Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că autoritățile din Rusia au oprit creșterea prețurilor în a doua jumătate a lunii mai și că acum inflația este acum „la nivel zero”, relatează TASS.

Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

„Inflația a fost ținută sub control. În termeni anuali, la 27 mai, aceasta se ridica la 17,4%. În același timp, începând din a doua jumătate a lunii mai, creșterea prețurilor s-a oprit cu totul. Acum inflația este la zero”, a declarat el la o întâlnire pe probleme economice.

El a avertizat că autoritățile ar trebui să aibă în vedere totuși atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale situației.

„Aici sunt plusuri, există și o anumită, după cum spun oamenii, ambuscadă, așa că trebuie să analizezi situația în cel mai atent mod și să iei decizii în timp util”, a precizat Putin.

Vladimir Putin anunță o perioadă de aur a economiei rusești

Noile declarații ale liderului de la Kremlin vin după ce în urmă cu o zi acesta a afirmat că economia Rusiei urmează să treacă printr-o perioadă de consolidare puternică, în pofida sancțiunilor istorice impuse de Occident.

„Sunt convins că pentru Rusia anii 2020 vor deveni o perioadă de consolidare a suveranității economice, care prevede dezvoltarea accelerată a propriei infrastructuri și baze tehnologice, o creștere calitativă a nivelului de pregătire a specialiștilor, precum și formarea unui sistem financiar independent și eficient”, a afirmat Putin luni.

„Economia rusă se va baza din ce în ce mai mult pe inițiativa privată și, bineînțeles, își va menține cursul spre deschidere și cooperare internațională largă”, a adăugat el.

FMI prognozează o contracție de 8,5% a economiei Ruse în 2022 în contextul sancțiunilor occidentale și a exodului companiilor străine din țară.

Rusia a avut probleme majore cu inflația încă de dinaintea declanșării războiului din Ucraina, Curtea de Conturi de la Moscova estimând la sfârșitul lunii aprilie că ea va crește la peste 20% în 2022.