Armata ucraineană își intensifică presiunile asupra trupelor rusești din regiunea Herson aflată în sudul țării, o înfrângere a Moscovei aici urmând să reprezinte un nou eșec major pentru președintele rus Vladimir Putin, explică Reuters.

Regiunea Herson din sudul UcraineiFoto: Google Maps

Regiunea Herson este o veritabilă „poartă” către Crimeea și oferă Moscovei o rută terestră către peninsula din Marea Neagră pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Recucerirea unor zone întinse din Herson ar lăsa Rusia fără acest culoar terestru esențial și totodată ar aduce sistemele HIMARS primite de Ucraina din SUA mai aproape de Crimeea, o regiune pe care Moscova o consideră crucială pentru interesele sale.

Peninsula ucraineană, a cărei anexare Putin o privește ca o izbândă cheie a celor peste două decenii de când se află la putere, găzduiește o forță militară rusească uriașă și este sediul Flotei Mării Negre pe care Moscova o folosește pentru a proiecta forță în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu.

Recucerirea regiunii Herson ar putea lăsa Crimeea fără apă potabilă

Dacă forțele ucrainene reușesc să recucerească sudul țării întreaga sursă de apă potabilă a Crimeii ar fi pusă în pericol. Kievul a blocat sursele de apă potabilă ale peninsulei după ce Rusia a ocupat-o în 2014.

Prima mutare a Rusiei după ce a cucerit zone întinse din Herson și regiunea Zaporojie aflată la estul său a fost deblocarea canalului de pe râul Nipru prin care era livrată apă potabilă peninsulei înainte de anexarea din urmă cu 8 ani.

Rusia are nevoie de apă pentru populația locală, irigațiile de pe peninsula aridă și numeroasele sale instalații militare de aici.

Hersonul este important pentru rutele logistice ale armatei ruse

Forțele rusești sunt amplasate pe malul drept, cel vestic, al râului Nipru aflat în nordul regiunii Herson.

Aceasta este singura zonă în care Rusia mai are o prezență militară pe malul drept al râului vast care împarte Ucraina în două.

Forțele ucrainene au bombardat de luni de zile podurile de peste râul Nipru pentru a tăia aprovizionarea forțelor rusești. Recucerirea malului drept al râului ar permite de asemenea armatei ucrainene să atace logistica forțelor rusești din regiunea Zaporojie și să încerce să recucerească centrala nucleară de aici, cea mai mare din Europa.

„Malul drept al râului este important pentru ambele părți: pentru Rusia ca să asigure apărarea în direcția Zaporojie și pentru Ucraina pentru a elibera această direcție și tăia trei artere importante - coridorul terestru către Crimeea, apa potabilă către Crimeea și recucerirea centralei [nucleare Zaporojie]”, afirmă Oleh Jdanov, un analist militar ucrainean.

Herson are o importanță simbolică

Capitala regiunii, orașul care îi poartă numele, este de asemenea singura capitală regională pe care forțele rusești au reușit să o cucerească de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Pierderea sa ar fi prin urmare o lovitură simbolică pentru Kremlin și ar arăta din nou că armata rusă nu are absolut nicio perspectivă de a cuceri orașele Nikolaev și Odesa, obiective strategice cheie pentru Moscova.

„Este clar că pierderea Hersonului și a capului de pod din Herson va avea consecințe pentru imaginea Rusiei și va fi privită în mod negativ în interiorul Rusiei”, afirmă analistul militar Oleksandr Musienko.

Pierderea regiunii din sudul Ucrainei ar periclita controlul Rusiei asupra Mării Negre

Regiunea Herson, care a avut o populație de aproximativ un milion de locuitori înainte de izbucnirea războiului, este una dintre regiunile ucrainene importante de la Marea Neagră.

Recucerirea sa ar permite Kievului să ia înapoi o parte a zonei de coastă care reprezintă o arteră critică pentru exporturile sale de cereale către piețele străine.

De altfel, generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, a declarat luni că rușii încearcă să creeze o impresie falsă asupra intențiilor lor cu privire la orașul Herson, și că nu intenționează să se retragă de aici.

Urmărește ultimele evoluții din a 243-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.