Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus, marţi, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, într-un apel telefonic, că Rusia ar putea lua în considerare reluarea acordului pentru exportul de cereale din porturile maritime ucrainene numai după finalizarea unei anchete privind atacurile cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea, scrie Reuters.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

O reluare a acordului privind exportul cerealelor din porturile ucrainene ar putea fi luată în considerare numai după ”o anchetă detaliată a circumstanţelor acestui incident şi, de asemenea, după primirea de garanţii reale din partea Kievului privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special a celor legate de faptul că nu va folosi coridorul umanitar în scopuri militare”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Rusia a anunțat sâmbătă că și-a suspendat participarea la acordul intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene în urma atacurilor asupra flotei sale din Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost convenit de Rusia şi Ucraina şi negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în luna iulie pentru a atenua criza alimentară cauzată în parte de invazia rusă în Ucraina, un important producător de cereale. Acordul urma să expire la 19 noiembrie.

Conform Ucrainei, acordul, care a deblocat trei porturi la Marea Neagră, i-a permis să exporte până acum aproximativ 9 milioane de tone de mărfuri agricole.

NATO a cerut duminică Moscovei să reînnoiască de urgență acordul intermediat de ONU care a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale prin Marea Neagră, pe fondul unei crize alimentare globale, relatează Reuters.

„Președintele Putin trebuie să înceteze să folosească alimentele ca armă și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei. Solicităm Rusiei să-și reconsidere decizia și să reînnoiască acordul de urgență, permițând alimentelor să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ea”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.