infrastructurii civile și a calificat drept nefondate acuzațiile rusești potrivit cărora Ucraina lucrează la o așa-numită „bombă murdară". „Bombele murdare" sunt arme impregnate cu material nuclear.

„Cancelarul a fost de acord cu președintele ucrainean că investigația independentă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică inițiată de partea ucraineană va clarifica orice dubii cu privire la acest subiect", se arată în declarația guvernului.

Îngrijorările legate de escaladarea conflictului s-au intensificat în ultimele zile după „avertismentele” repetate ale Moscovei că Ucraina se pregătește să detoneze o „bombă murdară” pe propriul teritoriu pentru a arunca vina pe Rusia.

------------------