Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat destul de rapid în Turcia și a prezis că mulți clienți din Europa vor dori să semneze contracte, potrivit Reuters.

Vladimir PutinFoto: Sergei KARPUKHIN / AFP / Profimedia

Putin a propus Turcia ca bază pentru aprovizionarea cu gaze la începutul acestei luni, după ce gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost avariate în septembrie de explozii. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că este de acord cu ideea.

Putin a declarat că este foarte dificil să lucreze direct cu partenerii comerciali europeni. Uniunea Europeană, care anterior a apelat la Rusia pentru aproximativ 40% din necesarul său de gaze, încearcă să se dezbrace de energia rusă.

„Este mai ușor pentru noi să lucrăm cu Turcia. Președintele Erdogan este un om de cuvânt... și este mai ușor pentru noi să controlăm Marea Neagră”, a declarat Putin într-o conferință de presă televizată.

„Acesta este un proiect destul de realist și îl putem face destul de repede, iar acolo vor fi destui oameni care vor dori să încheie un contract ... Nu mă îndoiesc că în Europa sunt mulți care doresc acest lucru”, a spus el.

De asemenea, Putin a declarat că Gazprom din Rusia a primit permisiunea de a inspecta pagubele provocate de exploziile care au lovit gazoductele Nord Stream. Moscova a acuzat personalul marinei britanice că ar fi responsabil, acuzație respinsă de Londra.

Suedia și Danemarca au ajuns la concluzia că patru scurgeri pe Nord Stream 1 și 2 au fost cauzate de explozii.

Putin a declarat că exploziile au smuls o conductă de 40 de metri din Nord Stream 1 și au aruncat-o în Nord Stream 2, provocând daune. În total, a existat o ruptură de 259 de metri în Nord Stream 1, a spus el.