Un clip apărut pe rețelele de socializare arată că forțele ucrainene folosesc rachetele ușoare multirol primite de la Marea Britanie nu numai pentru a doborî dronele rusești, ci și elicopterele de luptă ale inamicului.

HotNews.roFoto: Hotnews

În imagini se vede cum un soldat ucrainean din Brigada 95 de asalt aerian trage cu un lansator (furnizat tot de britanici) o rachetă Martlet. Ținta se pare că a fost un elicopter de luptă Ka-52 „Alligator” al forțelor aeriene rusești.

În clip se vede momentul impactului și, chiar dacă nu a fost generată o explozie catastrofală, aeronava o ia rapid către sol.

„Oricum, coborârea rapidă pe pământ înseamnă că este puțin probabil ca acest elicopter să mai zboare în curând sau vreodată”, notează Ukraine Weapons Traker, un cont Twitter al unor experți în armament ce urmăresc evoluția războiului din Ucraina.

Martlet, folosită mai ales contra dronelor rusești

Martlet este o rachetă ușoară aer-sol, sol-aer și sol-sol, dezvoltată de Thales Air Defence pentru Marea Britanie. Spre deosebire de racheta cu triplă submuniție Starstreak, Martlet este mai lentă (max. 1,5 Mach) și are un focos unitar.

Fiind o rachetă ușoară, este folosită în special contra dronelor. Aici puteți vedea cum soldat ucrainean folosește o Martlet contra unei drone rusești, probabil Orlan-10. Un alt exemplu cu bucuria unei lovituri reușite, aici.

Ka-52 este un puternic elicopter de atac cu un echipaj de doi piloți, experții militari estimând că Forțele Aeriene Ruse dețineau circa 70 de astfel de aparate înainte de declanșarea războiului.

Potrivit Oryx, un site ce contabilizează pierderile confirmate vizual ale armatelor Rusiei și Ucrainei, trupele Moscovei au rămas în până acum fără 16 Alligator.

Ucrainenii nu se folosesc numai de rachete sol-aer, reușind o lovitură contra unui Alligator inclusiv cu un lansator antitanc Stugna-P

-----------