Miliardarul Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff, un lider al sectorului FinTech în ultimii ani, a anunțat că a renunțat la cetățenia rusă din cauza conflictului din Ucraina, pe care l-a criticat vehement, transmite AFP.

Oleg TinkovFoto: Profimedia Images

„Am luat decizia de a renunța la cetățenia rusă. Nu pot și nu voi fi asociat cu o țară fascistă care a început un război cu vecinul său pașnic și care ucide zilnic oameni nevinovați", a scris Tinkov pe Instagram.

„Sper că și alți oameni de afaceri ruși importanți îmi vor urma exemplul, pentru a slăbi regimul și economia lui (Vladimir) Putin și pentru a-l învinge în cele din urmă", a adăugat el. El și-a însoțit mesajul cu o fotografie a unui certificat de la consulatul rus care confirmă încetarea cetățeniei ruse.

„Urăsc Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toți rușii care sunt clar împotriva acestui război nebunesc!”, a mai spus el.

Tinkov este fondatorul Tinkoff Bank, care a crescut rapid și care a afirmat în 2020 că este a treia cea mai mare bancă de retail din Rusia, după giganții de stat Sberbank și VTB. În prezent, aceasta susține că are aproximativ 20 de milioane de clienți.

El a fost un critic vocal al ofensivei „absurde" a Rusiei în Ucraina în aprilie, făcând apel la Occident să ajute la oprirea „masacrului". A fost una dintre cele mai puternice declarații făcute de un om de afaceri rus la acea vreme.

Tinkov a fost arestat la Londra în 2020, la cererea Statelor Unite, care l-au acuzat de evaziune fiscală. Ulterior a fost eliberat pe cauțiune și a urmat un tratament la Londra pentru leucemie. El a demisionat în 2020 din funcția de director general al băncii Tinkoff după ce banca s-a distanțat de declarațiile sale contra operațiunii speciale.

Referințe:

--------------

  • Cele mai noi informații de marți privind războiul LIVE aici pe HotNews.ro