O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a surprins manevrele disperate ale echipajului unui tanc rusesc care încearcă să scape de incendiul de la bord după ce a fost lovit de ucraineni.

Echipajul tancului a incercat sa salveze vehiculul pana in ultimul momentFoto: Captura video

Ukraine Weapons Tracker notează că tancul T-80BV al armatei ruse a fost lovit de Brigada 93 a armatei ucrainene în estul țării înainte de a fi abandonat de echipaj.

Înregistrarea arată cum echipajul tancului încearcă să manevreze înspre stânga și dreapta, vehiculul de luptă dă la un moment dat și înapoi însă fără succes, fiind în cele din urmă abandonat.

Nu este cu totul clar din filmare dacă incendiul era unul superficial, la suprafața blindajului tancului, sau în interiorul său. Însă faptul că doar unul dintre tanchiștii ruși reușește să scape din vehiculul de luptă sugerează că incendiul a fost unul puternic în interiorul său.

Manevrele disperate observate în imagini ar putea fi de fapt rezultatul faptului că șoferul tancului a fost ucis sau rănit grav în urma loviturii.

Tancurile rusești au mai avut parte și de scăpări miraculoase

Deși numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare de-a lungul lunilor care au urmat declanșării „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie au surprins explozii spectaculoase ale tancurilor și blindatelor rusești, unele arată că acestea au reușit ocazional să supraviețuiască aproape miraculos după ce au fost lovite.

De exemplu, o filmare apărută pe platformele social media mai devreme în cursul lunii octombrie arată cum militarii ucraineni lovesc un vehicul blindat de luptă al infanteriei BMP-2 tocmai în timp ce acesta încerca să salveze echipajul unui alt blindat rusesc scos din acțiune.

În mod cu totul remarcabil, vehiculul BMP-2 reușește să fugă de la locul incidentului deși a fost lovit cu un sistem antitanc NLAW sau Javelin.

O altă filmare pe larg distribuită luna trecută a arătat de asemenea cum un tanc T-72 al rușilor ce încerca să curețe un câmp de mine a fost lovit în plin de artileria ucraineană, fără a părea însă ca blindajul său să fie perforat de obuz.

Analistul militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute nota la momentul respectiv că în cursul războiului au apărut mai multe astfel de imagini care arată tancuri rusești ce au supraviețuit în urma unor lovituri ale tunurilor antitanc, un lucru despre care ar trebui ținut cont când se discută despre cât de depășite sunt vehiculele de luptă ale armatei ruse.

Sigur, în înregistrarea apărută acum pe rețelele de socializare nu este cazul, însă nu este clar dacă acesta a fost lovit cu un tun antitanc sau cu un sistem portabil de rachete.

Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.