Senatul Rusiei a întocmit un proiect de lege care prevede posibilitatea scutirii de pedeapsă pentru anumite categorii de condamnați care „dau dovadă de curaj și eroism” în ostilități, relatează Interfax.

Parlamentul RusieiFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„Am elaborat împreună cu colegul meu Andrei Klișas un proiect de lege privind participarea personalului militar condamnat și a civililor care au comis o infracțiune de gravitate mică și medie la ostilități cu perspectiva de a fi eliberat de pedeapsă”, a anunțat senatoarea Olga Kovitidi pe canalul său de Telegram.

Kovitidi, senatoarea Crimeii ocupate în parlamentul de la Moscova, este cea care luna trecută propunea ca Rusia să mobilizeze și recruți care în mod normal ar fi considerați inapți pentru serviciul militar.

Joi, ea a precizat că proiectul de lege pe care l-a întocmit acum de Klișas, un alt legiuitor din partidul Rusia Unită condus de președintele Vladimir Putin, prevede că:

„Dacă condamnatul dă dovadă de curaj și eroism în îndeplinirea îndatoririi militare, atitudine conștiincioasă față de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu militar și prin aceasta dovedește îndreptarea sa, atunci, la propunerea comandamentului, instanța de judecată îl poate elibera de la executarea pedepsei sau a restului pedepsei, înlăturând condamnarea sau înlocuind restul pedepsei cu o formă mai blândă de pedeapsă”.

Senatorii ruși se tem să îi trimită la război pe disidenți

Kovitidi a menționat că legea nu se va aplica celor condamnați pentru infracțiuni legate de „convocarea sau participarea la revolte în masă, încălcarea regulilor de organizare a mitingurilor, acțiuni publice de discreditare a Forțelor Armate, propagandă a simbolurilor naziste și solicitării de sancțiuni împotriva Federației Ruse”.

Amintim că președintele rus Vladimir Putin a promulgat pe 25 martie un proiect de lege depus în parlamentul de la Moscova la începutul lunii respective, acesta prevăzând incriminarea răspândirii de „informații false” privind acțiunile forțelor armate ale țării.

Aria de aplicare a legii a fost extinsă ulterior pentru a acoperi difuzarea de informații pe care autoritățile de la Moscova le cataloghează drept false despre toate instituțiile țării ce desfășoară activități în străinătate.

Legea a fost folosită pentru arestarea ultimilor disidenți ruși rămași în libertate și închiderea puținelor ziare independente din Rusia.

Parlamentul Rusiei ar putea formaliza trimiterea condamnaților la război

Kovitidi a scris joi că noua inițiativă legislativă va elimina o lacună din actualul Cod Penal al Rusiei, care nu are mecanisme legale care să le permită condamnaților care doresc să ia parte la ostilități să facă acest lucru.

Anunțul senatoarei vine după ce la sfârșitul lunii septembrie deputații Adunării de Stat Kurultai, legislativul local din regiunea Bașchiria a Rusiei, au înaintat Dumei de Stat de la Moscova un proiect de lege privind trimiterea deținuților pentru a participa la „operațiunea militară specială” declanșată de Putin pe 24 februarie.

Proiectul propus de legiuitorii din Bașchiria prevedea însă explicit ca de măsură să nu poată beneficia și violatorii și cei condamnați pentru infracțiuni de natură sexuală.

Dacă va fi adoptat de Senatul rus, proiectul propus de senatoare și colegul ei din partidul Rusia Unită va formaliza de jure faptul că Rusia trimite condamnați la războiul din Ucraina.

Până acum de recrutarea unor infractori și criminali din penitenciare s-a ocupat grupul de mercenari Wagner, gruparea paramilitară care în mod oficial nu are legături cu Kremlinul și operează în afara regimului administrativ al statului rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 232-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.