Președintele rus Vladimir Putin folosește dronele Shahed 136 pentru terorizarea orașelor ucrainene, deși ele au fost proiectate pentru a fi folosite împotriva unor ținte militare. Însă ce altceva se cunoaște despre ele?

Drona kamikaze iraniană lansată asupra KievuluiFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane în Europa între 2011 și 2012, explică într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că aceste aeronave fără pilot pe care rușii le numesc „Geran-2” sunt drone ce folosesc muniție cu dispersie, fiind doar unul dintre zecile de modele de drone dezvoltate în ultimii ani de industria iraniană de armament, în pofida sancțiunilor impuse de Statele Unite.

Iranienii afirmă că ele au o rază de acțiune de 2.500 de kilometri, un aspect tehnic despre care generalul Hertling spune că este îndoielnic.

Dronele Shahed 136 cântăresc în jur de 200 de kilograme în timp ce încărcătura lor explozivă este estimată la 50-60 de kilograme, mai mică decât cele mai ușoare bombe lansate din bombardiere.

Atuurile dronelor Shahed 136 folosite de forțele armate rusești

Ele sunt lansate de obicei de pe un suport care conține 5 aparate iar în zbor folosesc un motor de mici dimensiuni. Dronele Shahed 136 nu au o cameră de luat vederi însă navighează cu ajutorul sistemului GPS.

„Ele sunt ieftine și componentele sunt ușor de obținut. Costă în jur de 20.000 de dolari. Sunt mobile (pot fi puse pe un camion, vapoare etc.). Au o semnătură radar aproape invizibilă, deci sunt foarte dificil de detectat”, spune generalul american.

Potrivit acestuia, dronele iraniene primite de ruși au fost proiectate tocmai pentru a eluda sistemele de apărare aeriană moderne și costisitoare.

Însă ele sunt zgomotoase, au o viteză redusă și sunt vizibile când se apropie de țintă.

„Modelul iranian este ieftin, are un tonaj redus, este dificil de doborât pentru sistemele avansate de apărare aeriană”, subliniază Mark Hertling.

Paralela între dronele fabricate în Iran și rachetele „V” construite de Germania nazistă

El afirmă de asemenea că dronele Shahed 136 au fost proiectate pentru a ataca ținte militare esențiale precum pistele bazelor aeriene, stațiile radar, centrele de comandă inamice, depozitele de combustibil și muniții.

Dezvăluite de Teheran în 2021, ele au fost folosite în Yemen de rebelii Houthi susținuți de Iran.

Deși industria de armament iraniană le-a proiectat pentru a fi folosite împotriva unor ținte militare specifice, Rusia le folosește ca „arme de teroare”, subliniază Hertling.

El afirmă de asemenea că din această perspectivă unele persoane au comparat dronele folosite de ruși cu rachetele V1 și V2 folosite de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial pentru a teroriza orașele britanice.

Dar rachetele Vergeltungswaffen („de răzbunare”) aveau o încărcătură explozivă mai mare, erau mai costisitoare și nu erau arme de precizie.

Cum pot fi contracarate atacurile cu drone iraniene Shahed 136

Ofițerul american amintește de asemenea că unii au folosit atacurile lansate luni de ruși cu aceste drone împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene pentru a argumenta că Ucraina are nevoie de sisteme antiaeriene avansate.

Deși nu contrazice că Kievul ar avea nevoie de astfel de sisteme, Hertling spune că acestea sunt mai eficace împotriva unor atacuri cu rachete precum cele lansate de ruși împotriva capitalei ucrainene și a altor mari orașe din țară la începutul săptămânii trecute.

Generalul american amintește că sistemele antiaeriene avansate se bazează pe avertismentele primite de la radar pentru a apăra zone mici sau obiective specifice și că țintele dronelor Shahed 136 sunt imposibil de identificat.

Hertling spune că cele mai bune echipamente pentru a contracara aceste drone de fabricație iraniană sunt cele de perturbare a sistemelor electronice, sistemele portabile de rachete Stinger și chiar focul cu arme de calibru mic, cum de exemplu au folosit polițiștii ucraineni luni pentru a încerca să doboare o astfel de aeronavă fără pilot.

„Dronele sunt arme valoroase când sunt folosite împotriva unor ținte militare. Când sunt utilizate pentru terorizarea civililor și împotriva infrastructurii civile, ele atestă comiterea unor crime de război și eșecurile repetate ale lui Putin de a subjuga Ucraina”, conchide generalul Mark Hertling.

Urmărește ultimele evoluții din a 237-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.