Suedia este pregătită să ia în considerare instalarea de arme nucleare pe teritoriul său odată ce se va alătura Alianței Atlantice, a declarat noul său prim-ministru Ulf Kristersson, alături de omologul său finlandez Sanna Marin, potrivit AFP.

Ulf KristerssonFoto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nu trebuie să punem nicio condiție”, a declarat Sanna Marin într-o conferință de presă comună la Helsinki. „Am decis că nu vrem să închidem nicio ușă.

„Veți primi exact același răspuns din partea mea ca și din partea premierului finlandez”, a adăugat Kristersson.

„Este firesc ca Suedia și Finlanda să acționeze împreună în această chestiune și trebuie să urmăm aceleași formalități”, a declarat premierul suedez. „Prin urmare, intenționez să avansez mână în mână cu Finlanda”, a spus el.

Cu toate acestea, Marin și Kristersson au recunoscut că, dacă țările lor au rezerve, le pot exprima oricând „mai târziu”.

Danemarca și Norvegia, ambele membre NATO, au refuzat să accepte ca puterile străine să instaleze arme nucleare sau baze permanente pe teritoriul lor.

Până în prezent, 28 din cele 30 de state membre ale Alianței Atlantice au ratificat aderarea Suediei și Finlandei, care trebuie aprobată în unanimitate.

Doar Ungaria și Turcia nu și-au dat încă aprobarea finală.

Kristersson a vorbit miercuri la telefon cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce Suedia încearcă să convingă Ankara să aprobe aderarea sa la NATO.

Președintele turc amenință de la jumătatea lunii mai să blocheze aderarea celor două țări nordice la NATO, acuzând Suedia și Finlanda că îi protejează pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), considerați teroriști de către Ankara.

Erdogan a avertizat că parlamentul turc nu va ratifica aderarea celor două state până când nu vor fi onorate cererile de extrădare ale Ankarei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va fi primit în Turcia de către președintele Erdogan pe 4 noiembrie pentru a discuta despre ratificarea de către Ankara a aderării Suediei și Finlandei, a declarat vineri pentru AFP un înalt oficial turc.

Urmărește ultimele evoluții din a 251-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.