Un reportaj de tip „vox populi” realizat în Rusia arată ce răspund oamenii de pe stradă când sunt întrebați ce părere au despre creșterea prețurilor din cauza războiului din Ucraina și cum cred că ar trebui finanțat acesta.

Piata Rosie din MoscovaFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

„- Ce crezi? Câți bani sunt cheltuiți pe activități militare precum mobilizarea?

- Nu îmi bat capul cu asta.

- De unde crezi că provin banii?

- De la mine, bineînțeles.

- Nu îți pare rău de asta?

- Nu. Îmi pare rău pentru băieții care luptă acolo [în Ucraina]. Iar această chestie cu Ucraina... frate se ucide pe frate. Frați slavi se bat unii pe alții. Poate nu după voința noastră dar...

- Putem noi rușii influența cumva asta?

- Cred că comandantul nostru suprem știe ce face”, decurge una dintre conversații.

Un rus vorbește despre „civilizația specială” a rușilor

Întrebat aceleași lucruri, un rus mai în vârstă răspunde:

„- Acțiunile militare? Pentru companiile militare profiturile sunt incredibile.

- Cum rămâne cu noi, rușii de rând?

- Trebuie să înțelegem că nu suntem Maxim Galkin (n.r. soțul cântăreței Alla Pugaciova, declarat „agent al străinătății” de autoritățile ruse) să primim 50.000 de dolari pentru o interpretare și să plecăm în Israel. Nu, trebuie să înțelegem, este pământul nostru, este patria noastră. Așa că suntem pregătiți să tolerăm, ce altceva putem face?

- De unde ar trebui să vină banii pentru aceste cheltuieli?

- Cred că din obligațiuni, avem obligațiunile federale. Poate creșteți numărul lor. Asta ar fi una. Putem crește numărul de emisiuni, da. E mai bine să avem inflație ridicată... Ei din Europa sunt cei care, inflația lor este de 10%, și se întreabă deja cum să trăiască. Noi suntem obișnuiți cu asta, putem rezista. Noi rușii suntem un popor rezilient, o civilizație specială, Rusia este o civilizație specială”.

Inflație de aproape 15% în Rusia

Răspunsul dat de o persoană tânără intervievată:

„- Este destul de scump, dar există beneficii. Dacă va continua să meargă cum merge acum vor trebui mărite taxele sau introduse una nouă, așa că...

- Cum vom trăi dacă cresc toate [prețurile]?

- Păi... Câteodată... Cei de la vârf decid să le crească și noi nu avem de ales fiindcă [înjurătură]”.

Inflația în Rusia a ajuns la 14,9% în luna august, începând să scadă în ultimele luni după ce a atins un maxim de 17,8% în august. Președintele rus Vladimir Putin a dat personal asigurări în iunie că inflația a ajuns la „nivel zero”, afirmând că autoritățile au reușit să oprească de tot creșterea prețurilor în a doua jumătate a lunii mai.

Rusia se confrunta cu o inflație de două cifre încă de dinaintea declanșării „operațiunii militare speciale” la sfârșitul lunii februarie a acestui an.

Urmărește ultimele evoluții din a 251-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.