Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu lansatoarele antiaeriene britanice Starstreak folosite în acțiune.

HotNews.roFoto: Hotnews

Lansatorul portabil din clipul postat online este folosit de Brigada 95 de asalt aerian a armatei ucrainene.

Potrivit informațiilor vehiculate, ar fi fost doborâtă fie o dronă de recunoaștere Orlan-10 fie o dronă de bombardament Orion a armatei ruse.

Informația că drona a fost doborâtă „pare credibilă, având în vedere reacția (celor din clip), chiar dacă nu se poate vedea cu precizie ce (dacă a fost) lovit”, comentează contul de Twitter Ukraine Weapons Traker, ce urmărește desfășurarea războiului din Ucraina.

Jurnalistul britanic Gabriele Molinelli a explicat că deși lansatorul este același ca la Starstreak, racheta trasă nu este Starstreak, ci Martlet.

Racheta are un corp ușor diferit și este mai lentă - Mach 1,5 în loc de 3, dar cu un focos unitar care se descurcă mai ușor împotriva dronelor mici decât tripla săgeată a rachetei Starstreak, a spus Molinelli.

Marea Britanie a dat Ucrainei încă de luna trecută rachete antitanc NLAW și Javelin, dar și lansatoare antiaeriene Starstreak.

Sâmbătă premierul britanic Boris Johnson s-a dus la Kiev și a anunțat că forțele de apărare locale vor primi alte sute de sisteme antiaeriene și antitanc.

„Suka! (Nenorocito!)", este un cuvânt auzit în mai multe clipuri cu acțiuni ale forțelor ucrainene contra trupelor de invazie, inclusiv într-o remarcabilă lovitură a batalionului Azov cu un lansator antitanc contra unei nave de patrulare.

---