Capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, a cerut duminică populației să se ralieze în jurul autorităților statului, transmite Reuters.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Patriarhul rus a făcut și anterior declarații în care a apărat acțiunile Moscovei în Ucraina, el considerând războiul ca pe o luptă împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă.

"Dumnezeu să ne ajute să ne unim în această perioadă dificilă pentru Patria noastră, inclusiv în jurul autorităților", a spus Kirill, în vârstă de 75 de ani, citat de agenția de știri Interfax, la o predică ținută la Moscova.

"Fie ca autoritățile să fie pline de responsabilitate față de poporul lor, de smerenie și de disponibilitatea de a-l sluji chiar dacă îi costă viața", a adăugat patriarhul, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Sprijinul lui Kirill pentru campania militară a Rusiei, în care au fost uciși mii de soldați și civili ucraineni, a provocat furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe din țară, precum și în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.

Duminică, Patriarhul rus a declarat că, odată ce populația se va uni în jurul autorităților, "va exista o solidaritate autentică și capacitatea de a respinge dușmanii atât externi, cât și interni...".

---