Rusia a avertizat luni că Ucraina plănuiește, „cu sprijinul țărilor occidentale”, să bombardeze mai multe catedrale și biserici ortodoxe ucrainene în noaptea de Paște, relatează TASS.

Mihail MizintsevFoto: Sputnik / Profimedia Images

„Conform informațiilor fiabile disponibile, regimul de la Kiev, cu sprijinul mai multor țări occidentale, finalizează pregătirea unor provocări monstruoase sofisticate cu numeroase victime în regiunile Zaporojie, Nicolaev, Odesa, Sumî și Harkov”, a declarat general-colonelul Mihail Mizintsev, comandantul Centrului de control al apărării naționale din Rusia.

Acesta afirmă că „din batalioanele naţionaliste s-au format peste 70 de grupuri mobile în autoutilitare şi vehicule de teren echipate cu mortiere pentru a efectua provocări”.

„[Grupurile au fost create] cu sarcina de a bombarda catedralele și bisericile ortodoxe în noaptea de Paști pentru a acuza ulterior personalul militar rus de masacrarea civililor în această sărbătoare sacră pentru credincioși”, a mai afirmat acesta.

„Măcelarul din Mariupol” spune că Rusia are dovezi că ucrainenii vor să-și bombardeze bisericile

Mizintsev, poreclit „măcelarul din Mariupol” din cauza rolului său în comandarea operațiunilor de capturare a orașului-port de la Marea Azov, mai spune că Rusia avertizează din timp țările „Occidentului civilizat că Rusia are o bază cu dovezi despre „viitoarele crime teribile ale regimului de la Kiev”.

„Solicităm Națiunilor Unite, OSCE, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și altor organizații internaționale să influențeze imediat regimul de la Kiev pentru a preveni această provocare inumană, care nu ține cont de toate normele de moralitate și de dreptul internațional umanitar”, a mai declarat general-colonelul rus.

Autoritățile ucrainene au anunțat vinerea trecută că bisericile de pe teritoriul țării vor fi închise de Paștele Ortodox din cauza restricțiilor de circulație de pe timpul nopții.

Sfinţirea coşurilor de Paşte va avea loc în continuare, dar va respecta, de asemenea, starea de asediu.

Un Paște divizat în sânul Bisericii Ortodoxe

Bisericile Ortodoxe răsăritene vor sărbători Paștele anul acesta în contextul revoltei istorice provocate de patriarhul Kirill al Rusiei din cauza poziționării sale în favoarea războiului declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Săptămâna trecută patriarhul Kirill a făcut noi afirmații pro-război, cerând ca Dumnezeu să îi ajute pe ruși să se unească „în această perioadă dificilă pentru Patria noastră”.

„Fie ca autoritățile să fie pline de responsabilitate față de poporul lor, de smerenie și de disponibilitatea de a-l sluji chiar dacă îi costă viața”, a adăugat patriarhul, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

După descoperirea masacrelor comise de armata rusă la Bucha și în alte localități din Ucraina, patriarhul Kirill le-a cerut soldaților ruși să apere Rusia, „o țară care iubește pacea”.

„Cu siguranţă nu căutăm războiul sau să facem ceva care le-ar putea dăuna altora. Însă am fost crescuţi de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Şi vom fi pregătiţi să o apărăm, aşa cum numai ruşii pot să îşi apere ţara", a susținut liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 54-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.