Mass-media rusă a publicat o înregistrare video cu un elicopter de Ka-52 „Alligator” în acțiune la o zi după ce forțele armate ucrainene au doborât unul cu o rachetă ușoară multirol primită din partea Marii Britanii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai multe televiziuni și agenții de presă rusești au publicat înregistrarea video realizată de forțele armate ruse, printre acestea numărându-se și agenția de stat RIA Novosti. Înregistrarea a fost redistribuită pe Twitter de administratorii contului OSINTechnical care notează că elicopterul trage cu rachete S-8 neghidate.

Elicopterele de atac rusești au început să folosească pe larg rachete neghidate în ultimele luni, unele înregistrări video apărute pe rețelele de socializare surprinzând inclusiv lansarea unor astfel de rachete cu „tehnica praștiei” pe timp de noapte.

Noua înregistrare video distribuită de presa rusă a fost publicată la o zi după ce un clip apărut pe rețelele de socializare arată cum forțele ucrainene folosesc rachetele ușoare multirol primite de la Marea Britanie nu numai pentru a doborî dronele rusești, ci și elicopterele de luptă ale inamicului.

Martlet este o rachetă ușoară aer-sol, sol-aer și sol-sol, dezvoltată de producătorul de armament Thales Air Defence pentru Marea Britanie. Spre deosebire de racheta cu triplă submuniție Starstreak, Martlet este mai lentă (max. 1,5 Mach) și are un focos unitar. Fiind o rachetă ușoară, este folosită în special contra dronelor.

Rusia distribuie filmări cu elicoptere Ka-52 și soldați cazaci

Ka-52 este un puternic elicopter de atac cu un echipaj de doi piloți, experții militari estimând că Forțele Aeriene Ruse dețineau circa 70 de astfel de aparate înainte de declanșarea războiului.

Potrivit Oryx, un site ce contabilizează pierderile confirmate vizual ale armatelor Rusiei și Ucrainei, trupele Moscovei au rămas în până acum fără 16 Alligator.

În mod interesant, propaganda rusă pare tot mai sensibilă la postările apărute pe platformele social media în care forțele armate ale Moscovei sunt puse într-o lumină proastă.

La începutul lunii iunie forțele armate ruse au publicat „imagini eroice” cu soldații cazaci pe care i-a trimis să lupte în Ucraina, la doar câteva zile după ce ucrainenii au anunțat lichidarea unui ataman, numele tradițional al comandanților militari cazaci.

În pofida imaginilor puse pe un fundal sonor patriotic, numeroși comentatori au remarcat că soldați cazaci sunt de fapt extrem de prost echipați și că nu au primit nici măcar bocanci de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.