O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum soldații ucraineni reușesc să lovească un blindat rusesc tocmai în timp ce acesta se afla în timpul unei misiuni de salvare a echipajului unui alt vehicul de luptă imobilizat.

Blindatul a fost lovit in timpul unei misiuni de salvare dar a supravietuitFoto: Captura video

Înregistrarea video arată cum echipajul blindatului scos din acțiune, un vehicul de luptă al infanteriei BMP-1, se ascunde în ceea ce pare a fi un crater provocat de explozie, militarii ruși ridicându-se rapid de la pământ când al doilea blindat, un BMP-2 modificat pentru a fi dotat cu un tun antitanc, ajunge la fața locului.

La un moment dat unul dintre militarii ruși aflați în blindatul de salvare coboară din acesta pentru a-i ajuta pe cei recuperați să intre prin spatele vehiculului, în timp ce vehiculul începe să tragă cu mitraliera.

La doar câteva secunde după ce militarul „salvator” reușește să intre înapoi în vehiculul său, acesta încearcă să demareze în trombă însă este lovit de ceea ce pare a fi o rachetă a unui sistem antitanc Javelin sau NLAW.

Însă după cum se poate vedea în înregistrare, militarii ruși au avut probabil parte de norocul vieții lor, vehiculul reușind să scape deși pare că a fost lovit în plin. Faptul că acesta nu este distrus instant este și mai remarcabil ținând cont că este vorba de un blindat, nu un tanc, și lovitura vine de sus, după cum se poate vedea fugitiv pe înregistrare.

De regulă aceste lovituri venite în partea superioară a vehiculului penetrează blindajul inclusiv în cazul tancurilor și produc detonări devastatoare a munițiilor aflate la bord, după cum arată numeroasele înregistrări video distribuite de militarii ucraineni privind așa-zisul „concurs de aruncat cu turela” a tancurilor rusești.

Însă este foarte probabil ca militarii ruși din vehiculul văzut în noua înregistrare să fi suferit răni grave, astfel de lovituri care penetrează blindajul vehiculelor provocând temperaturi incandescente în interiorul lor.

De altfel, pe înregistrare poate fi văzut cum în momentul impactului rachetei cu vehiculul la minutul 1:06 trapa din față a acestuia sare automat în poziția deschis și rămâne așa până la finalul înregistrării, niciunul dintre militarii ruși aflați la bord neîncercând să o închidă.

Trapa din partea frontală a unui blindat BMP-2 văzută mai îndeaproape (FOTO: Hannu Mononen / Alamy / Profimedia Images)

Urmărește ultimele evoluții din a 224-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.