​Premierul Norvegiei, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, dar și omologii săi din Finlanda, Suedia și Islanda s-au angajat marţi să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze în timpul iernii, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Premierul Jonas Gahr Store in vizita la KievFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Trebuie să asigurăm gaz Ucrainei pentru a putea trece iarna. Este un lucru pe care toţi trebuie să-l sprijinim”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store, la o conferinţă de presă comună cu omologii săi din țările nordice, după o reuniune a Consiliului Nordic desfăşurată la Helsinki, de la care a lipsit premierul danez Mette Frederiksen, din cauza alegerilor parlamentare.

Premierul norvegian a semnalat că atât Ucraina cât şi Republica Modova vecină „au nevoie urgent” de garanţii că vor primi în continuare gaz.

Şeful guvernului de la Oslo nu a oferit însă detalii despre cum ar putea contribui Norvegia la aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a Republicii Moldova.

Norvegia a devenit anul acesta cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei după ce Gazprom a sistat livrările către mai multe state din UE din cauza refuzului de a plăti importurile energetice din Rusia în ruble, cum a pretins președintele rus Vladimir Putin de la „țările neprietenoase” încă din data de 31 martie.

Criză energetică în Republica Moldova

Compania rusă Gazprom a anunţat la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integral” pentru transportul acestor gaze.

Președintele moldovean Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că țara se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa din cauza deciziei Gazprom.

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

Pentru a ilustra gravitatea situației, guvernul de la Chișinău a ținut a doua zi o ședință pe întuneric.

La începutul şedinţei, şefa executivului moldovean a permis pentru scurt timp aprinderea luminii pentru ca presa să poată face fotografii de protocol, dar ulterior miniştrii au continuat şedinţa pe întuneric, potrivit portalului Noi.md.

Urmărește ultimele evoluții din a 251-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.