Coridorul pentru exportul de cereale din porturile ucrainene are nevoie de mijloace pe termen lung pentru a fi apărat în mod fiabil, iar lumea trebuie să ofere un răspuns ferm la orice încercare rusă de a-l întrerupe, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zelenski a declarat că navele pleacă din porturile ucrainene cu încărcături datorită eforturilor depuse de Turcia și de Națiunile Unite pentru a menține coridorul deschis și funcțional.

„Dar este nevoie de o apărare fiabilă și pe termen lung pentru coridorul de cereale”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

„Rusia trebuie să fie în mod clar conștientă că va primi un răspuns dur din partea lumii la orice măsuri de întrerupere a exporturilor noastre de alimente. În mod clar, în joc sunt viețile a zeci de milioane de oameni.”, a adăugat președintele ucrainean.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus, marţi, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan,într-un apel telefonic, că Rusia ar putea lua în considerare reluarea acordului pentru exportul de cereale din porturile maritime ucrainene numai după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, scrie Reuters.

O reluare a acordului privind exportul cerealelor din porturile ucrainene ar putea fi luată în considerare numai după ”o anchetă detaliată a circumstanţelor acestui incident şi, de asemenea, după primirea de garanţii reale din partea Kievului privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special a celor legate de faptul că nu va folosi coridorul umanitar în scopuri militare”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.