Zeci de mii de cehi s-au adunat duminică în piața principală din Praga pentru a protesta față de creșterea populismului și extremismului, la două zile după în același loc a avut loc un protest organizat de mișcările politice de extremă dreaptă, grupurile marginale și Partidul Comunist, relatează Reuters.

Zeci de mii de cehi au protestat fata de razboiul lui Putin din UcrainaFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Fluturând steaguri ale Cehiei, SUA, NATO și ucrainene, mulți și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, în contrast cu protestul de vineri, când organizatorii care se opun Uniunii Europene și NATO au cerut discuții directe cu Moscova cu privire la aprovizionarea cu gaze.

La protestul de duminică erau pancarte cu mesaje precun „Cehia împotriva fricii” și „Ne putem descurca”, în timp ce fondatorii Million Moments for Democracy – grupul care a organizat evenimentul – au spus mulțimii că, în ciuda temerilor legate de prețurile ridicate la energie și de războiul în Ucraina, este în joc viitorul democraţiei.

„Mulțumim că ați venit să vă înfruntați teama”, au spus la unison mulțimii fondatorii grupului. "Este de înțeles că mulți oameni se tem. Cu toate acestea, nu este întotdeauna rău, frica este un slujitor bun și ne ajută să supraviețuim."

Demonstrația a inclus și o apariție video a primei doamne ucrainene Olena Zelenska, care a îndemnat oamenii să rămână concentrați asupra a ceea ce se întâmplă în țara ei.

„Nu vom lăsa Rusia să ne tragă pe noi sau întreaga lume în întuneric”, a spus ea în ucraineană. "Întunericul nu va învinge niciodată. Atâta timp cât oamenii nu închid ochii la război, lumina noastră nu se va stinge niciodată."

Prețurile ridicate ale energiei, alimentate de războiul din Ucraina, au făcut presiuni asupra guvernelor din întreaga Europă pentru a atenua costurile crescânde ale energiei pentru consumatori și întreprinderi.

În Republica Cehă, guvernul prim-ministrului Petr Fiala a semnat sancțiunile UE împotriva Rusiei și a adoptat o atitudine dură față de invazia Ucrainei de către Moscova. De asemenea, a adoptat o serie de măsuri, inclusiv ajutoare financiare pentru companii și plafoane de preț pentru energie electrică pentru gospodării.