Forțele aeriene ale Moscovei au dus în Belarus două avioane MiG-31K și rachete Kinzhal, ce au o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri, spune ministerul britanic al apărării în evaluarea de marți dimineață.

Interceptor MiG31 înarmat cu o rachetă KinzhalFoto: DreamsTime / Vasil Kuzmichonak

Imaginile au arătat că două interceptoare MiG-31K (cod NATO: Foxhound) au fost aproape sigur aduse pe aerodromul Machulishchi din Belarus la 17 octombrie, cu un container mare depozitat în apropiere, în spatele unui dig de protecție din pământ.

Este probabil ca recipientul să fie asociat cu racheta balistică lansată din aer AS-24 Kinzhal (cod NATO: Killjoy), o armă de mari dimensiuni pe care varianta MiG-31K este adaptată să o transporte.

Rusia utilizează Kinzhal din 2018, dar nu a fost desfășurată anterior în Belarus. Rusia a lansat ocazional aceste rachete în timpul războiului din Ucraina, dar stocurile sunt probabil foarte limitate.

Moscova continuă să consume armele sale avansate cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte de importanță operațională limitată.

Amplasarea în Belarus a Kinzhal, o rachetă cu o rază de acțiune de peste 2000 km, oferă Rusiei un avantaj redus în ceea ce privește lovirea unor ținte suplimentare în Ucraina.

Probabil că a efectuat această dislocare în principal pentru a transmite un mesaj Occidentului și pentru a prezenta Belarusul ca fiind din ce în ce mai complice în război.

(foto articol: © Vasil Kuzmichonak | Dreamstime.com)

Referințe:

------------------