Autoritățile de ocupație rusești din Mariupol au înlăturat monumentul Holodomorului din orașul-port, afirmând că acesta va fi folosit pentru materiale de construcție, relatează The New Voice of Ukraine.

Monumentul Holodomorului din Mariupol a fost inlaturat de rusiFoto: Captura video

Acest lucru a fost anunțat inițial de Petro Andriuscenko, unul dintre consilierii primarului ucrainean al orașului Mariupol.

RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a difuzat ulterior o înregistrare video ce a surprins momentul înlăturării monumentului, afirmând că acesta este „un simbol al dezinformării politice” și că blocul de granit va fi „transformat în materiale de construcții”.

Adesea numită de istorici „Holocaustul uitat” al secolului XX, foametea Holodomor, cunoscută și sub denumirile de „Foametea Terorii” sau „Marea Foamete” în Ucraina, a dus la moartea a 3,5-5 milioane de ucraineni între 1932 și 1933.

Însă estimările privind numărul real al victimelor variază foarte mult, o declarație comună a ONU semnată de 25 de state membre în 2003 recunoscând între 7 și 10 milioane de morți.

Foametea a fost instrumentată de autoritățile sovietice la instrucțiunile lui Iosif Stalin care a ordonat ca toate produsele agricole să fie scoase de pe teritoriul Ucrainei și oamenii lăsați să moară de foame ca parte a campaniei sale de reprimare a mișcării ucrainene de independență.

Rușii discută din nou despre comiterea unui genocid în Ucraina

Vladimir Medinski, consilierul lui Vladimir Putin pe care Kremlinul l-a numit negociator-șef la discuțiile de pace ce au avut loc cu Kievul în lunile februarie-martie, este unul dintre cei mai cunoscuți negaționiști ai Holodomorului în Rusia.

După ce forțele armate ale Rusiei au fost respinse în multe teatre de operațiuni și Ucraina nu a putut fi cucerită rapid cum se așteptau serviciile de informații ale Moscovei, unii invitați, inclusiv oficiali, de la televiziunile rusești au început să militeze deschis pentru comiterea unui genocid împotriva ucrainenilor.

Un apel în acest sens a fost lansat și de Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos despre care se crede că este favoritpentru a fi numit în funcția de guvernator al teritoriilor ucrainene ocupate de Moscova.

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o amenințare existențială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă și civilizația rusă”, a scris el la jumătatea lunii iunie pe contul său de Twitter.

„Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a adăugat Rogozin.

Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.