​Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, a declarat preşedintele Maia Sandu în reuniunea Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat pe tema amenințărilor la adresa securităţii energetice a țării, scrie publika.md.

Energie - contorFoto: Lovelyday12 | Dreamstime.com

Membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condiţiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.

Reprezentanţii instituţiilor din domeniul energetic, dar şi cele de securitate au prezentat informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie, inclusiv riscul ca gigantul rus Gazprom să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

De asemenea, au fost analizate alternativele de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a sectoarelor economice, dar şi măsurile pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică ar putea fi compensat prin achiziţii de pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.

Maia Sandu a cerut guvernului să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică.

La rândul său, executivul va estima impactul creşterii preţului la energia electrică asupra populaţiei şi a mediului de afaceri, urmând să propună măsuri de diminuare a acestuia. În mod special, este vorba de impactul asupra păturilor vulnerabile ale societăţii, dar şi asupra întreprinderilor, a căror competitivitate este afectată de creşterea preţurilor la factorii de producere, conform publicaţiei citate.

Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, care a fost nevoită să sisteze exporturile de energie după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice a ţării.

În același timp, Gazprom a redus unilateral cu 30% livrările de gaze către Republica Moldova, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, scrie Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres.